Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö

Redax blogg

Proffstips för ett lyckat pepparkakshus

Marlén Eskilsson
Publicerad 19 dec 20072 kommentarer

Igår förmiddag damp det ner ett trevligt mail i min brevlåda. Det var från byggnadsingenjören, Charlotte Andersson,  som hade läst om mina eländiga erfarenheter av att bygga pepparkakshus och genast delade med sig av riktiga instruktioner för hur man gör ett lyckat pepparkaksbygge. Nästa år får det bli enligt Charlottes anvisningar.

Här delar jag med mig av hennes proffstips för ett lyckat pepparkakshus: 

-Antingen bakar du delarna som du vill ha dem, eller så köper du en färdig byggsats från Mor Anna.

-Sedan monterar du samman delarna med smält socker. Smält strösocker i en stekpanna. Rör med träslev (helst) tills sockret smält.

-Ta stekpannan från plattan.

-Doppa en gavel i sockret (bara kanten som ska limmas). Håll denna samman med långsidan.

-Doppa nästa långsida i sockret. Håll samman med de två sammansatta sidorna.

-Doppa båda kanterna på sista gaveln i sockret och sätt samman med övriga väggar.

-Om sockret blir lite stelt så får man värma på stekpannan igen tills det får lagom konsistens.

-Ta sleven och rita med socker på insidan av ena taket, sätt fast.

-Gör likadant med andra takbiten.

-Vänd upp och ner på härligheten och förstärk skarvarna med socker på insidan.

-Skorstenen görs lika väggarna och sätts fast sist.

-Allt detta gör jag alltid själv på kvällen eftersom det är uppenbar risk att bränna sig.

-Dagen efter dekorerar familjen med glasyr och godisbitar.

Klart!

Läs också

  • Bygga pepparkakshus
  • Bygg pepparkakshus som replika av ditt eget hus - från mallar till dekoration
Svara
Gilla

Kommentarer

2
M
Åh nej, nu får jag prestationsångest ...
· 20 dec
G
Precis så gör jag också, men med den skillnaden att jag inte vänder huset upp-och-ner (risk för att det går sönder). Jag brukar förstärka innerhörnen med socker
· 19 dec
Visa alla kommentarer
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.