Månadens arkitektritade

Bastu med utsikt

När Murmans arkitekter fick uppdraget att rita en bastu ute bland Saltsjöbadens påkostade villor hade arkitekterna Hans Murman och Ulla Alberts fritt fram, men här handlade det inte om att låsa in sig. Beställaren ville ha en otvungen mötesplats med grill, bad och avslappnad stämning.

Geometriskt formad bastu

Foto: Åke E:son Lindman

– Det fanns redan ett bygglov för en mer traditionell stugformad bastu med sadeltak och allt, berättar Ulla Alberts. Vår beställare tyckte dock att det skulle bli för stort och för synligt från både huvudbyggnad och från vattnet. Vi inspirerades istället av den tredelade speciella formen på tomtens huvudvilla, ett stort hus från förra sekelskiftet ritat av Torben Grut, arkitekten bakom Stadion från 1912 och badhuset här i Saltsjöbaden.

 Allt är byggt i trä men med några stålramar som förstyvande förstärkning i gavlarnas brytpunkter. De spånklädda ytterväggarna är byggda med spjälkat takspån från Hälsingland.

Bastun vänd ut mot vattnet

Foto: Åke E:son Lindman

Ulla och Hans fick fria händer, och resultatet har blivit en öppen och samtidigt kompakt byggnad vänd mot Erstaviken och med en tydlig rygg mot det rätt branta berget. Saltsjöbadens villor är allt annat än små. Det blir rätt naturligt att låta bastun ta plats som ett litet arkitektoniskt smycke vänt ut mot vattnet och solnedgången.

Stora fönsterpartier

Foto: Hans Murman

Bastun ligger för sig själv och syns inte från huvudbyggnaden, och ger en skyddad uteplats i anslutning till en brygga. Med sina stora fönster är bastudelen rätt exponerad, och frågan är förstås hur pass intim eller socialt öppen en bastu ska vara. Med ryggen mot berget bakom och med endast det öppna vattnet framför ligger bastun i Saltsjöbaden ändå skyddad från inblickar.

Bastudelen ligger placerad i väster och med ett relaxrum i öster. Däremellan finns ett förråd, ett pentry samt WC och dusch. Materialvalet är både enkelt och påkostat med gotländsk kärnfuru i fasadens stående panel och spånklädda gavlar. Taket är även det inspirerat av Gotland, ett så kallat Faltak i trä. De järnvitriolbehandlade ytterväggarna och inte minst den exakt snickrade interiören ger en tydlig känsla av båtinteriör. 

Invändiga snickerier

Foto: Hans Murman

Snickerierna påminner om en båtinteriör: både rejäla och exakta i alla detaljer. Exteriören är lika genomtänkt med fasadpanel av kärnfuru från Gotland som behandlats med järnvitriol för att få fram en silvrig havslik patina.

– Det stämmer att planformen återfinns i huvudbyggnaden och i Torben Gruts badhus här i närheten. Men formen är mer ett resultat av platsens förutsättningar vid bryggan och berget.

Utsikt från umgängesdelen

Foto: Hans Murman

De generösa fönsterpartierna gör bastun till något av ett allrum som kan användas till mer än heta ångbad och tvagning.

Utsikt mot vattnet

Foto: Hans Murman

Dusch med mässingsskydd

Foto: Hans Murman

Den lyxiga men ändå nedtonade interiören förstärks av stänkskydd av mässing runt duschen samt golv lagt med skiffer. Taket är inspirerat av Gotlands faltak där liggande takbrädor, så kallade falor av tätvuxet kvistfritt kärnvirke, har placerats i dubbla lager i takets fallriktning. Falorna spänner tätt mot varandra när de kupar sig, och taken konstrueras så att fukt rinner av eller ventileras bort.

Basturum

Foto: Hans Murman

Kalksten på golvet

Foto: Hans Murman

Umgängesdel med pentry

Foto: Hans Murman

Pentry

Foto: Hans Murman

Bastulavar

Foto: Hans Murman

Dusch

Foto: Hans Murman