Byggahus.se

Bygga inglasat uterum i vinkeln?

Besvarad 26 apr 2019 av Calle Posse

 1. Hej!
  Jag och sambon håller på att planera för ett husbygge. Då har jag en fundering kring ett inglasat isolerat uterum.
  Vi har ritat upp ett 1-planshus i vinkel med vanligt sadeltak. Då till min fundering, är det praktiskt möjligt att bygga inglasade uterummet i vinkeln plus att det ska se bra ut med taken?
  Har varit i kontakt med en husleverantör som bygger lösvirkeshus och dom säger att det kan bli svårt. Det kändes som att jag fick det svaret för att dom inte var intresserad av att bygga det.
  // Mvh Tobbe
   
 2. Svar

 3. Hej Tobbe.
  Det är mycket möjligt att husföretaget helst såg att ni skulle bygga ett oisolerat uterum eller bygga det efter deras uppdrag är slutfört.
  Det som är ringar in problemet är vad som kan anses som praktiskt genomförbart, estetiskt funktionellt och ekonomiskt.
  I och med att ni vill ha det vinterisolerat så blir konstruktionen för golv och tak jämförbara med huset i övrigt, vilket påverkar höjden i det färdiga uterummet.
  Den mest praktiska lösningen är att inte låta taket för uterummet gå över takfoten på huset. Sedan bör uterummets takfot löpa runt uterummet i ett s.k. valmat tak. Detta för att det blir snyggare så (min egen uppfattning) och att det går att hålla en lägre vinkel då avstånden på taket minskar.
  En viktig del är följaktligen vilken takhöjd som skall vara i huset och vilken höjd som kan vara godtagbar vid yttervägg i uterummet. Jag antar att golvhöjden är densamma i huset som i uterummet. Kan man ta en nivåskillnad på ett trappsteg så blir det betydligt bättre volym i uterummet.
  Var också noga med att ha en duktig plåtslagare som ser till att anslutningen mellan taken blir säker. Lycka till!
  Mvh
  Calle
   
  Calle Posse

  Calle Posse

  Arkitekt

 4. Kommentarer

 5. H
  hyggabus ·
  -det skulle inte skada med en illustration på detta...
   
 6. E
  etoo ·
  Vi har ett uterum (visserligen höst/vår-isolerat) i vinkeln på huset. Som svaret ovan beskriver, så är det bäst att ha en nivåskillnad mellan golvet i huset och golvet i uterummet, så att man kan fästa uterumstaket i husets takfot. Det blir svårt att på ett snyggt sätt få rätt takvinkel (för avrinningens skull) annars. Det skulle kanske gå att bygga någon form av sadel- eller mansardtak på uterummet, men då behöver ni nog en riktigt skicklig plåtslagare för att få till en säker avrinning som även klarar långsam smältning av snö/is som samlas på vintern.

  /Mats
   

De senast besvarade frågorna

 1. Bygga inglasat uterum i vinkeln?

  Hej! Jag och sambon håller på att planera för ett husbygge. Då har jag en fundering kring ett inglasat isolerat uterum. Vi har ritat upp ett 1-planshus i vinkel med vanligt sadeltak. Då till min...
 2. Sveriges näst vanligaste färg.

  Jag har ett gult hus i en ganska så smutsig och tråkig nyans. Önskar en klarare kulör. Ska måla om i sommar och undrar lite över vad som är "klassiskt" gul färg på hus byggda runt 1920? Vad...
 3. Kulör till fasad

  Undrar hur jag ska åstadkomma en kulör som ger ett intryck som liknar Falu ljus 4550-y70r ( mkt vackert!) trots att jag ska måla i en vattenbaserad oljefärg? Har provmålat med denna brytning och...

Visa alla frågor