Arkitekten samarbetar med byggfirman utan att medge?

Besvarad 9 jun 2025 av Marko Koistinen
Vi bygger nytt sommarhus på Västkusten som är ritat av en arkitekt som även har skött bygglovet. Han rekommenderade/övertalade oss sedan att anlita ett byggföretag som han hade jobbat med tidigare för att bygga upp huset, vilket vi gjorde. Han tyckte det viktigt för att de förstod hans still och lösningar sa han.

Nu börjar vi undra lite hur deras samarbete ser ut egentligen. Byggjobbarna kallar arkitekten "vår arkitekt" och vissa detaljer i deras offert var nästan som en färdig mall och utan några direkta valmöjlighter för oss. När jag googlade runt hittade jag flera andra husbyggen där de har jobbat ihop. De verkar alltså ha en affärsrelation, kanske till och med provision inblandat eller annan ekonomisk uppgörelse som vi inte har fått veta något om.

Det vi undrar nu är om det inte finns regler för sånt här? Är arkitekten inte skyldig att informera oss om sådana uppgörelser i så fall? Vi känner oss lite förda bakom ljuset. Hade vi vetat om att han tjänar på det så hade vi tagit in fler offerter för att se vilka alternativ som fanns och om vi kunde få det billigare, för det här har blivit dyrare än vi tänkte oss.
 

Svar

Hej hej.

Tack för frågan, det inte helt lätt att svara på i det specifika fallet hur detta kan ser ut. Men jag ställer några följdfrågor nedan och börjar med att svara ett lite mer allmänt.

Först och främst låter det som att ni ska börja med att ha en dialog med er arkitekt om deras samarbeten.
Så att ni som konsument får överblick om hur det hela är upphandlat.

Frågor:
Har jag förstått er rätt med att byggaren har föreslagit lösningar i er offert som ni inte kan påverka?
Det låter för mig väldigt märkligt sätt att avtala isåfall. Det är ju ni som köper tjänster av byggaren, så självklart ska ni som kunna bestämma vad ni vill att dom gör eller inte gör. Sen kan dom självklart villkora ett avtal mot er med vissa lösningar som dom är bekväma med att utföra eller så, men ni har alltid rätt att tacka nej och gå till någon annan.

Är deras offert baserat på handlingar som arkitekten tagit fram till er innan upphandling eller är det någon byggarna lagt till själva i efterhand till offerten?

Hur lågt har arkitekten ritat i ert projekt? Dvs finns det ett framtaget komplett förfrågningsunderlag?

Generellt är lösningarna i ett arkitektritat hus realitivt färdigbestämda innan man går ut och upphandlar entreprenad. Det är något man som beställare har tagit fram tillsamman med sin arkitekt, som arkitekten sammanställt på ett så kallat förfrågningsunderlag.

Förfrågningsunderlagets syfte är att just visa husets specifika lösningar för att byggarna ska sätta rätt pris på det specifika huset arkitekten tagit fram till er och tillsammans med er.

När jag läser er fråga ovan låter lite som att arkitekten inte ritat mer än fram till ett bygglov för huset?
Men jag kan dock ha uppfatta detta fel. Men om fallet är så, låter det för mig lite som att arkitekten försöker få in vissa lösningar via byggaren istället för att hen har fått ett mandat/uppdrag att ta fram ett förfrågningsunderlag.
Men detta är såklart ren spekulation ifrån min sida.

Oavsett det, ska ni självklart ha möjlighet att säga ja eller nej till dessa lösningar som byggaren eller arkitekten lägger fram inför upphandlingen. Det är väldigt viktigt att relationen mellan arkitekt och beställare, byggs ärlighet, öppenhet, tillit och vara konstruktiv i båda riktningar, arkitekten ska först och främst vara er bollplank och hjälp mot entreprenaden.

Samarbeten mellan byggare och arkitekt:
Att man som arkitekt har etablerade samarbeten med vissa byggare är mer regel än undantag. Det finns vissa byggare man som arkitekt känner sig med bekväm att jobba med om man sedan tidigare jobbat ihop och samarbete har fungerat bra, ofta medför det bara fördelar för alla inblandade.

Jag skulle säga att även i mitt fall finns det par byggföretag kring Stockholm som skulle kalla mig för deras "Go to" arkitekt, efter flera års av nära samarbeten precis om övriga delen av branschen när man har vissa återkommande underleverantörer etc.

Ofta efterfrågas det av våra beställare om vi har bra byggare som vi jobbar/samarbetar me. Vissa kunder anlitar arkitekter just pga att man får dom kontakterna på köpet utöver bara någon som ritar.

Vi får en del av jobb av dom och dom
Får en del jobb av oss.

Vi förelår även ofta också dessa till att få lämna pris i våra projekt, när dom kan. Men våra beställare kan alltid välja själva vilka dom vill jobba med och det blir ganska ofta inte dom vi föreslår häller. Vi hjälper ofta även till att hitta fler alternativ på öppna marknaden om så önskas. Ibland kommer beställaren med egna byggare till oss, det ända kravet vi ställer att dom har bra referenser/erfarenhet och har besitter en vana i att läsa och jobba utifrån ritningar.

Etablerade samarbeten kan ge både ekonomiska fördelar för beställaren, men framförallt uppnås ofta en högre kvalitet på slutresultatet om man jobbar bra ihop och förstår varandra som arkitekten och byggare.

Kickback avtal:
Däremot avtal med ekonomisk "kickback" till arkitekt eller projektör ifrån entreprenörer är vad jag vet inte så vanligt förkommande i branschen.
Men samtidigt vad jag vet, så det inte det finns någon lagstiftning som hindrar att det kan ske. Det bygger på ett avtal mellan dem och inte med beställaren egentligen.

Men om byggaren har lagt delar av sin pott på arkitektarbete som underleverantör borde det rimligen dock framgå av deras offert eller av underlaget till denna. Mellan konsument och byggare finns lagstiftning i avtalen som man som konsument att luta sig emot.

Utöver det som framgår i offert/avtal det kan ju byggaren självklart välja att betala en del av sin bolagsvinst till vem som helst egentligen, det är svårare att styra över.

Jag helt hålla med det kan tyckas vara väldigt "sneaket" och faktist väldigt oprofessionellt om arkitekten bara pushar för en byggare bara av sina egna ekonomisk vinning och inte för projektets bästa. Men som sagt så vet vi ej hur det ser ut i detta fall.

Om det skulle var juridisk något fel kan jag inte svara på.
Däremot kan nog forumets expertjurist kanske mer om det.

Däremot kan det vara bra som konsument att veta det här typen av avtal inte är särskilt ovanliga mellan tex materialleverantörer och arkitekter eller entreprenörer.
Där arkitekten eller byggaren kan få några procent om dem föreskriver/använder vissa produkter.

Generellt så drabbar den här typen av avtal inte beställaren i slutändan där den tilltänkta varan kostar det samma till kund oavasett om arkitekten eller den som föreskriver/använder den får en del av affären i slutändan.
Däremot kan detta såklart självklart motivera arkitekter eller byggaren att välja vissa produkter framför andra där man inte får "kickback" och på så sätt blir dyrare, bättre eller värsta fall sämre.

Just mellan föreskivare/byggare och leverantörer är det mer förväntat att det fungerar mer såhär. Det är så stora del av byggbranchen faktist fungerar genom etablerade samarbeten och ibland gemensamma ekonomiska drivkrafter.
 
Redigerat:

Kommentarer

Farstatjej90
Farstatjej90 ·
Eftersom frågan ställs är det minst en sak som gått fel och det är kommunikationen med kunden.
 
Blombergs ·
Arkitekter ritar bara det som syns (Det kan ju dock skapa problem senare, platta tak osv). Det som är viktigt som konstruktion, installationer, grundläggning, uppvärmningssystem syns sällan på bygglov.
Släpper man det till fel byggare blir det jobbigt.
/Civilingenjör i byggbranschen sedan 40 år
 
Marko Koistinen ·
@Blombergs

Sanning med modifikation det är.

Visst är det som du säger att arkitekter äger/ansvarar över alla dom delar som syns i huset på handlingarna, men det betyder inte att vi inte ritar på andra delar av huset.

Vi sköter ofta även samordning och är oftast väldigt delaktiga eller leder dilogen med K, V-vvs, och El. Eftersom stommen ofta påverkar det synliga, så insatsen för arkitekter är ofta större och med djupgående än du antyder framförallt i projekteringen efter ett bygglov.
 
makhno_ ·
@Blombergs man undrar med vilken typ av projekt och på vilken kvalitetsnivå du arbetat dessa 40 år.

Det är mer regel än undantag att arkitekter ritar allting och konstruktören sedan beräknar och modifierar lösningen. I senare skeden ritar man förslag på plåtar och andra infästningar som skall möta produkter, glaspartiererc etc. K speccar sedan dimensioner antal och typ av infästningar och så vidare.

Konstruktören är givetvis ansvarig för sina lösningar som i slutändan sitter på hens ritningar.

Som Marko säger är det också arkitekten som koordinerar alla andra konsulter och ofta löser saker åt övriga. Föreslår dragningar, pelarplaceringar etc.
 

De senast besvarade frågorna

Tips planlösning litet hus

9 jun 2025
Hej Marko! Jag och min sambo skissar på ett litet hus vi vill bygga tillsammans, kanske 90-100 kvm stort. Vi skulle vilja klämma in två sovrum, ett kontor, och ett öppet vardagsrum och kök. Men vi...

Arkitekten samarbetar med byggfirman utan att medge?

12 jun 2025
Vi bygger nytt sommarhus på Västkusten som är ritat av en arkitekt som även har skött bygglovet. Han rekommenderade/övertalade oss sedan att anlita ett byggföretag som han hade jobbat med tidigare...

Får bara ritningarna i pdf trots att vi har betalat

22 maj 2025
Hej! Vi har anlitat en arkitekt för att rita ett fritidshus åt oss. Samarbetet har funkat bra och vi är nöjda med allt fram tills nu när vi bad om ritningarna dwg- eller ifc-format. Hen säger att...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.