Ekonomi

Carl Nyréns hus är till salu

Den bortgångne arktiekten Carl Nyréns hus är nu till salu.

Den bortgångne arktiekten Carl Nyréns hus är nu till salu. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Carl Nyréns hus ligger ute till försäljning. Vi har tagit en titt på hur den kända arkitekten bodde.

Carl Nyrén, en av Sveriges mest välkända arkitekter, avled i höstas 93 år gammal. Många beundrade hans känsla för arkitektur, speciellt för hans sätt att använda sig av vårt nordiska ljus. Bland hans skapelser hittar du exempelvis Sparbankens hus på Hamngatan i Stockholm, stadsbiblioteket i Uppsala och Immanuelskyrkan i Jönköping.

Carl Nyrens hus
Utsidan. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Nu ligger hans eget hus i Bromma ute till salu, också det ett hus han skapat. Han byggde det 1962 och bodde sedan där livet ut. Huset är placerat på en långsmal tomt om nästan 1 000 kvadratmeter, tomtens form har präglat huskroppen som är avlång. Det har platt tak och tegelfasad med många fönster i såväl tak som väggar vilket skapar ett vackert ljusinsläpp i huset. Insidan av taket är av obehandlad furu.

Carl Nyrens hus
Stilfull entré. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Inuti består huset av två plan, med fyra sovrum, ett arbetsrum, kök, matplats, badrum och ett stort vardagsrum med öppen spis på första våningen, samt ett allrum och flera förråd i källarplanet. Totalt mäter huset 188 kvadratmeter.

Carl Nyrens hus
Öppen planlösning. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

De vita väggarna får färg via reflektioner från golvets gula kalksten, och det räckte som färgsättning för Carl Nyrén. I all sin enkelhet är det ändå ett spännande hus, bland annat tack vare ljusinsläppet. Detta ihop med namnet på skaparen gör att utgångspriset är satt till 9 350 000 kronor. Läs mer hos Ålstens fastighetsbyrå.

Carl Nyrens hus
Köket. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Carl Nyrens hus
Badrumet. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Carl Nyrens hus
I hallen utanför barnens rum finns ett skåp var. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Carl Nyrens hus
Utsikt mot trädgården. Foto: Ålstens fastighetsbyrå

Carl Nyrens hus
Vardagsrummet. Foto: Ålstens fastighetsbyrå