Byggahus.se

tillbyggnad och renovering

Besvarad 2 aug 2017 av Calle Posse

 1. Hej!
  Vi har fått möjligheten att köpa ett hus och detta kommer att behöva totalrenoveras plus att vi vill bygga ut ena gaveln med 2 meter för att få större kök och sovrum. Vi är helt nya på detta och vet inte riktigt i vilken ände vi ska börja. Jag skulle vilja börja med att anlita en arkitekt så att vi får de befintliga ritningarna korrekta och så att vi kan få hjälp med nya ritningar på det vi vill göra om. Sambon anser att detta inte behövs, vad rekommenderar du? Jag är orolig för att måtten inte ska stämma om vi gör en planritning själva... Vi vet inte heller exakt hur avlopp och rör är dragna osv..

  Tack på förhand!
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Naturligtvis är det bäst att anlita någon för att få huset uppmätt och uppritat, men det behöver inte vara en arkitekt, det finns fler yrkesgrupper med den kompetensen. Många köper en lasermätare och gör jobbet själva, men det kan vara lite vanskligt att göra korrekta mätningar av äldre hus så det kan vara en god idé att låta en yrkesman göra detta.
  Ni kan också göra egna idéer för hur ni skulle vilja göra er till- och ombyggnad. Tänk igenom alternativ och diskutera vad ni verkligen vill ha.
  Men efter det föreslår jag att ni anlitar en arkitekt som lyssnar av era önskemål och visioner samt kan läsa av huset och se vad som kan göras. Låt arkitekten ta fram ett par skissförslag och se om det är i linje med era idéer. Arkitekten kan också förklara vilka möjligheter och begränsningar ni har. Möjligheterna kan variera med hur arkitekten ser på det, men begränsningarna kan vara av en annan karaktär. Detaljplan, tomt med ljus och markförhållanden, husets befintliga konstruktion och för all del ekonomi är några av de begränsningar som man kan/bör förhålla sig till.
  Sedan tar arkitekten fram bygglovshandlingar och byggnadstekniska beskrivningar för bygglovsansökan. I ert fall kan det räcka med attefallsansökan, men då krävs att tillbyggnaden inte är större än 15 kvm.
  Sedan är det viktigt att ni känner att arkitekten lyssnar på er och ger er lösningar som ni kanske inte hade tänkt på så att till- och ombyggnaden blir bättre än ni hade hoppats på.
  Hälsningar
  Calle
   
  Calle Posse

  Calle Posse

  Arkitekt

De senast besvarade frågorna

 1. Attefall

  Hej! vi skulle vilja bygga ett utomhusrum/attefallshus med glasväggar på cirka 24 kvadratmeter. Hur mycket skulle det kosta för en arkitekt att fixa det för oss?
 2. Cottage

  Har hittat en stuga på 64 kvm. Amerikansk. Det går att köpa ritningar. Men måste ritningen omvandlas till svenska regler?
 3. Modernisera uppfart till 60-talshus

  Vi har ett 60-talshus med gavlar i rött tegel, fasad i naturvitt mexitegel, takfoder i mörkbrun fjällpanel och med fönsterkarmar och ytterdörr i teak. Från gatan går en gammal plattläggning till...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.