Villapriset i arkitektur går till…

Creek House, vid Skånes sydkust.

Creek House, vid Skånes sydkust.

Igår kväll fick ett hus på Skånes sydkust årets Villapris från Sveriges Arkitekter.

Creek House är namnet på det hus som kammar hem Villapriset 2015 från Sveriges Arkitekter. Juryn ska ha letat efter hus som är framåtblickande med hög arkitektonisk skärpa, tydliga anslag och innovativa lösningar - och Creek House vid Skånes sydkust anses uppfylla alla dessa kriterier.

Bakom huset står Bolle Tham och Martin Videgård vid Tham & Videgård Arkitekter. Beställaren är en privatperson.

Bolle Tham och Martin Videgård

Bolle Tham och Martin Videgård.

Det är första gången någonsin som Sveriges Arkitekter delar ut Villapriset. 

– Vi är otroligt glada att vi nu har ett seriöst arkitekturpris i landet för villor. Det är en stor och viktig form av arkitektur för hela branschens utveckling. Villorna fungerar både som grogrund och experimentverkstad. De ger unga arkitekter en språngbräda in i yrket och kan hålla ett etablerat kontor vitalt, säger juryledamoten Jonas Elding.

De uppges ha besökt 16 hus runtom i landet, och därefter nominerat fyra stycken. Creek House motivering till en finalplats löd då: Creek är ett experiment som faller väl ut, är självklart på sin plats och ger en rik rumslig variation.

De fyra nominerade till Villapriset 2015.

De fyra nominerade till Villapriset 2015.

Under gårdagens prisutdelning offentliggjordes vinnaren och dess slutgiltiga motivering: Creek House får 2015 års Villapris för sitt målmedvetna anslag uppföljt av en solid arkitektonisk process och ett resolut genomförande till skulptural helhetsupplevelse.