Blir av med bostadsrätt efter usel insats från rörmokare

Renoveringen i lägenheten var så dålig att bostadsrättshavaren blir av med sin bostad.

En lägenhetsinnehavare i Stockholms innerstad har blivit av med sin lägenhet efter att en rörmokare gjort en riktigt usel renovering i hans lägenhet. Det är Svea hovrätt som levererar kallduschen till bostadsrättsägaren. Utöver att han blir av med sin bostad måste han även stå för motpartens advokatkostnader, vilka uppgår till 450 000 kronor.

Tvisten handlar som sagt om en renovering. Mannen hade fått godkänt av bostadsrättsföreningen att renovera kök och badrum. Han anlitade en rörmokare som bland annat kopplade bort element och drog nya rör. Ledningarna kopplades dock in till en gammal avloppsstam och ventilationskanaler kopplades delvis bort samt fylldes med byggskräp. Rörmokaren uppges sakna svensk VVS-utbildning.

Insatsen slutade med en vattenläcka fem våningar ner och krav om återställande från föreningen. Men bostadsrättsägaren ska ha ignorerat dessa krav, vilket föreningen upptäckte vid en senare tillsyn. Detta ledde till domstol.

Svea hovrätt anser att mannen "inte har vidtagit rättelse före uppsägningen och att nyttjanderätten till lägenheten därför är förverkad". Lägenheten ska således säljas.

Källa: VVS-forum