Arkitektur

Renoverad bunker till salu: Vi spanar in!

Den som har önskan och tillräcklig budget kan bli ägare till en egen bunker.

Kjulabunkern har öppnats upp igen.

Kjulabunkern har öppnats upp igen. Foto: BLOKK Fastighetspartner.

Just nu ligger den så kallade Kjulabunkern i Eskilstuna ute till salu. Ägaren, John Norén, har nyligen renoverat färdigt den eftersom den var avvecklad när han förvärvade den 2013.

- Jag hade tänkt använda den som serverhall, men det blev så att jag flyttade till Skåne istället så nu när den blev färdigrenoverad kände jag att det passade bättre att sälja den, säger han.

När han köpte bunkern var ingången igengjuten och det låg stora massor jord ovanpå. Men han har sett till att gräva fram ingång och ventilationsschakt och bilat upp betongen för ingångarna, tagit upp nödutgångar, fått igång belysningen och sett till att lokalen uppfyller brandskyddskraven. 

Bunker
När Johan köpte den var ingången igengjuten.
Bunker
Här syns bunkerns ventilation.

Dock är den helt oinredd så tro inte att du kan gå dit och börja preppa.

- Det finns ingen inredning så att säga. Bara belysning och brandsläckare, säger John.

Den klarar inte kärnvapenattacker men jag vet att den ska klara vissa typer av bomber.

Tål den bomber och granater?

- Den klarar inte kärnvapenattacker men jag vet att den ska klara vissa typer av bomber, säger John. Den är även skyddad mot EMP (elektromagnetisk puls).

Förr användes bunkern som ledningscentral för en militärflygplats som ligger i närheten men numera är civil.

Bunker
Bunkern är oinredd, ägaren hade tänkt använda den till serverhall.

- Det är möjligt att flygplatsen kan påverka eventuella bygglov och liknande, att det finns vissa krav. Dels på grund av buller från flygplanen men även höjdrestriktioner på eventuella tillbyggnader. Man bör fråga kommunen om man vill vara säker, säger John och fortsätter:

- En person var intresserad av att bygga ett hus ovanpå bunkern och använda bunkern som verkstad. I ett sådant fall kan till exempel kommunen ha vissa synpunkter. Men jag upplever det som att de är positiva till att byggnaden används.

Bunkern är 395 kvadratmeter stor. Den har eget avlopp och egen brunn men ingen av dessa är i funktion.

Bunker
Kommunen lär vara positiva till att bunkern används.

När det kommer till prisbild känner sig John osäker.

- Jag har ingen aning om vad den kan tänkas gå för. Själv har jag lagt ner 2 miljoner kronor på renoveringen. Det vore ju kul om man kunde få tillbaka dem, men jag vet faktiskt inte vad det kan tänkas bli. Det har i alla fall varit väldigt många intresserade hittills så det är ju roligt.

Här kan du läsa mer om Kjulabunkern.