Bygga nytt hus

Bygger hus i herrgårdsstil på Öland

När Mats Olofsson skulle leta tomt var det Öland som hägrade. Med bra läge nära Borgholm skulle husbygget kunna bli en lönsam investering. Följ med när Mats bygger drömhuset i två avsnitt.

Huset blir i herrgårdsstil.

Huset blir i herrgårdsstil. Foto: Marléne Eskilsson

Mats Olofsson från Häradsbäck i Småland hade tänkt att, någon gång i mitt liv vill jag bygga ett hus. Mats är själv i byggbranschen, så det är egentligen inte så konstigt.

– Jag har länge funderat på att bygga ett hus på Öland, men det var mest ett fritidshus som kretsat i tankarna, säger Mats.

Han har vänner på Öland och har besökt ön varje sommar sedan början av 80-talet. Sveriges minsta men väldigt soliga landskap är ett ställe Mats trivs på. Närheten till bad, nöje, kultur och inte minst gastronomi, är saker som har gjort att han fastnat för ön som framtida bostadsort. Han ville ha en tomt i närheten av Borgholm.

– Bra läge med närhet till bad och central service är värt mycket, säger Mats. Då blir husbygget också en investering som man har glädje av, bankbok och aktier har jag tröttnat på, fortsätter han.

Mats började leta efter en tomt på Öland. Han besökte mäklarna som jobbar i området. Han hade tänkt sig en tomt som kostade mellan 350 000 och 400 000 kr, mer fick det inte vara om det skulle bli ekonomi i bygget. Mats tittade på flera tomter som låg nära Borgholm, men de var antingen för små med begränsad byggrätt, eller för dyra. En tomt med havsutsikt visade sig kosta mellan 500 000 och 700 000 kr, vilket ju inte var inom budget.

Så i februari 2003 ringde en bekant som har hus på Öland till Mats.

– Borgholms kommun säljer ett 20-tal tomter i Furuhäll för 200 000 kr styck! Området Furuhäll ligger högt, med utsikt både över staden och Kalmarsund. Mats åkte till Furuhäll samma dag, och det var ingen tvekan. Han agerade snabbt och den 6/3 2003 skrev Mats kontrakt på tomten som ligger 1,5 km från Borgholms innerstad.

Mats kunde med sina goda kontakter få förmånliga priser på både material och arbete till huset. Det var självklart att bygga ett lösvirkeshus.

– Det känns som att jag skulle kunna få det precis som jag vill ha det till ett väldigt bra pris om jag bygger lösvirke. Planlösning och design har varit viktigt för mig, säger Mats.

Därför tog Mats kontakt med arkitekt Yngve Johansson vid arkitektbyrån Arket i Älmhult, som också finns i Mats kontaktnät.

– Det var ingen tvekan att det skulle bli Yngve, säger Mats. Han har ritat många hus som jag gillar, jag känner andra som anlitat honom och han är verksam där jag bor. Närheten är ju också viktig, fortsätter Mats.
Han kom överens om ett fast pris på 30 000 kr med arkitekten, för ritningar inkl. handläggning av bygglov.

Arkitekten fick i uppdrag att rita ett 1,5-planshus i herrgårdsstil. Mats tyckte det var viktigt att huset inte har hallar, korridorer och andra ytor som inte kan användas. Han ville ha en öppen planlösning med mycket ljus. Det skulle finnas badrum på övre och nedre plan, tre sovrum och ett arbetsrum. Under arbetets gång hade Mats ungefär tio möten med arkitekten, varav byggmästaren var med på 3-4 st. Det behövdes för att diskutera isoleringens tjocklek, kontruktioner, typ av fasad och takhöjd. Stadsbyggnadskontoret hade en del att säga om konstruktionen. Först var den totala bygghöjden för hög och takhöjden inomhus fick minskas något. Vissa vinklar fick också justeras för att ”trycka ihop” huset.

Mats bygger bekvämt trots att han bygger lösvirke. Han tecknade avtal med en byggmästare han känner om att uppföra huset på totalentreprenad. Johannessons bygg får sköta allt, personlig service är viktigt, tycker Mats.

– Jag skrev in i kontraktet att jag skulle få två speciella snickare, Magnus Månsson och Hasse Nilsson. De har gjort jobb åt mig förut och jag tyckte det var viktigt att det blev just de som byggde mitt hus, säger Mats. Magnus Månsson och Hasse Nilsson har också uppfört fem lösvirkeshus förut.

Idag är bygget i full gång. När huset är färdigställt i slutet av den här sommaren ska vi få ta en titt på hur det blev.

Bygger hus i herrgårdsstil på Öland bild 2
Bygger hus i herrgårdsstil på Öland bild 3
Bygger hus i herrgårdsstil på Öland bild 4
Bygger hus i herrgårdsstil på Öland bild 5