Arkitektur

Svartvitt hus på Dungeness ökenstrand

I brittiska semesterparadiset Dungeness har NORD Architectures Mark Bell satsat på ett energieffektivt hus som tar fasta på Dungeness’ tradition.

Engelsmännen har ett eget uttryck för Dungeness grustäckta strandlandskap: borderline fashionable. En gång i tiden byggde man här intill Kent på Christiania-manér strandhytter och små semesterhem av vad havet hade sköljt upp. Efter att filmregissören Derek Jarman lät bygga sin uppmärksammade Prospect Cottage så har området börjat utvecklas till ett mindre semesterparadis för välbeställda britter. NORD Architectures The Shingle House bygger vidare på traditionen med en sparsmakad och geometriskt exakt byggnad. Arkitekten Mark Bell förklarar att man satsat på ett energieffektivt hus som tar fasta på Dungeness’ tradition. Fönsterpartierna ligger helt i liv med den skarpt tecknade fasaden vars slutna yta kontrasterar mot den staketlika inramningen mot uteavdelningen.

- Dungeness är en stenöken där endast de tuffaste gräsarterna överlever, säger Mark Bell. Här ger blåeld, vallmo och fetknopp färg åt säsongerna. The Shingle House öppnar upp mot utsikten samtidigt som det kan stängas till mot omgivningen och vädrets makter.

Utgångspunkten har enligt Mark varit att relatera till de befintliga byggnaderna och det unika landskapet, och villan står nästan som en liten ö mitt i på den närmast oändliga grusstranden. Svart är något av ett tema för Dungeness i allt från garage, båtar, skjul och hus. Istället för traditionell tjära så har Mark låtit använda svart falu rödfärg, först ett skikt under prefabrikationsstadiet och sedan två ytterligare strykningar på plats. Färgen ger ett sammanhållet uttryck som understryks av de exakta geometriska måtten. Fönsterpartierna ligger nästan alla helt i liv med fasaden. Dörrar, fönster, vikdörrspartier och träinramning är noga detaljerad för att klara vindpåfrestningar och klimat. På insidan är huset desto vitare med ljusa och öppna miljöer.

Den 30 centimeter tjocka och 150 kvadratmeter stora betongplattan ”flyter” på strandens rätt instabila grusbädd och är skyddad med asfaltmassa. I övrigt är huset helt byggt i trä med skorstenen (med kanaler för vedkamin respektive ventilation) som det enda vittnesmålet om betongkonstruktionen.

För inte länge sedan var Dungeness en plats fjärran resten av England med enkla fiskebodar och hippies i fantasifulla byggnadsverk med ett stort kärnkraftverk i fonden. Den ökenlika grusstranden räknar uppemot 600 olika växter, många av dem unika, och hit söker sig forskare, botanister och fågelskådare. Arkitekterna bakom The Shingle House har också studerat hur landskapet förändras med väder och vind, och alla rester av byggnadsverk som inspirerat i skissprocessen. Att villan passar in bland övergivna båtar och skjul är en sak, ett annat är att den är betydligt energieffektivare än de flesta andra byggnader.

Färgvalet skyddar förstås mot väder och vind, men gör också att byggnaden smälter in i det tuffa landskapet.

Inredningen är spartanskt enkel och med generösa ljusinsläpp. Ventilationssystemet har försetts med en värmeväxlare för att förbättra energieffektiviteten. De mesta av belysningen är LED-ljus som dolts bakom väggar och innertak.

Både spåntaket och fasaden är klädd med cederträ som målats med falu rödfärgs svarta kulör.

The Shingle House är lika vitt på insidan som det är svart på utsidan, med stora generösa fönsteröppningar ut mot Dungeness ökenlika gruslandskap.

Även inredningen är skapad av NORD Architecture. Golvet, som fortsätter utomhus, är utfört i amarantträ.

Nord Architecture har arbetat med en enhetlig exteriör och interiör i svart respektive vitt för att understryka arkitekturens materialitet. Inte desto mindre är huset till största delen prefabricerat, och sedan färdigbehandlat på plats.