Redax blogg

Bor i ett växthus

Gårdagens femte avsnitt av Husdrömmar 2017 handlade om Johan och Bettan i Skurup som byggde ett stenhus inne i ett växthus. Det var ett riktigt häftigt bygge och till och med Gert Wingårdh verkade överväldigad.

vaxthus_husdrom.jpg (429 klick)

Bygget löpte väldigt smidigt, från början till slut. Det var ett glasparti som var svårt att få tag på, vilket stoppade bygget 3 månader. Men när glaspartierna var på plats kunde man jobba vidare. Budget för bygget var satt till 6 miljoner kr, men slutade på 7 miljoner kr. Främst var det glaspartierna som kostade mer än man tänkt.

johan_bettan.jpg (66 klick)

Huvudbudskapet och den stora lärdomen av det här avsnittet var att man som byggherre ska delta i bygget, vara på plats och engagera sig i detaljerna.
I början sa Johan att han inte hade tänkt vara på bygget alls, utan att han hade tänkt lita på snickaren och låta honom sköta sig själv. Gert hävdade med emfas att detta är helt fel. Man ska vara på bygget så mycket man kan, vara närvarande, följa det och engagera sig i detaljer. Johan lyssnade och tog Gerts råd och det var nog bra. Han höll reda på det mesta verkade det som.

kattlucka.jpg (126 klick)
Omsorg om detaljerna - till och med en kattlucka!

Man får förmoda att Johan och Bettan hade fått inspiration från Anders Solvarm som bor ekologiskt i ett växthus, han kallar det sitt naturhus. Här har vi skrivit om hur Anders bor ekologiskt i ett naturhus.

solvarm.jpg (398 klick)
Anders Solvarms Naturhus.

För den som är intresserad av att odla måste det ju vara helt perfekt, men det gäller nog att man tål värme. Han sa att det generellt sett är 6 grader varmare i växthuset än utomhus och att temperaturen är den som man ställer in systemet på, så länge det är svalt ute. Är det 28 grader utomhus, blir det alltså 34 grader där inne. Hoppas att de kan ordna någon typ av klimatanläggning till de varmaste dagarna. Jag vet ju att i vårt växthus, där går det inte att vara alls en varm sommardag när solen skiner. Man steks upp.

atrium.jpg (163 klick)
Ett vackert atrium var pricken över i:et i Johans och Bettans hus.

Jag är enormt nyfiken på att få veta mer om det här husbygget och har gett Elina i uppdrag att skriva en artikel som går mer på djupet om alla byggtekniska detaljer. Hoppas att vi får möjlighet att prata med Johan och Bettan!

vaxthus_drone.jpg (663 klick)

Läs och se mer
Bor ekologiskt i naturhus
Avsnitt 5 Johan och Bettan bygger hus i växthus (svtplay)
31 kommentarer
 1. Rolle85s avatar
  Rolle85 2017-02-28 12:42

  Jag undrar hur länge glaset håller tätt mot gummitätningarna..

 2. Marlen Eskilssons avatar
  Marlen Eskilsson 2017-02-28 13:09

  Vad bra, ja skriv frågor ni har här så kan vi ställa dem när vi får kontakt med dem.

 3. thomas33s avatar
  thomas33 2017-02-28 13:47

  Hur putsar man alla fönster?

 4. Kylemans avatar
  Kyleman 2017-02-28 14:03

  Vad har dom för värmesystem och hur löser dom ventilationen med avseende på fukthalten, tyckte mig redan se fukten drypande på glasväggarna?

 5. Movings avatar
  Moving 2017-02-28 15:43

  https://www.byggahus.se/forum/ovrigt...i-vaxthus.html

  Jordvärme Braskamin och självdrag vad jag minns

 6. Movings avatar
  Moving 2017-02-28 15:54

  Galet på sommaren då AC drar en massa energi. Omöjligt att få bygglov i tätort med så stor yta. Ett superisolerat hus med tillbyggt växthus verkar smartare. Dom här verkar ha gjort det för att få bygga väderskyddat utan tidspress. Men vad säger bygglov om separata växthus, sidobyggnbad?

 7. Poloss avatar
  Polos 2017-02-28 16:22

  Underbart hus lite synd att det inte visade så mycket om själva husbyggandet

 8. Movings avatar
  Moving 2017-02-28 16:57

  Jag blev först fascinerad vad häftigt större delen av året och att bygga i lugn takt inne, men tänkte lite längre att det kan bli ett helvete på sommaren, när man annars ligger på gränsen för AC utan växthus som skal.
  Som att jämföra med Spanien, man kan hålla kroppsvärmen ute här men det är svårt med sommarhettan i solen där.

  I tätorter får man sällan bygga så stort, de hamnade på ett blåsigt gärde, så nästa fråga är vad man kan göra i tätort med gångavstånd till det mesta.
  Föregångaren http://bengtwarne.malwa.nu/facts.html
  En senare https://mitti.se/nyheter/familjen-fl...i-ett-vaxthus/
  Projekt http://www.sundbynaturhus.se/?lang=sv

  Men var är Water Lily House i Salem?

 9. Rolle85s avatar
  Rolle85 2017-02-28 17:08

  Jag kan inte riktigt fatta detta. Om sommaren har vi det väldigt varmt i vårt hus från 90-talet. Nätterna kan bli riktigt jobbiga. Hur fanken orkar man ens vistas i ett växthus om vår/sommaren om de är typ 30+ inomhus???

 10. Movings avatar
  Moving 2017-02-28 17:28

  Rolle85 skrev
  Jag kan inte riktigt fatta detta. Om sommaren har vi det väldigt varmt i vårt hus från 90-talet. Nätterna kan bli riktigt jobbiga. Hur fanken orkar man ens vistas i ett växthus om vår/sommaren om de är typ 30+ inomhus???
  Deras sovrum var på gaveln med fönster ut men annars verkar det något fel. Läs på hur Warne tänkte, han bodde i ett liknande men kanske mer genomtänkt.

 11. Movings avatar
  Moving 2017-02-28 17:34

  Radera

 12. Movings avatar
  Moving 2017-02-28 17:35

  Här får vi bygga max. 150+25++ lite mer och en carport är tveksamt men separat sidobyggnad går bra. Mesta jag sett här med alla grannars tillstånd är 200 per plan och avskilt växthus är en sak, annars är det tillbyggnad och är boyta.

 13. TowaTeis avatar
  TowaTei 2017-02-28 20:22

  Spännande! Jag är också nyfiken på hur det blir med inomhusklimatet under de olika årstiderna, ser fram emot deras kommande artikel! Det fick se av själva huset var väldigt lovande, det såg väldigt rofyllt ut. Däremot reagerade jag på att parets sovrum var (som jag uppfattade det) det enda med fönster direkt mot yttervärlden. Rent spontant tror jag att det skulle kännas konstigt att (likt barnen i detta hus, om jag tolkade ritningen rätt) i sovrummet endast ha fönster mot växthuset.

 14. Oldboys avatar
  Oldboy 2017-02-28 20:33

  Häftigt och intressant!
  Vore intressant att veta husets (enbart bostadshuset) u-värde, och årsförbrukning av värme, samt temp inne i växthuset och ute över året (månadsmedel t ex). Så man kan få en uppfattning om klimat och effektivitet av växthuset. Misstänker att det i princip aldrig kommer att bli frost inne.

  Sedan som andra påpekat: hur fungerar det på sommaren?
  Nu var väl inte detta med huvudsyfte att spara energi, men det vore ju ändå rätt trist om all sparad vinteruppvärmning ryker på AC under sommaren...

 15. teamswixs avatar
  teamswix 2017-03-01 00:35

  Nåt liknande är min dröm helt klart. Vore som sagt kul att veta lite mer, förbrukning, inomhusklimat/kondens? Tål glaset en redig hagelskur av tennis/handbollsstora? (Mtp klimatförändringar)

 16. Rolle85s avatar
  Rolle85 2017-03-01 06:25

  Jag har själv gått in i ett växthus om sommaren....inget roligt det..
  Jo jag såg att de hade skjutdörrar i sovrummet, jag såg också hur fuktiga dessa var i programmet.

  Det känns som man skulle behöva ett väldigt intelligent ventilationssystem i växthuset, dvs som hela tiden monitorerar värmen därinne och som då automatiskt öppnar och stänger ventilationsluckor i nederkant på växthusväggen, samt i nocken så att man får olika starkt självdrag genom byggnaden. Annars kommer nog en AC behöva gå konstant.
  mvh

 17. dadids avatar
  dadid 2017-03-01 07:30

  Rolle85 skrev
  Jag har själv gått in i ett växthus om sommaren....inget roligt det..
  Jo jag såg att de hade skjutdörrar i sovrummet, jag såg också hur fuktiga dessa var i programmet.

  Det känns som man skulle behöva ett väldigt intelligent ventilationssystem i växthuset, dvs som hela tiden monitorerar värmen därinne och som då automatiskt öppnar och stänger ventilationsluckor i nederkant på växthusväggen, samt i nocken så att man får olika starkt självdrag genom byggnaden. Annars kommer nog en AC behöva gå konstant.
  mvh
  Den funktion du beskriver låter inte väldigt avancerad i mina öron.

 18. Rolle85s avatar
  Rolle85 2017-03-01 07:37

  dadid skrev
  Den funktion du beskriver låter inte väldigt avancerad i mina öron.
  Nej jag vet men man pratade inte något om det i programmet.

 19. pelpets avatar
  pelpet 2017-03-01 09:31

  Jag tyckte också att det här iden verkade jättebra från början men efter att ha sett fukten och värmen inne i deras växthus är jag långt ifrån lika övertygad om att det är en bra idé.

  Hur bygger man ett växthus som håller högst 25 grader på sommaren och håller fukten på en rimlig nivå? Man behöver nog tänka om konstruktionen en del och kanske även jobba med någon form av aktiv kylning? Kanske att man har reflekterande solskydd, något fläktsystem och en stor tank med kylvatten och en värmeväxlare? Jag kan ju knappt ens vara på altanen under sommaren när solen ligger på.

  Annars är ju växthusidén väldigt lockande, man har ju väderskyddet under byggtiden och garaget klart från början.

 20. engss avatar
  engs 2017-03-01 10:01

  Däremot reagerade jag på att parets sovrum var (som jag uppfattade det) det enda med fönster direkt mot yttervärlden.
  Håller med, vore läckrare om huset "tittade ut" ur växthuset på fler ställen, men antar det är en kostnadsfråga då det, antar jag, kräver både annat glas och att täta mellan olika byggnaderna kräver sina lösningar.

  Att ha alla sovrum i norr vore nog en idé men svårt få plats med kanske om man inte vänder på allt 90 grader.

  Om det med någon form av teknisk lösning fungerar sommartid så är det riktigt häftigt. Har de en söderslänt på tomten att lägga solceller i kanske det kan kompensera viss AC-kostnad förrutom mer passiva lösningar. Kritiken mot solceller uppe hos oss brukar ju bestå av att de har högst effekt vid lägst behov men här skulle de ju göra nytta proportionellt mot behovet.

 21. Hullefars avatar
  Hullefar 2017-03-01 10:41

  engs skrev
  Håller med, vore läckrare om huset "tittade ut" ur växthuset på fler ställen, men antar det är en kostnadsfråga då det, antar jag, kräver både annat glas och att täta mellan olika byggnaderna kräver sina lösningar.

  Att ha alla sovrum i norr vore nog en idé men svårt få plats med kanske om man inte vänder på allt 90 grader.

  Om det med någon form av teknisk lösning fungerar sommartid så är det riktigt häftigt. Har de en söderslänt på tomten att lägga solceller i kanske det kan kompensera viss AC-kostnad förrutom mer passiva lösningar. Kritiken mot solceller uppe hos oss brukar ju bestå av att de har högst effekt vid lägst behov men här skulle de ju göra nytta proportionellt mot behovet.
  Jag gissar (också med tanke på att detta inte alls verkade vara parets fokus i programmet) att låga driftkostnader osv INTE var fokus med bygget. De tyckte väl bara det verkade coolt och en bra grej för deras trädgårdsintresse, och har man råd att bygga hus för 7 miljoner så har man nog råd att blåsa på med AC hela sommaren lite hipp som happ.

  ALLA husbyggen måste väl ändå inte urarta till någon tråkig tävling om vem som gör av med minst energi?

 22. Rolle85s avatar
  Rolle85 2017-03-01 11:23

  Hullefar skrev
  Jag gissar (också med tanke på att detta inte alls verkade vara parets fokus i programmet) att låga driftkostnader osv INTE var fokus med bygget. De tyckte väl bara det verkade coolt och en bra grej för deras trädgårdsintresse, och har man råd att bygga hus för 7 miljoner så har man nog råd att blåsa på med AC hela sommaren lite hipp som happ.

  ALLA husbyggen måste väl ändå inte urarta till någon tråkig tävling om vem som gör av med minst energi?
  Fast för att få bygga idag måste man väl hålla sig inom vissa ramar för elförbrukning?

 23. kikarhuss avatar
  kikarhus 2017-03-01 12:53

  Jag tycker att det var ett jättehäftigt bygge men undrar också över värmen. Dessutom tyckte jag det var konstigt att sonen inte fick ett eget rum? Han fick visserligen taket men det verkar ju vara gemensamt? Hoppas han inte går i sömnen

  Om jag fick bygga ett hus hur jag ville hade jag definitivt använt detta som inspiration!

 24. justusanderssons avatar
  justusandersson 2017-03-01 15:03

  För byggande i tropiska klimat finns två huvudprinciper: 1) Regnskog med lätta, höga och väl genomluftade konstruktioner och 2) Öken med tunga skal som fördröjer så att dagens värme kommer in på natten och nattens kyla på dagen. Att placera ett tungt hus med dåligt u-värde inne i ett växthus måste vara feltänkt. Varma somrar kommer det att bli obeboeligt.

 25. Joss avatar
  Jos 2017-03-01 19:23

  Ni vet om att ni kan se fler bilder och läsa mer på deras facebooksida Timius Trädgård va?

 26. Hullefars avatar
  Hullefar 2017-03-01 22:43

  Rolle85 skrev
  Fast för att få bygga idag måste man väl hålla sig inom vissa ramar för elförbrukning?

  Jo, det är klart. Men det gäller ju för uppvärmning väl? Det finns inget som hindrar en att bygga ett jättevarmt hus och fläska på med 10 000 W AC dygnet runt halva året.

 27. surfarns avatar
  surfarn 2017-03-02 08:46

  Jag såg programmet igår och tycker som många andra att det var ett häftigt projekt som det skulle vara riktigt intressant att veta mer om. Det jag är nyfiken på är:
  * Hur blir klimatet inne i huset och i trädgården på vår, sommar och höst?
  * går det att få kallare i huset än i trädgården, kanske genom kyla från jordvärmen?
  * hur mycket kondens blir det i växthuset?

  Hade jag själv byggt ett hus och haft gått om pengar och plats och ett stort trädgårdsintresse hade jag nog satsat pengarna på en vinterträdgård sammanbyggd med huset istället. Jag tror att det kan kännas lite instängt att inte ha fri sikt från husets fönster utan att det finns en ytterligare klimatskärm utanför

 28. f91jsws avatar
  f91jsw 2017-03-03 10:04

  justusandersson skrev
  För byggande i tropiska klimat finns två huvudprinciper: 1) Regnskog med lätta, höga och väl genomluftade konstruktioner och 2) Öken med tunga skal som fördröjer så att dagens värme kommer in på natten och nattens kyla på dagen. Att placera ett tungt hus med dåligt u-värde inne i ett växthus måste vara feltänkt. Varma somrar kommer det att bli obeboeligt.
  Fast vi bor inte i ett tropiskt klimat. Jag tror oron för värme på sommaren är överdriven. Det är ju ett stort växthus. Ju större växthus desto större volym i förhållande till ytan, och det är enbart ytan som bestämmer mängden solinstrålning. Dessutom blir ventilationen (självdraget) relativt sett mer effektiv med högt i tak.

  Sedan beror det förstås också på preferenser. Om det stämmer att temperaturen inne i växthuset är 6 grader högre än ute så blir det ju i princip aldrig varmare än 35 grader, och det väldigt sällan. Det finns många som trivs bra i det klimatet även utan AC.

 29. justusanderssons avatar
  justusandersson 2017-03-03 14:39

  Ibland måste man söka sig till extremvarianterna för att förstå ett problem. Fördelen med ett hus med tung stomme går förlorad inne i ett växthus, det blir i stället till en nackdel. Skall man bygga inne i ett växthus skall det vara med lätt stomme. Potentialen för att med hjälp av de termiska krafterna ordna en bra genomluftning är nog i det här fallet goda.

 30. maxiqs avatar
  maxiq 2017-03-05 19:52

  Jag hade monterat solcellspaneler innanför glaset i taket som ger skugga och energi under sommaren. Jag hade hängt upp panelerna i överkant och gjort en anordning där jag kan ändra vinkeln efter årstiden. Mitt i vintern hänger de rakt ner och släpper in maximalt med ljus.

 31. emjohans avatar
  emjohan 2017-03-05 21:10

  Energiåtgång för att producera glas och andra byggmaterial? Beräknad livslängd på huset? Hur mycket kan återvinnas?

  Faktisk byggkostnad?