Kök

Energiklassade blandare under luppen

Energiklassade blandare under luppen

En studie ska ta reda på hur mycket varmvatten de energiklassade blandarna sparar.

Det finns en stark tilltro till energiklassade blandare när det kommer till besparing eftersom de är utrustade med funktioner som påverkar användarnas beteende och därmed minskar varmvattenförbrukningen. Men hur den besparingen faktiskt ser ut är det egentligen ingen som har ett riktigt grepp om idag. Därför ska SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ta reda på det.

– Det bör gå att spara minst 30 procent av energin till varmvatten efter byte till bra energiklassade blandare. Men för att åstadkomma detta krävs ny kunskap om vilka blandare som kan ge stor energibesparing och hur stor denna besparing verkligen är. Dessutom är det viktigt att ta reda på hur de boende upplever att de energiklassade blandarna fungerar över tid, säger projektledare Sara Jensen.

Mätningar kommer att genomföras under två års tid, först med vanliga blandare och därefter med energiklassade sådana från FM Mattsson och Villeroy & Boch Gustavsberg. Under tiden ska det även utredas hur de energiklassade blandarna presterar i användarvänlighet. Därefter ska resultatet presenteras.

– Jag hoppas att vi kan få fram bra resultat kring klassningssystemet för just nu diskuteras i EU vilka Ekodesign- och energimärkningskrav som ska ställas på blandare och här kan kunskapen från denna studie bidra, säger Sara Jensen.