Fyra små hus - ett med naturen
Det är lite besvärligt att ta sig till tomten och vännerna stannar därför gärna över. Lösningen blev en samling byggnader som fungerar för många med tillräckligt stora ytor där man kan vara tillsammans, men också med avskilda rum, där man kan dra sig undan.
Ett av fyra små hus som Mattias Gunneflo ritat åt en familj i Göteborgs skärgård. Foto: Mattias Gunneflo
Fyra små hus reser sig bland gamla tallar och släta klipphällar i Göteborgs södra skärgård. Mattias Gunneflos senaste projekt projekterar både yttre och inre rum med vid utsikt och skydd mot vädret. De svarta husvolymerna står i bjärt kontrast mot skärgårdens alla vita villor och ansluter istället till det havsnära landskapet och minner om forna tiders fiskebodar.
Det finns en självklar enkelhet i hur de fyra huskropparna vänder sig mot varandra och bildar rumsligheter i västkustlandskapet. Vardagsrum och kök har vid utblick, sovrum och andra mindre rum ligger mer privat placerade längre in.
– Det är lite besvärligt att ta sig hit och beställarnas vänner stannar därför gärna över, berättar arkitekt Mattias Gunneflo. Lösningen blev en samling byggnader som fungerar för många med tillräckligt stora ytor där man kan vara tillsammans, men också med avskilda rum, där man kan dra sig undan.
Ett äldre fritidshus i dåligt skick fick rivas, och delvis återanvändas på annan plats. däremot behöll man alla de stora tallarna. Stenhällar, grönska och den lätt kuperade marken förblir intakt. En noggrann inmätning av hällar och träd gjordes innan något ritades. De två större byggnaderna har anlagts med gjuten platta direkt på marken utan någon sprängning, de mindre balanserar på stenhällar och tillrullade stenbumlingar.
– Jag tycker det är viktigt att man inte förstör omgivningen när man bygger ett hus. Det ska vara lite som när man sätter upp ett tält, det är ju något man gör på naturens villkor utan att såga ner träd och röja. Det är inget komplicerat, det handlar bara om att respektera platsens förutsättningar.

Den modernistiska arkitekturen strävar ofta efter att upphäva gränsen mellan ute och inne. Mattias Gunneflo har gjort sin egen tolkning där stora glaspartier ger en sömlös övergång från uteterrass till vardagsrum till havsutsikt, men också genom att skapa helt egna rum utomhus.
– På sommaren är det ett fantastiskt läge, vintertid blåser det däremot för jämnan från sydväst. De här mellanrummen gör att man kan förlänga sommaren och möta den ännu tidigare till våren.
Både de inre och de yttre rummen är noggrant gestaltade. Takens hängrännor är utformade som trälådor som mynnar ut i terrängen där vattnet rinner vidare till ett stenröse som tar hand om dräneringen. Mot trädäcket är det däremot inga hängrännor eftersom de snabbt skulle fyllas med tallbarr, vattnet rinner istället ut bortom uteterrassens avgränsning.
– Husets inre rum slutar i naturen, men man kan också befinna sig helt ute i det gröna och sitta under ett tak eller bakom ett hörn skyddad från vinden, säger Mattias Gunneflo.
Fyra Hus nominerades till Rödfärgspriset i fjol. Ytterpanelen är målad med svart falu rödfärg. Taket utgörs av återvunna enkupiga takpannor med en kulör som passar in med tallarnas rödaktiga ton.
– Detaljplanen från nittiotalet föreskrev tegeltak och att fasaden målades med täckande färg. Husen ligger avskilt, vi valde därför att relatera till skogen och vattnet, inte till den existerande bebyggelsen. Den svarta kulören sticker av mot alla andra hus som målats vita. Samtidigt är det en matt slamfärg som fullständigt smälter samman med naturen och samverkar med andra material som svartanodiserad aluminium och svartpigmenterad betong.
Alla husen är byggda med en trästomme av vanligt konstruktionsvirke eller limträ. Väggar tak och golv är invändigt klädda med rejäla furuplankor. Färgsättningen i köket avviker från sedvanligt vitt eller grått och går i mörktonad svensk kalksten och en dovt röd kulör.
– Vi har skruvat upp detaljeringen till möbelnivå i köksdelen där vi valt att använda svensk furufanér, förklarar Mattias Gunneflo som också ritat matsalsbordet.
Hall, vardagsrum och kök tar in södersolen och öppnar sig mot havsviken i norr. Terrassen med söderläge har genomsikt mot viken. Huskropparna har isolerats med ekoisolering och värms upp med bergvärme.

En bastu ligger för sig själv längst in på tomten balanserande på en berghäll och några stenbumlingar i den sluttande terrängen
Naturen är ständigt närvarande i utblickar utan inramande karmar eller fönsterbågar. Färgsättningen förstärker skuggspelet.
Exakt utförda möten och omsorg om detaljer ger ett rent och sparsmakat uttryck, samtidigt relaterar naturmaterialen till landskapet på andra sidan de stora fönsterpartierna.
– En av mina grundprinciper är att jag är med på byggarbetsplatsen projektet igenom. Även om man som arkitekt ritar igenom så gott som alla detaljer så finns det alltid ett behov av att följa upp och lösa problem på plats.
Ett eget hus är för de flesta något man gör endast en gång i livet. Vad är det viktigaste? Kvadratmetrar? Planlösning? Eller är det minnet av hur ljuset faller över ett frukostbord i Bretagne, eller att plocka smultron på en sommaräng invid en lada när man är liten?

– Jag börjar alltid med en intervju där vi talar helt fritt, både om konkreta fakta som antal rum, storlek, ekonomi, byggmetod, själva platsen och annat, men också mjukare faktorer som material, förebilder, med mera. Innan jag går igång med att rita så kommer jag och beställaren överens om ett skrivet program där vi satt tydliga ramar för projektet.
Kommentarer
7