Fredagshuset, Arkitektur

Josef Frank-inspirerat i Höllviken

Byggåret är 1962, men stilen är funkis. Kan det vara Josef Franks hus på Falsterbonäset som inspirerat arkitekten, tro?

Vitslammad fasad

Alla foton: Malmöhusmäklarna

Det här vitputsade huset, byggt 1962 på siporexstomme, gör skäl för uttrycket att vara "inlindad i naturen".

Flygbild ovanifrån på papptak

Beklädnaden av den stora platta takytan består av papp som är väldigt vanligt på 60-talshus och utvändigt plåtarbete av zink.

Uteplats med trädäck

Uteplats med trädäck på den 2509 kvadratmeter stora tomten. Huset har en hel del likheter med Josef Franks hus i Falsterbo som vi skrev om som Fredagshus i juni 2017. Bland annat ser vi genomgående liknande material- och färgval samt runda och stora fönsterpartier som avslöjar var inspirationen är hämtad ifrån. 

Vardagsrum

Vardagsrum med bokgolv och en stor rund vägg av panoramafönster som ger en påtaglig mitt-i-naturen-känsla. Härifrån kommer man även ut till ovanvåningens terass.

Terrass på ovanvåning

Vi har möjlighet att titta in i det här huset idag tack vare att det är till salu för 20 000 000 kr hos Staffan Strandh på Malmöhus Mäklarna.

Kök

Stilrent kök med öppen planlösning med skjutdörrar ut mot terassen. Kalla vita väggar och rostfritt stål balanserar med varmare trämaterial på såväl bänkskiva som golv.

Sällskapsrum

Allrum med öppen spis som binder ihop vardagsrum och kök. I början av 60-alet var det populärt att liksom i det här huset ha både allrum och vardagsrum.

Planlösning ovanvåning

Husets 226 kvadratmeter är fördelade på två våningar med fyra rum och kök. Ovanvåningen har kök och sällskapsytor.

Planlösning bottenvåning

Bottenvåningen rymmer entré, badrum och husets tre sovrum.

Trappa

Husets ventilation består av självdrag och uppvärmning sker med vattenburen golvvärme och radiatorvärme. I uppvärmningskostnaderna på 30 000 kr är hushållselen inräknad.

Utgång till trädgård

En avskalad känsla med grå golvklinker och vita väggar är genomgående för husets alla sovrum, liksom egna utgångar till trädgården. Just det här som är störst är dock det enda med egen walk-in-closet.

Walk-in-closet

Rymlig walk-in-closet.

Badrum

Badrum med grå mosaik och vitmålade väggar skapar ett färgtema som följer samma mönster i alla rum på bottenvåningen. Här finns dusch, toalett och bastu.

Bastu

Bastu med utsikt för fågelskådning eller bara helt vanlig svettig kontemplation.

Garage och förråd

Huset sett från vägen med dubbelgarage och förråd.

Stora fönsterpartier

Fönstren består av kärnvirke, Schüco aluminium och två-glas. 

Flygbild över hus och golfbana

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på ett intressant hus som är till salu varje vecka, för att lära oss något nytt eller bara låta oss inspireras av bilderna. Artiklarna är med andra ord inte sponsrade.