Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö

Redax blogg

Bästa receptet på pepparkakor

Marlén Eskilsson
Publicerad 5 dec 20144 kommentarer

Medlemmen krillek efterlyser ett recept på pepparkaksdeg i kommentarerna till artikeln Så bygger du ett bra pepparkakshus. Det ska vi nog kunna ordna.

Jag tycker att min mamma bakar världens godaste pepparkakor. Hon berättar att det är ett gammalt recept hon har fått tag på, från någon som hette bagare Lindberg i Älmhult. Degen blir smidig och lätt att kavla ut, och jag kan intyga att den är delikat. Här har du det:

Recept pepparkakor

500 g smör
5 dl socker
1 kg vetemjöl
2 ägg
2 msk sirap
2 rågade msk kanel
1 rågad msk nejlika
2 rågade msk ingefära
1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser. Spara lite mjöl till utbakningen.

Tillsätt smöret, finfördela med fingrarna och blanda med mjölblandningen.

Tillsätt ägg och sirap och arbeta in i degen.

När du har en smidig deg, plasta in den och förvara i kylskåp ett dygn innan du kavlar ut och börjar grädda.

Ugnen ska stå på 200 grader.

Baktiden varierar med hur tunt du har kavlat ut degen och hur stora pepparkakorna är. För små tunna pepprakakor kan det räcka med några minuter. Lite större bitar som till ett pepparkakshus kan stå inne lite längre, men passa pepparkakorna noga, för det bränns lätt.

pepparkakor.jpg

Knäppte en bild på årets julbockar i miniformat.

Läs också

  • Bästa receptet på pepparkakor
  • Fem steg till en lyckad pepparkaka
Svara
Gilla

Kommentarer

4
M
Jag ska tillägga att det här är grundreceptet. När min mamma mäter upp kryddorna så tar hon rejält rågade matskedar. Där det står 1 msk kan man ta 1,5 msk, lätt
· 24 nov
P
Blev pepparkaksbak idag med deg enligt ovan. Ser man till att bara ha lite deg ute i taget i rumstemperatur är den lätt att baka ut och hantera. Pepparkakorna b
· 20 dec
C
Lustigt nog har mitt släktrecept exakt samma proportioner så antingen var bagare Lindberg inte så bra på att hemlighålla sitt recept eller (kanske mer troligt)
· 15 dec
Visa alla kommentarer
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.