Arkitektur

Inklämt med ett skohorn

Arkitektfirman Elding Oscarsson har gett Landskrona ett välkommet inslag av internationell arkitektur med en skickligt utförd vit kub. Mitt i den gamla bebyggelsens brokiga mångfald ligger numera ett både slutet och öppet hus med exakta mått och en närmast grafisk karaktär. Det monolitiska intrycket bryts av generösa öppningar för entrée, vardagsrumsfönster och terrass. Byggnaden nominerades till det prestigefulla Kasper Salin-priset i fjol och den entusiastiska juryn berömde en “kubisk volym, maximalt förenklad i såväl färg som form.” 

Den unga arkitektduon Jonas Elding och Johan Oscarsson berättar att de lyckats övervinna de trånga måtten i takfotshöjd, minimal trädgård och en tomtarea på endast 75 kvadratmeter. Genom att lägga ingången i nivå med gatan utan någon trappa så har de fått in tre våningar. Foto: Åke E:son Lindman

Beställaren, som är inredare, hade själv skissat på ett hus och kontaktade Elding Oscarsson för att få hjälp med konstruktionen. Det unga paret, som ville ha stora väggar för att kunna hänga konst i det egna privata konstgalleriet, insåg snart nog att de behövde betydligt mer hjälp. De minimala måtten var en tuff utmaning och arkitektduon tog fram ett program för hur man skulle kunna bygga ljust och småskaligt på den endast fem meter breda tomten.

- Det är ett precist infogat hus, nästan som om vi hade använt ett skohorn, menar Johan Oscarsson. Vår utgångspunkt har varit rummen och måtten, och inte minst relationen till bakgården som inte rymde mer än 3 soptunnor tidigare.

En del tycker att den vita kuben ser ut som en främmande fågel i Landskronas brokiga stadsmiljö av tegelfasader, trappstegsgavlar, rödfärgade plank och markerade takfötter. Men det är frågan om ett genomtänkt ingrepp med många speciallösningar.

Genom att lägga ingången i nivå med gatan utan någon trappa så har de fått in tre våningar. Stora fönsterpartier och tunna trappor ger ljusa rum som går i ett med den slitsformade trädgården.

Okonventionella våningshöjder har gjort att arkitekterna lyckats få in tre våningar där annars gränsen går vid två eller maximalt två och ett halvplan. Trots att kontorsdelen är endast 2,1 meter i höjd så känns den luftigt generös tack vare det stora fönsterpartiet. I bottenvåningen ligger takhöjden på 2,26.

Beställaren, som är inredare, hade själv skissat på ett hus och kontaktade Elding Oscarsson för att få hjälp med konstruktionen. Det unga paret, som ville ha stora väggar för att kunna hänga konst i det egna privata konstgalleriet, insåg snart nog att de behövde betydligt mer hjälp. De minimala måtten var en tuff utmaning och arkitektduon tog fram ett program för hur man skulle kunna bygga ljust och småskaligt på den endast fem meter breda tomten.

- Det är ett precist infogat hus, nästan som om vi hade använt ett skohorn, menar Johan Oscarsson. Vår utgångspunkt har varit rummen och måtten, och inte minst relationen till bakgården som inte rymde mer än 3 soptunnor tidigare.

Den annorlunda formen beror till stor del på tomtents litenhet. Istället för en dyr platsgjuten lösning så har man murat med isolerade lecablock. Det gör också att man kunnat bygga rätt upp mot grannhusen. Den till synes enhetliga fasaden har en osynlig sockel putsad med frostbeständigt bruk. Att dörren öppnas inåt gör att vinterns snö knappast blir något problem.

- Vi ville spänna de här fem metrarna på ett fint vis, understryker Johan, och även på insidan så har vi lyckats med en helt ny typ av stålbjälklag som är endast 19 centimeter tjockt trots att det integrerar konstruktion, vattenburen golvvärme och massivt plankgolv. Det är utfört med korrugerad plåt i dubbla lager.

- Boendekostnaderna i centrala Landskrona är lägre än utanför staden, hävdar Jonas, det är lite som i Detroit och rätt ovanligt i Europa. Det som har kostat en del är att vi har schaktat så pass nära och djupt nära de intilliggande gamla byggnader, den helt nya stålbjälklagskonstruktionen, stora glaspartier och mycket specialsmide i konstruktion och i trappor och räcken.