Arkitektur

Energieffektiv lyx i Holland

Ett lyxigt hem behöver inte betyda dyra material. I Villa V i Holland handlar det om något mer svårfångat som kan kallas för livskvalitet.


Generöst spatiösa planlösningar, tydliga
volymer, genomtänkt ljusgestaltning och så förstås taktila material kan ge en unik upplevelse långt utöver det vanliga. Och den Amsterdam-baserade arkitekten Paul de Ruiter har valt samma attityd som gett den holländska designen stora framgångar världen över: subtila uttryck som spinner vidare på traditionella former, men inte utan en tydlig twist inspirerad av vår egen samtid. de Ruiters Villa V i Noord-Holland nära Bloemendaal har placerats i en sluttning för att lättare kunna gömma en stor del av volymen under mark, den övre glasinklädda lådlika delen blickar däremot likt en fyr ut över det flacka naturskyddade dynlandskapet.

Paul de Ruiter förklarar att deras kund först bjöd in ett antal arkitekter med utgångspunkten att de ville ha ett modernt miljövänligt och naturnära hus. Paul var rätt nöjd med att få omdömet att han var den ende som i kundens tycke kunde erbjuda en arkitektur med tydlig egen profil. På insidan, som ritats av inredningsarkitekterna i29, samsas plywood med betonggolv, på utsidan är det FSC-certifierat trä och sedumtak som gäller. Själv instämmer Paul i att hans hus är rätt lyxigt trots blandningen av både enkla och mer påkostade material.

- Hur jag definierar lyx? Förutom en generös planlösning och genomarbetad materialbehandling och detaljering så handlar det nuförtiden också om att inte vara beroende av energibolagen.

Stora skjutbara glaspartier mot syd och nord låter ljuset flöda i Villa V och gör samtidigt naturen till en del av inredningen. Foto: Tim van de Velde

Kombinationen av lyx och hållbarhet var knappast något problem enligt Paul, utan en del av programmet från allra första början. Men inte endast till det yttre, där sedumtaket smälter in i dynlandskapet.

- Villan V, som är placerad mot syd, har välisolerade väggar, dubbelglas och en energilagrande stomme tack vare att mer än halva huset ligger inbäddat i stranddynerna. Vi har även en värmepump tillsammans med solpaneler, värmeväxlare och ett avancerat ventilationssystem.

Glasboxen ger också intrycket av en betydligt mindre volym än den som gömmer sig i sanddynorna. Foto: Tim van de Velde

Mer än halva byggnadsvolymen är placerad under marknivån för att respektera det naturskyddade kustlandskapet i Park Brederode nära Bloemendaal i nordvästra Holland. Foto: Tim van de Velde

Fasaden är klädd med Waxedwood, ett holländskt impregnerat virke. De rörliga delarna i skjutpartierna är istället gjorda av ljus fransk ek. Foto: Tim van de Velde

Själva hjärtat är ett atrium som inte endast ger ännu mer ljus, utan också binder ihop byggnaden. Foto: Tim van de Velde

- Träet vi använt för entréen och garaget kommer från ett gammalt skepp vi köpte hos en rivningsfirma i Noord-Brabant. Foto: Tim van de Velde

Köket är fritt inställt och fungerar som villans givna mötesplats. Foto: Tim van de Velde

Det mörkare färgvalet kontrasterar effektivt mot utsikten och det ljusa golvet. Foto: Tim van de Velde

Lättbearbetad och levande plywood är allt annat än billig byggnadsvara och fungerar utmärkt som inredningsmaterial. Foto: Tim van de Velde

Även öppna spisen inklädd i plywood. Foto: Tim van de Velde

Barnrummet har fått fiffig specialinredning i plywood. Foto: Tim van de Velde

Omväxlar med glas i väggarna. Foto: Tim van de Velde

Utsidan är ritad av Architectenbureau Paul de Ruiter medan inredningen är utförd av arkitektbyrån i29. Foto: Tim van de Velde

Under Villa V lagras överskottsenergi från värmepump, solpaneler och värmeväxlare för att göra huset så energieffektivt som bara möjligt. Foto: Tim van de Velde

- Grön design och lyx går utmärkt att förena, och var utgångspunkten för hela projektet, förklarar Paul de Ruiter. Foto: Tim van de Velde

-Huset är både välisolerat och laddat med avancerad teknik som värmepumpar, solpaneler och värmeväxlare. Foto: Tim van de Velde

- Foto: Tim van de Velde