Grand Designs Sverige, Bygga nytt hus

Grand Designs: Containerhus på Nordirland

Säsong 11 och 12 av den hyllade brittiska TV-serien Grand Designs ligger tillgänglig på Netflix. Vår medlem erikjakan blev så inspirerad av avsnitt 4 i säsong 12 ”County Derry” att han byggde en egen variant av huset. Nu har vi också sett avsnittet och bjuder på en sammanfattning så att du enklare kan jämföra de två.

Patrick Bradley har ritat ett hus som han bygger av begagnade fraktcontainrar.

Patrick Bradley har ritat ett hus som han bygger av begagnade fraktcontainrar. Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Det handlar om den 33-åriga arkitekten tillika bonden Patrick Bradley som tänker flytta hemifrån. Vid en å, på den nordirländska mark som hans familj har brukat i 200 år, ska han bygga ett hus av fraktcontainrar. Projektet är riskfyllt och banbrytande. Något liknande har aldrig gjorts så här långt norr ut tidigare.

Patrick Bradley har ritat huset själv. Han ska bygga av begagnade fraktcontainrar, som han anser utgör världens starkaste konstruktion.

Patrick Bradley
Patrick Bradley, bonde och arkitekt på Nordirland.

Programledaren Kevin McCloud tycker att platsen Patrick ska bygga på är magisk, ”som en viktoriansk illustration”, säger han lyriskt. Det är nu viktigt att husbygget inte förstör den magiska platsen. Det tänker Patrick lösa genom att bygga med fraktcontainrar - han tror att det då krävs mindre markarbeten vilket kan medföra att platsen bevaras bättre.

Skiss containerhus
En skiss av containerhuset.

Beskrivning av husmodellen

Vi får se ritningar och visualiseringar av det planerade containerhuset. Patrick har ritat ett hus på 133 kvm som ska smälta in och förhöja den magiska platsen, utan att förändra den. Huset är också en spegling av hur han är som person och arkitekt. Han har även designat det för att fungera för honom i egenskap av bonde. Han inspirerades av Frank Lloyd Wrights Fallingwater, även kallat Edgar Kaufmann house, när han ritade det, i sin egen billigare version av det mästerverket.

Fallingwater
Förebilden är huset Fallingwater i Pennsylvania av Frank Lloyd Wright.

Grundläggningen ska bestå av 14 plintar. 

14 plintar
Containrarna ska placeras på 14 plintar för minimal åverkan på miljön.

De fyra stålcontainrarna ska bearbetas och byggs ihop till två moduler. Den nedre modulen kommer att sänkas ner lite i marken. I den kommer det att inrymmas ett gästrum, ett badrum och en groventré ut mot ängarna. Till sist kommer ett sovrum utsikt över ån. 

En skiss av nedre plan.
Nedre plan.

Den övre modulen ska sedan fästas i den nedre med hjälp av bultar. Hit har Patrick valt att förlägga ett arbetsrum, ett kök, en trappa ned och en matsal med hänförande utsikt.

Skiss övre plan.
Övre plan.

På utsidan ska containrarna kläs med ett perforerat stålnät upptill och plåt av rostig cortenstål nedtill. Därtill kommer en rejäl skorsten, terrasser och en svävande trappa.

Fakta om fraktcontainrar

När programmet spelades in 2013 kostade en ny fraktcontainer ungefär 5000 pund (53000 kr). Begagnad kunde man få en för ca 2500-3000 pund (26000-32000 kr). Patrick gav 10000 pund (105 600 kr) för fyra fraktcontainrar 4-5 år gamla, vilket är en lagom ålder på en container. De ska helst inte ha varit till sjöss i 20 år pga slitage från saltet. 

Fraktcontainrar
Fraktcontainrar är konstruerade för att kunna staplas på höjden.

Containrar finns i olika storlekar, de här är 14 meter långa och 3 meter höga, den största sorten du kan hitta till sjöss. Containern är byggd av rostbeständigt cortenstål. Stommen har täckts av ett 3 mm tunt korrugerat stålskikt. De är utformade för att staplas på höjden på ett skepp. En förstärkt ändstomme bär lasten. Det kallas punktlast. 

Containrarna har utvecklats under årtionden för att kunna staplas om tio på höjden. Tyngden överförs via containerns fyra hörn. På så vis tål de hög belastning. 

Containrar byggs ihop
Containrarna bearbetas och byggs ihop på en upplagsplats.

Huset byggs ihop

Patrick tar med sig containrarna till en upplagsplats 3 mil från byggplatsen, för att låta bygga ihop och om dem till ett hus. 

Där skär man av hela sidor och fogar ihop containrarna. Detta har försvagat konstruktionen och nu behöver de stärka upp med extra stål. Sättet som Patrick vill stapla containrarna gör också att det behövs förstärkningar av konstruktionen. Ingenjören Patrick har hyrt in beräknar att det behövs 10 ton extra stål till en kostnad av 10000 pund för att stärka upp konstruktionen.

Containrarna lyfts på plats.
Containrarna har lyfts på plats.

Det är spännande när containrarna lyfts på plats i en korsformation, exakt där de ska vara. Placeringen av de stora containrarna tar fem timmar. 

Isolerar med sprutisolering
Man isolerar med sprutisolering.

Nästa steg är att skära ut fönsterhålen. Därefter monterar man fasaden, svetsar, sätter i fönsterrutorna och inreder huset på insidan. Isolerar gör man med sprayisolering, som kostar 7000 pund. Isoleringen fyller ut tomrum och alla luftfickor där kondens kan bildas elimineras.

På slutet blir det tidsnöd, men Patrick hyr in 35 man för att slutföra bygget snabbt.

Markarbetena blev dyr överraskning och tomten förstörd

Planen var ju att göra så liten åverkan på den magiska tomten som möjligt och det hade Patrick tänkt lösa genom att bara använda plintar som grundläggning. Men det visar sig att där finns stora hårda stenar av bergarten basalt och det kostar 12000 pund extra att få bort dem. 

Tomten förstörd
Man stötte på stora stenar som fick spräckas.

Tomten är nu förstörd och lite senare i programmet får vi se hur Patrick löser det genom att ta dit en landskapsarktiekt, som får lösa det problemet. Han hämtar upp fina stenar täckta med mossa från andra delar av farmen och återställer tomten.

Flyttar dit stenar
Flyttar dit stenar täckta av mossa, tagna från annan del av farmen.

Stenarna som Patrick hade fått gräva ut bygger han en fin stenmur av.

Stenmur
Bygger fin stenmur.

Summering av kostnader för containerhuset

När huset äntligen är klart summerar Kevin McCloud kostnaderna.

Budget: 100 000 pund (ca 1 054 000 kr)
Utfall: 133 000 pund (ca 1 402 000 kr)

Kostnadsposter
Containrar: 10 000 pund
Kök: 30 000 pund
Sprayisolering: 7 000 pund
Badkar: 16500 pund exkl. moms 
Extra markarbeten: 12 000 pund

Containerhus
Huset står klart.

Kevin McCloud analyserar:

– Vi hamnar på ungefär 1000 pund per kvadratmeter, samma kostnadsnivå som när man bygger billig social housing. Här har Patrick fått fin arkitektur för det här priset. Det är ett bevis för att lysande arkitektur inte behöver kosta en förmögenhet. 

Containerhusert är klart
Containerhuset är klart.

Ja, Kevin McCloud är lyrisk över det här huset.

Konstgräs på terrassen
På terrassen ligger konstgräs.

– Här möts arkitekten Paddy med bonden Paddy. Ingenjörskonst och stål möter naturen, och det är vackert.” Paddy, jösses, det är lysande, det är överväldigande! Man kommer sällan till en plats och hittar en byggnad som förhöjer den.

Läs mer

Svenskt containerhus inspirerat av Grand Designs
Miljövänligt och energieffektivt runt hus i Grand Designs