Månadens arkitektritade

Rustik känsla med modernt snitt

Enkelhet är utgångspunkt i Ville Hara och Anu Puustinens fritidshus nära Virdois i Birkaland, inte långt från Tammerfors.

Fritidshus

Foto: Anders Portman och Martin Sommerschield

Huset vetter med generösa fönsterpartier mot alla de fyra väderstrecken. Interiören går helt i vitt med rustik, delvis obehandlad träinredning. Här finns varken rinnande vatten eller fast el, istället är det närheten till naturens vila, ro och tystnad som står i fokus.

Tillsammans driver Ville och Anu arkitektkontoret Avanto i Helsingfors. Namnet betyder vak på finska och är nog så passande när man vill pröva oväntade lösningar med utgångspunkt i mötet mellan människa och natur. Och det egna fritidshuset utgör ett ytterst diskret tillägg i naturen med sin svarta fasadpanel. Insidan, som också den går helt i trä, är däremot desto ljusare och endast vedspisen i vardagsrummet avviker från det vita färgschemat.

Träpanel på in-och utisda

– Vi har arbetat med en enkel timmerkonstruktion med träpanel på både in- och utsida, säger Ville Hara. Trots att trä är det billigaste möjliga materialet så är resultatet ändå rätt intressant.

Bostadsytan är knappt 80 kvadratmeter. Både insidan och utsidan är utförd med träpanel, däremellan finns 200 millimeter linbaserad isolering från Isolina. Det platta taket har 375 millimeter isolering vilket gör att huset går att använda året runt. Budgeten för det enkla fritidshuset har legat på 150 000 euro.

Fasad i träpanel

Byggnaden syns knappast på håll, men om skymningen och om natten lyser den som en lykta bland alla träd. Avsaknaden av vatten och el är inte så underlig, med tanke på att huset ligger på en hästskoformad ö.

Men arkitektparet är inte helt utan bekvämligheter. En mindre mängd el produceras av husets egna solceller och vatten kan hämtas i Veskivesisjön, där det enligt Ville Hara dessutom finns både abborre och gädda att fånga. Köket berikas ytterligare av en liten örtaträdgård och ett trädgårdsland som Ville och Anu har anlagt intill huset. Här finns dessutom också ytterligare en liten byggnad på knappt 25 kvadratmeter med ett enkelt badrum och en bastu, en given finsk inredningsdetalj.

Indragen uteplats under tak

Den korsformade planlösningen med omväxlande slutna och öppna väggytor som öppnar mot den omgivande naturen ger både ett definierat och öppet uttryck. De starka kontrasterna mellan ljus och skugga, mellan den vita interiören och den svarta exteriören, mellan behandlade och obehandlade ytor är också ett avståndstagande från modernismens exakta och sparsmakade estetik.

Vitlaserad invändig panel

Vedkaminer utgör byggnadens enda värmekälla. Eftersom byggnaden inte är uppvärmd året runt har arkitekterna valt att resa den från marken för att minimera fuktskador.

Öppen planlösning med stora fönster

Utgångspunkten har varit att påverka naturen så lite som möjligt, trä till både konstruktion och ytbeklädnad har därför varit en självklarhet. Och Ville Hara och Anu Puustinen förklarar att de har en alldeles särskild relation till trä eftersom det är ett både lokalt producerat och rikligt förekommande material i Finland.

Svart kamin

– Trä är förnybart och det lagrar koldioxid. Det är också lätt att arbeta med och kostnadseffektivt. Dessutom gillar vi träets varma estetik och taktila kvaliteter.

Panoramafönster
Bastu