Arkitektur

Författarstuga mitt i skogen

Inte ett sommarhus utan en stuga för skrivande. Danska arkitektkontoret SLETH har inte behövt förhålla sig till att tränga in sovrum, garderober, privata och sociala ytor i en begränsad plan. Istället SLETH med The Author’s House fått helt fria händer att skapa en stuga för arbete och kontemplation.

Fasad av koppar

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

De enkla klassiska formerna med kontrast mellan öppna och slutna ytor ger känslan av paviljong i slottspark, något som förstärks av omsorgsfull detaljering och endast tre material: sten, koppar och trä.

– Vi har haft som målsättning att bygga huset på naturens villkor genom att förstärka och omfamna det omgivande skyddade landskapet.

Eldstad

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Beställaren var inte ute efter ett sommarhus utan en arbetsplats mitt i skogen.

– Författaren kommer hit varje dag, förklarar Søren Leth, hon önskade ett gömställe där hon kan läsa, skriva, tänka och bli inspirerad. Det innebar helt fria händer att gestalta, förutom att utgå från storleken på tomtens tidigare hus.

Uteplats

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Skrivarstugan, som ligger i ett naturskyddsområde nära Århus, förhåller sig till det gamla husets avtryck både i vidd och i höjd. 

– Det tidigare huset hade en sluten baksida med en liten trädgård, berättar arkitekt Sören Leth, nu har vi varken fram- eller baksida: vi har lagt betongplattan så att skogen kommer så tätt intill som bara möjligt.

Altan

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Visst är det en låda, men en stilig sådan som både avviker och smälter in i den omgivande skogen.

– Det ser ut som ett barn hade kunnat rita huset med bara ett enda rum invändigt, säger Søren Leth och visar hur den gamla byggnadens skorsten anger både höjd och formen av gavelpartiet.

Tak

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Traditionella planlösningar har fått stå tillbaka i skrivarstugan. Här har målet varit att gestalta rum för en skapandeprocess som inte förhåller sig till moderna kontor eller sommarstugor. Här finns en likhet i hur lador, fiskebodar, visthus får nytt innehåll utan överlastade program när nya typer av funktioner blir enda utgångspunkten.

Inredning

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Till skillnad från vanliga arbetsplatser så finns här inga typiska arbetsbord. På så vis är skrivarstugan också en kommentar till allt mindre definierade kontorsmiljöer och hur vi arbetat hemifrån under pandemin.

– Det helt öppna rummet och utsidan är hennes arbetsmiljö, förklarar Søren Leth. Vart hon än vänder sig så är författaren omgiven av sin arbetsmiljö.

Vardagsrum

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Relationen mellan natur och hus ger en avslappnad och samtidigt inspirerande otraditionell arbetsplats.

Uteplats

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Istället för traditionella väggar avgränsas rummet av bokhyllor överallt, förutom där fönsterpartierna släpper in naturen. Den speciella takformen ger plats för generösa lanterniner.

Fönsterpartier

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Drömmen är som alltid ett hus som skyddar mot väder och vind, men som samtidigt ger närkontakt med naturen. 

– När fönsterpartierna står öppna flyger löv och blad rakt igenom huset, skogen fortsätter in och ut genom stugan.

Badrum

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Färgsättningen understryker kontrasterna mellan de använda materialen, och accentuerar skillnaden mellan ute och inne.

Uteplats

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Søren Leth har tillsammans med snickarna från Keld Ellegaard Sørensens firma arbetat intensivt med allt detaljarbete på huset. Hans arkitektkontor SLETH, startat 2006, arbetar vanligtvis med betydligt större projekt som omvandlingen av Nordhavn i Köpenhamn och som en av finalisterna i den öppna tävlingen om nya Nasjonalmuséet i Oslo.

– Vi hade först tänkt använda förpatinerad zink men koppar visade sig vara obetydligt dyrare, medger Søren Leth. Jag tänkte först att det var för brunt men det har redan efter knappt ett år fått en djupare färg och ett anlupet utseende precis som skogen, det har till och med börjat ärga i grönt på vissa partier.

Kök

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Ett enkelt kök kompletterar den öppna interiören.

Öppen skjutdörr i glas

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Betongplattan med ingjuten golvvärme är belagd med ett terrazzogolv som fortsätter ut genom fönsterpartierna.

– Massiv Douglasgran dominerar insidan: i kök, undertak, trappa, fönsterpartier och väggar. Överblivet trä har vi kunnat använda till möbler och andra inredningsdetaljer.

Trä och koppar

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Fönster- och dörrpartier sticker ut från fasaden för att ge mer detaljering och skuggverkan.

– Vi har tagit hänsyn till hållbarhetskraven genom att använda jordvärme för uppvärmning, trä som genomgående byggnadsmaterial och genom att använda allt material utan spill.

Taklanternin

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Uteplats om kvällen

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST