Arkitektur

Atriumhus i kontakt med Mälaren

Prisbelönta Tham & Videgård Arkitekter ritade det här atriumhuset på Ekerö, med maximal kontakt med Mälaren.

Tham & Videgård atriumhus

Alla foton: Fastighetsbyrån

På Ekerö ligger ett hus byggt 2006 som maximerar kontakten med Mälaren strax utanför. Arkitekterna Tham & Videgård har gett huset ett atrium i två plan som släpper in ljuset mitt i huset. I mitten av atriet står ett körsbärsträd. Från alla rum ser man sjön och man kan gå barfota på trädäcket från huset ut till bryggan.

Tham & Videgård atriumhus

Det 190 kvm stora huset har 7 rum, varav 4-5 är sovrum. Huset är designat med material av hög kvalitet för att ge minimalt underhåll; putsad fasad, aluminiumfönster från Schüko, tak som är belagt med Rheinzink, homogen ekparkett på golvet. Genomgående ligger jämtländsk kalksten på golv, bänkar och fönsterbrädor.

Tham & Videgård atriumhus

Grundläggningen är en platta på mark. Ytterväggarna är murade med betongblock med en isolerande kärna. 

Huset värms med bergvärme och ventilationen är mekanisk frånluft. Driftskostnaderna med fyra personer i hushållet ligger på 44 539 kr/år, där elen står för ca 26 000 kr.

Köket har vita luckor från Ballingslöv. Kyl och frys är helintegrerade. Fläktkåpan är specialdesignad och täcker hela köksön. Här finns en utgång till den övre altanen.

I vardagsrummet på entréplan finns ett stort fönsterparti med vy över Mälaren. Här får man också njuta av körsbärsträdet i atriet.

Atriet kan öppnas upp från båda sidor genom ett skjutglasparti.

I föräldrasovrummet har man rak sjöutsikt. Bakom en angränsande skiljevägg finns en infälld garderobsvägg i ek och med ett takfönster som ger ljusinsläpp.

Garderobsvägg

 

Badrummet på övre plan har bastu och sjöutsikt.

Husets ägare lät en trädgårdsarkitekt designa trädgården med utgångspunkt från att den skulle vara lättskött. Man ville ha en harmoni av grönt och vitt. 

Den fasta bryggan är rejält dimensionerad och plats för många båtar.

Uteköket.

Anledningen till att vi får möjlighet att njuta till bilderna av huset just nu är att det ligger till salu hos mäklaren Per-Martin Nesselsten på Fastighetsbyrån för 14 750 000 kr.

Tham & Videgård arkitekter som grundades av Bolle Tham och Martin Videgård har fått det prestigefyllda Kasper-Salinpriset för Kalmar Konstmuseum och Arkitekturskolan KTH i Stockholm. Martin Videgård har tidigare figurerat på Byggahus.se med sitt Sommarhus på Husarö.

Planritning

Den här artikeln om Atriumhus i kontakt med naturen ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi skriver om intressanta hus som är till salu just nu. Vi skriver om husen för att inspirera våra läsare. Artikeln är inte sponsrad.