Redax blogg

Spiraltrappa - pris, mått och utförande

Jag märker att många har frågor om spiraltrappa, så hade även jag när vi funderade på att inreda vinden.

Det man behöver när man försöker vinna utrymme i huset genom att inreda vinden, är ett icke skrymmande sätt att ta sig upp på vinden. Det känns ju inte så lönt att inreda kvadratmeter på vinden, om man måste förlora lika många på en trappa upp.

Mått på spiraltrappa
Spiraltrappan är bra eftersom den är utrymmeseffektiv - den vrider sig ju runt sin egen axel. Den finns naturligtvis i olika storlekar och det du ska tänka på är att ju mer den används, desto större kommer du säkert att vilja att den ska vara.

Tänk bara på att det blir svårare att bära upp saker i en liten spiraltrappa, t ex en bred säng. Kanske har du någon annan öppning, fönster el. dyl du kan få in sängen genom om du väljer en smal spiraltrappa? Annars bör du välja en bredare. Du kommer också att vilja ha en bredare om den används väldigt mycket.

När jag tittar runt på de olika trapptillverkarnas hemsidor ser jag att de går att få i mått diameter 100-240 cm. Många tillverkar i exakta mått på beställning.

Barnsäkerhet i spiraltrappor
Inga avstånd i trappan, mellan trappstegen eller räcke, får vara större än 10 cm för att trappan ska vara barnsäker. Tänk på att räcket inte ska gå att klättra på.

Pris på spiraltrappa
En spiraltrappa är generellt sett dyrare än en traditionell rak trappa, men de skiljer sig mycket i pris beroende på utförande, från 8 000 kr och upp till flera hundra tusen. Dyrast är det om du vill ha trappan i ädelträ, rostfritt stål och glas. Specialmått är dyrare än standardutförande. Några prisexempel:

spiraltrappa_svinga.jpg (25480 klick)

Spiraltrappan Svinga från Grums snickerifabrik (på bilden ovan) kostar i enklaste utförandet med fura/rostfritt med 14 steghöjder och 1300-1500 mm i diameter ca 58 400 kr. Tar du samma trappa i ek 1500-1900 mm i diameter kostar den ca 115 000 kr.

Det finns också billigare prefabricerade spiraltrappor på byggvaruhusen.

nice_spiraltrappa.jpg (3498 klick)

En justerbar spiraltrappa ”Nice” från Bauhaus, diameter 100 cm 7995 kr.

oak_spiraltrappa.jpg (2323 klick)

Spiraltrappa ”Oak” i vitt och ek från Bauhaus, diameter 110 el 130 cm. Pris 18995 kr.

eurodesign.jpg (2256 klick)

Spiraltrappa ”Eurodesign” i trä och metall från Byggamx, diameter 120 cm, 14495 kr.

venedig_sprialtrappa.jpg (984 klick)

Spiraltrappa ”Venedig” från Byggmax, metall och massiv ek, 160 cm diameter, 28 995 kr.

Leverantörer av spiraltrappa
http://www.bauhaus.se
http://www.byggera.se

http://www.byggmax.se
http://www.grumssnickerifabrik.se
http://www.trappfabriken.se
http://www.trappform.se
http://www.trappforum.se
http://www.trappspecialisterna.se/
http://www.vytab.se
http://www.ostersmide.se

Övrigt
Byggnadsingenjör Charlotte Andersson nämner angående de billigare spiraltrapporna från byggvaruhusen, att de inte är godkända enligt Boverkets byggregler, avstånden mellan trappstegen och i vissa fall mellan spjälorna i räckena är större än 10 cm och anses inte barnsäkra enligt svenska mått mätt.
4 kommentarer
 1. KnockOnWoods avatar
  KnockOnWood 2013-02-23 23:55

  Bra sammanställning, Marlen, vilken väljer ni


  Prisspannet är ju enormt!

  En kommentar om räckena:
  Det nya modet med horisontella spjälor, vajrar eller stänger, inte bara i trappor utan även i altanräcken, balkongräcken och andra skyddsräcken samt vind- och insynsskydd är ju som gjort för små barn att klättra och klänga på, och ramla över/ramla ned från.

  Får man bygga så?

 2. gästs avatar
  gäst 2014-11-11 11:20

  Varning!
  Vi köpte en 'lofttrappa Prima' med räcke av trä/metall från ByggEra.
  Inspektörerna från byggnadsnämnden godkänner inte den p.g.a. att räcket är klättringsbart m.m., och trappräcket måste alltså åtgärdas innan vi kan/får börja använda våran tillbyggnad.
  Medför alltså extra kostnader och krångel. Väldigt otrevligt bemötande från ByggEra, dom tar inget som helst ansvar för att dom säljer produkter som inte godkänns!

 3. gästs avatar
  gäst 2014-12-19 08:38

  Varning!
  Uppdatering av föregående inlägg: Vi har fått hjälp av tillverkaren och återförsäljaren nu med att åtgärda det som kommunen krävde. Så det har löst sig.

  Men varningen gäller fortfarande.
  Det finns trappor och trappräcken på marknaden som det inte är säkert att inspektörerna godkänner!

 4. Ulf Hagelbäcks avatar
  Ulf Hagelbäck 2015-05-06 10:45

  Det där stämmer inte. Det är bara en rekommendation inget krav. Enkelt att fixa om man anser att det är nödvändigt. Man kan också välja stående räcke.