Josef Franks hus i Falsterbo

När man går genom ett hus ska det vara som att röra sig genom en stad med trånga gränder som mynnar i öppna platser, lär den österrikiske arkitekten Josef Frank ha sagt. Det visar sig i veckans fredagshus Villa Wehtje i Falsterbo.

I Sverige är Josef Frank kanske mest känd för sin formgivning av tyger och möbler från sin tid hos Svenskt Tenn. Men Josef Frank ritade även Sveriges första funkisvillor. Den sista villan han ritade var Villa Wehtje i Fasterbo.

Villa Wehtje

Villa Wehtje byggdes 1936 och är det sista huset Josef Frank ritade. Foto: ESNY

Den österrikiska arkitekten Josef Frank (1885-1967) spenderade flera somrar i Falsterbo tillsammans med sin hustru Anna. 1924 fick han i uppdrag att rita en villa åt Annas syster och svåger i Falsterbo och på det följde ytterligare fyra arkitektuppdrag på orten. Josef Franks villor kom att kallas Sveriges första funkishus.

Glasad entrédörr.

Den glasade entrédörren i Villa Wehtje. Foto: ESNY

Det sista huset Josef Frank ritade var Villa Wehtje på Rostockervägen 4 i Falsterbo. Det är ett stort hus på 325 kvm på en tomt på 2242 kvm. Vi får nu möjlighet att titta på det eftersom det är till salu hos ESNY. Prislappen för den K-märkta klenoden är 25 miljoner kr. K-märkningen gör att huset inte får ändras vad gäller den yttre utformningen. Att byta tillbaka till en ursprungliga rosaputsade fasaden borde dock inte vara några problem. En besiktning visar att huset behöver nytt el-, avlopps- och värmesystem.

Entré till Villa Wehtje.

När huset uppfördes 1936 var det med rosaputsad fasad. Numera har fasaden vitmålad träpanel, liggande och stående. Foto: ESNY

Josef Frank växte upp i en judisk familj i Wien och studerade arkitektur på Konstgewerbeschule. Senare blev han professor i byggnadskonstruktion. Som arkitekt tilltalades han av ett fritt och konstnärligt präglat stilidéal och gillade inte standardiserade, likriktade inredningar. Han ville att en bostad ska vara bekväm, färgrik och hemtrevlig.

Stenlagd gång

Huset har en stor tomt på hela 2242 kvm. Foto: ESNY

Den österrikiske arkitekten lär om villors arkitektur ha sagt att ”När man går igenom ett hus ska det vara som om man ska röra sig som genom en stad. Trånga gränder mynnar i öppna platser som leder vidare till nya passager. Med olika takhöjder och våningsplan som avlöser varandra skapas en intimare rumskänsla.”
 

Trädgård

Trädgården går i japansk stil. Foto: ESNY

1933 flydde han till Sverige på grund av nazismens framfart. Han tog jobb på Svenskt Tenn som formgivare av möbler, tapet- och textilmönster. Som sådan var han mycket framgångsrik och Villa Wehtje i Falsterbo blev det sista huset han ritade.

Tomten är lummig

Tomten är lummig. Foto: ESNY

Runt fönster

Ett stort runt fönster i typisk funkisstil. Foto: Eklund ESNY

Runt fönster

Entréhallen med schackrutigt golv och det stora runda fönstret. Foto: ESNY

Sällskapsrum

Ett stort sällskapsrum. Foto: ESNY

Sällskapsrum

Stort sällskapsrum med god kontakt med trädgården. Foto: ESNY

Trappa

Höga fönster ger ljus i rummet. Foto: ESNY

Trappa

Vacker matta i trappan som leder upp till plan 2. Foto: ESNY

Öppen spis.

Här finns även en öppen spis. Foto: ESNY

Atriumgård med träd

Huset har bara haft två ägare. Ägare nummer två är nu beredd att lämna över till en tredje, som då får göra en del nödvändigt underhåll på huset. Foto: ESNY

En gjuten uteplats.

En gjuten uteplats. Foto: Eklund ESNY

Köket.

Köket behöver bytas ut, enligt mäklaren. Foto: ESNY

Planlösning bottenvåning.

Planlösning bottenvåning.

Planlösning övervåning.

Josef Frank har ritat fem villor i Falsterbo. Villa Claëson på Bernt Lüdkes väg 10 år 1927, Villa Carlsten  på Fyrvägen 26 år 1927, Villa Seth på Fyrvägen 13 1934, Villa Låftman på Fyrvägen 15 år 1934 och så Villa Wehtje på Rostockervägen 4 år 1936. 

TIll vänster ser du villa Claëson, till höger Villa Carlsten.

TIll vänster ser du villa Claëson, till höger Villa Carlsten. Foto: Bengt Osberger/Wikipedia

Till väster Villa Seth, till höger Villa Låftman.

Till väster Villa Seth, till höger Villa Låftman. Foto: Bengt Osberger/Wikipedia

Villa Wethje år 2015

En bild på Villa Wehtje från 2015 av Bengt Osberger. Foto: Bengt Osberger/Wikipedia

Den här artikeln om Josef Franks hus i Falsterbo ingår i vår artikelserie Fredagshuset, där vi skriver om ett intressant hus till salu just nu. Artiklarna är inte sponsrade, utan vi skriver om husen för att vi tycker de är intressanta och att man kan lära sig något av dem.