Renovera, Fredagshuset, Arkitektur

Från lada till modern skånegård

Hösten 2016 var det här två förfallna lador i Tomelilla. På 13 månader har ägaren förvandlat dessa ruckel till en fräsch, lyxig skånegård.

Ladan före renovering

Gården före ombyggnad. Foto alla bilder: Fastighetsbyrån Österlen

I Tomelilla på Österlen i Skåne finns en skånegård vid namn Tunby 3209, klassiskt byggd i vinkel 1901. När den nuvarande ägaren köpte det förfallna rucklet såg han potentialen. Det här skulle han kunna förvandla till ett läckert boende, som han har gjort med tre fastigheter tidigare.

Innergård

Idag är det som ett helt nytt bostadshus.

Sagt och gjort. På 13 månader har han, tillsammans med de två snickarna han har samarbetat med i de förra projekten samt rörmokare och elektriker, byggt om stället helt. Nu är gården ett nyrenoverat enfamiljshus på 390 kvm som vilar på en platta på mark.

Vardagsrum med öppet till nock

6,80 meter i takhöjd.

Ägaren berättar att hela huset grävdes ut ca 60-70 cm ner med grävmaskin. Sedan körde man in dränerande material i huset med dumpers. Därefter la man 300mm cellplast, armering och totalt 2200m golvvärmeslang innan man pumpade på betong överst.

Ladan före

Grunden grävdes ut och man la isolering, golvvärme och betong på det.

Fasaden har tilläggisolerats från insidan med en specialskiva från Paroc, som har tagits fram just för att kunna isolera på insidan. Sedan har det nätats och putsats med tjockputs.

Fritt läge

Takkonstruktionen har han förstärkt och isolerat.

Takkonstruktionen har förstärks och isolerats med cellulosaisolering, ca 450-550m. Ovanpå taket ligger tegelpannor, plåtarbetena är av förzinkad stålplåt. Fönstren är 3-glasfönster från Outline (u-värde 1,3), ytterdörren från Diplomat. För att värma huset har han grävt ner 900 meter slang för jordvärme. Huset ventileras med mekanisk frånluftsventilation.

Ladan före

Innan var ladan helt oinredd.

På insidan har han gjort ett gigantiskt vardagsrum/kök, med delvis öppet upp i nock där det är 6,8 meter i takhöjd. Huset har totalt delats in i 7 rum varav 4 är sovrum. Golven är av slipad betong. Från vardagsrummet finns en murad trappa som leder upp till det övre planet.

Öppen planlösning

Takbjälkarna synliga. Golvet är ett slipat betonggolv.

Tomten är 6 404 kvm stor. På utsidan finns ett trädäck med pool och pergola. Inifrån huset finns direkta utgångar till poolen från bastun och badrummet. Det är en glasfiberpool med måtten 6,8x2,8x1,6.

Trädäck

Pergola på trädäcket.

Vi får möjlighet att titta på det här huset för att det just nu är till salu hos mäklaren Lovisa Björnberg på Fastighetsbyrån Österlen, för 5 995 000 kr.

Trädäck med pool

Här finns en glasfiberpool, 6,8x2,8x1,6m.

Köket

Köket kommer från HTH. Bänkskivan är av marmor.

Öppen spis

En öppen spis.

Entré från utsidan

Fönstren som är från Outline har ett u-värde på 1,3.

Stora fönsterdörrar

Det finns många utgångar i huset via glasdörrar.

Master suite

Egen utgång från ett sovrum på bottenplan.

Walk in closet

Här finns en walk in closet.

En suite badrum

Badrum med kalksten.

Stort badrum

Här finns badkar och fönster framför handfatet.

Vy från trädäck

Fönster och dörrar är spröjsade och gråfärgade.

Entréhall

Murad trappa upp till övre plan.

Kontorsrum på ovanvåning

Loftet.

Sovrum

Ett sovrum på övre plan.

Gästbadrum

Gästtoaletten.

Bastu

Här finns en bastu med direkt utgång till trädäcket på baksidan av huset.

Planlösning entréplan

Planlösning entréplan.

Planlösning övre plan

Planlösning övre plan.

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på hus till salu. Någon trott att de här artiklarna är sponsrade, men så är inte fallet. Vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.