Återvunnen betong i byggprojekt i Malmö

I Malmö tar Swerock stora kliv mot att göra betong mer klimatvänligt.

Betong med bindemedel av slaggprodukter istället för cement ger betydligt lägre utsläpp av koldioxid. I Malmö har Swerock precis byggt en fabrik med fokus på just återvunnen betong, eller eco-betong som företaget själva kallar den. Och de första projekten har redan kommit igång. 

Kvarteret Spåret, Norra Sorgenfri, har exempelvis väggar, tak och golv av återvunnen betong. Bara väggarna uppskattas ha sänkt koldioxidutsläppen med 37 procent.

Slaggmaterialet som används som bindemedel kommer bland annat från stålindustrin. I en artikel i Sydsvenskan berättar företaget att hållfastheten i den nya betongen blir densamma, men att den är tätare, ljusare och tål salter bättre.

– Vi kan mala ner de här slaggprodukterna och då skapas en reaktivitet, som vi kallar det, en förmåga för den här slaggen att bilda hållfasthet och blir en motsvarande produkt till cement. Men med en betydligt lägre koldioxid-belastning, säger Viktor Sundberg, Swerock, till tidningen.

Företaget kommer att fortsätta bryta sten, grus och sand från naturtäkter, men säger samtidigt att en del material kommer att tas från recyclinganläggningar vilket innebär att man framöver inte bryter lika mycket i täkterna.

Betong används i de flesta byggprojekt och har gjort så under lång tid. Det har dock stor påverkan på miljön, vilket innebär att satsningar som Swerocks är välkomna som ett led i de miljösatsningar som Sveriges kommuner gör. I Malmö, där fabriken anlagts, vill man bli Sveriges klimatsmartaste stad till 2030. Byggsektorn står för 20 procent av utsläppen där, vilket innebär att den här typen av satsningar kan bidra till att man når det målet.