Arkitektur

Gamla Villan: Exakt utförd finsk villaarkitektur

Byggherren önskade sig ett modernt året-runt-fritidshus som anspelade på den unika villaarkitekturen i Hangö i Finland. Resultatet blev Gamla Villan med varsamt framtagna detaljer.

Visst kan ny arkitektur relatera till forna tider utan att för den skull bli till intetsägande nostalgiska pastischer. Ett tydligt markerat sadeltak tillsammans med färgsättning och proportioner gör att Helsingforskontoret Mer Arkitekter lyckas relatera till de gamla villorna i sommarparadiset Hangö allra längst ned i södra Finland. De omsorgsfulla och varsamt framtagna detaljerna med exakt skurna volymer med dold takavvattning, liggande och stående fönster visar vad ny byggnadsteknik är mäktig.

- Vår beställare ville ha ett modernt hus som anspelade på Hangös unika villaarkitektur, förklarar arkitekt Paula Leiwo. Önskemålet var ett enkelt, kompakt och ekonomiskt året-runt-fritidshus för hela familjen.

Bildtexter: Marc Goodwin 

Den Gamla Villans träfasad har behandlats så att den snart ska se silvrig ut i solen. Det galvaniserade taket och dess exakta detaljering ger däremot ett modernt uttryck som också fångar de skiftande årstidernas alla färger. Foto: Marc Goodwin

Hangö räknar hela tre mil sandstränder och kan stoltsera med en historia som går hela vägen tillbaka till Vikingatid. De gamla villakvarteren började byggas under 1800-talets två sista decennier, och fylldes på med nya hus fram till andra världskrigets början. Här möter finlandssvenskan finskan på lika villkor, och den knappt 9 000 invånare stora staden vittnar om hur den lockade den finska societen från när och fjärran. På tomten låg en av Hangös äldre villor som förfallit och därmed behövde rivas, beställarna valde däremot namnet Gamla Villan för sitt nya hus. Trots det moderna formspråket är det trä som gäller så när som på taket i galvaniserad plåt. Den ljusa och luftiga interiören går nästan helt i vitt med en köksinredning i plywood. Mot vägen gäller höga smala fönster, på andra sidan ger en utvikt gavel en vid utsikt mot havet och en sömlös övergång till den stora terrassen som också bitvis skyddas av det utkragande taket.

Det vertikalt markerade galvaniserade taket har distinkta och samtidigt diskreta detaljer. - Takavvattningen är helt gjord i rostfritt stål och ligger gömd bakom träfasaden, förklarar Paula Leiwo. Avståndet mellan fasadpanel och konstruktion är större än föreskrivet för att hålla avvattningen på säkert avstånd från alla konstruktionslösningar. Foto: Marc Goodwin

Omväxlande stående och liggande fönster ger en rikt upplyst miljö. Här har trappan upp till ett övre loft blivit en inbyggd väggdetalj. Notera att avsaknaden av dörrar i passagerna, här är det istället tunna gardiner som avgränsar. Foto: Marc Goodwin

Trä var ett självklart val, enligt Paula Leiwo, eftersom det kännetecknar Hangös historiska villa-arkitektur och ger det gamla badhusstaden en unik miljö. - Vi har använt gran både interiört och exteriört, trä är inte endast ett vackert och varmt material, det är även ekologiskt och ingår i naturens kretslopp. Fasadpanelen och terrassen har behandlats med OrganoWood som inte endast skyddar mot brand och mot svampangrepp, det gör även att träet grånar snabbare och jämnare Foto: Marc Goodwin

Genom att vinkla sadeltaket mot havet ges kök och vardagsrum intrycket av att utgöra en betydligt större volym. - Beställarna ville ha utsikt mot äppelträden, de gamla ekarna och ned mot havet. Vi valde att som i ett origami vrida taket, och tack vare det stora fönsterpartiet skapas en illusion av att vardagsrummet och kökets yta är större än vad den verkligen är. Foto: Marc Goodwin

Gästrum och kallförråd är integrerat i huvudvolymen. Uppvärmningen ombesörjs via ett golvvärmesystem. - Solpanelerna har vi placerat på cykelskjulets tak strax intill. Foto: Marc Goodwin

Köksdelen är enkelt utförd utan överdrifter i material och detaljering. - Utgångspunkten för våra beställare var att vi skulle skapa en modern villa med historisk anknytning till det gamla Hangö, fortsätter Paula Leiwo. Ett enkelt, kompakt och ekonomiskt året-runt-fritidshus, och hellre mindre med vackra och omsorgsfulla detaljer än stort och med lägre kvalitet. Foto: Marc Goodwin

Det vinklade taket och den generösa innertakshöjden ger en känsla av gamla villors rika miljö i olika nivåer. Foto: Marc Goodwin

Planritning av Mer Arkitekter.

Sektionsritning av Mer Arkitekter.

Situationsplan av Mer Arkitekter.