Månadens arkitektritade

Ett med landskapet

Rahel Belatchew Lerdell och hennes medarbetare hade helt fria händer när de började skissa fram villa UH1 ute i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Fasad mot vägen

Foto: Patrik Engquist

Istället för en privat beställare stod numera konkursade Unika Hem Skandinavien för uppdraget att våga något utöver det förväntade. Resultatet blev en villa som bygger bo i en sluttning och där huset nästan blir ett med landskapet. Mot vägen reser sig det 200 kvadratmeter stora huset betydligt högre, medan det blir mer intimt och privat mot den slutna innergården.

– Jag uppskattar samspelet med en kund, säger Rahel, det bidrar till det slutliga resultatet som till exempel kan präglas av en dröm om ett speciellt rum eller längtan efter ett särskilt material. Att som här få möjlighet att inte behöva förhålla sig till något annat än platsen och de egna idéerna ger däremot möjlighet att arbeta utan kompromisser.

Ett garage på den avstyckade tomten gav en av förutsättningarna, det behölls för att undvika en onödig rivning. De två vägarna som omger tomten gav uppslaget till den u-formade planen med en mer sluten yttre del och en insynsskyddad och samtidigt öppen innergård där villan ser ut att växa fram ur landskapet med ett sedumtäckt tak. De vägghöga fönsterpartierna ger rikligt med ljus och gör både uteplats och trädgården till en del av interiören.

sedumtäckt diagonalt takparti ovanför köksdelen

Foto: Patrik Engquist

Villan är byggd i platsgjuten betong, även taket i det sedumtäckta diagonala takpartiet ovanför köksdelen är utfört i betong. Invändiga stuprör löser vattenavrinningen.

– Den ena flygeln med bland annat köket ligger längs med vägen och är lite mer publik, säger Rahel Belatchew Lerdell. Den kan kommunicera med det som händer utanför, innergården är däremot raka motsatsen: här finns privata utrymmen och här har man kommit så långt som möjligt från vägen.

Fasad ii vitt

Foto: Patrik Engquist

Villa UH1:s publika del har en ordentligt tilltagen fasad mot angörande vägar som samtidigt döljer den privata insynsskyddade innergården.

– Vi studerade noggrant solens bana för att kunna bädda in huset på rätt sätt i landskapet. Uteplatsen är vänd mot kvällssolen och de privata utrymmena runt innergården ligger så långt som man bara kan komma från vägen.

Sedumtak

Foto: Patrik Engquist

Sällskapsrum med stora fönster

Foto: Patrik Engquist

I mitten av den u-formade planen finns sällskapsrum och vardagsrum som också öppnar upp mot innergården.

Sällskapsrum och vardagsrum som vetter mot innergården.

Foto: Patrik Engquist

Kök

Foto: Patrik Engquist

Köksdelen innehåller en över sex meter lång köksbänk och breder ut sig under det karaktäristiska sedumtaket.

Kök

Foto: Patrik Engquist

Köksinteriören ger något av en båtkänsla med utblickar åt två håll, och plats för både matlagning och sällskapande.

Hall

Foto: Patrik Engquist

TV-rum

Foto: Patrik Engquist

En trappa upp finns teverum strax intill sovrummen.