Arkitektritad hytte i Värmland - Husdrömmar
Anne Marit och Frode från Norge bygger ett arkitektritat fritidshus i närheten av sin andra sommarstuga i Värmland. Med denna tänker de sig att locka dit barn och barnbarn.
I det tredje avsnittet av Husdrömmar 2022 får vi träffa norska Frode Vågen och Anne-Marit Lunde. De älskar Värmland och har köpt en tomt i närheten av Säffle där de ska bygga en arkitektritad sommarstuga.
Anne Marit är 53 år och arkitekt. Hon har jobbat med arkitekturutställningar på Nasjonalmuseet i Oslo. Hon vill bygga tidstypisk samtidsarkitektur. Frode har precis fyllt 62 år och är teknisk chef på ett stort elföretag. De träffades för nio år sedan. De är helt betagna av Värmlands landskap med dess sjöar och träd.
För tre år sedan köpte de ett gammalt hus i området, nu ska de också alltså bygga ett arkitektritat hus så att de har ett hus till, inte minst för att locka med sig barn och barnbarn till Värmland.
I februari 2020 kommer programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh till Värmland och träffar Anne Marit och Frode på tomten.
Huset de har köpt har varit med på en utställning, Oslo Design Week. Det är byggt av KL-trä och monterades ner och fraktades till en lada i Värmland, där det nu ligger och väntar.
På tomten de köpte stod ett fritidshus i väldigt dåligt skick, som de därför rev. Tomten ligger vid en sjö och har en fantastisk utsikt. De ska placera huset ganska högt upp på tomten och inte precis nere vid vattnet.
Fakta om huset
Arkitekt: Håkon Matre Aasaröd
Boarea: 77 kvm fördelat på 2 huskroppar
Byggstart: Maj 2020
Planerad inflytt: December 2020
Budget: 3 miljoner kr inkl. tomt
Sovrum, vardagsrum och kök ligger i den avlånga husdelen.
I den mindre, höga byggnaden som de kallar annexet finns en bastu på nedre plan och ett extra sovrum där uppe.
Arkitekten vill att huset ska vara falurött, själva vill de ha det svart, i alla fall när projektet startar.
Det är viktigt för dem att inte röra naturen utan bara placera huset i terrängen.
Entreprenörer ska få bygga huset åt dem och de hoppas komma igång våren 2020. Det gäller bara att hitta entreprenörer som vill jobba med KL-trä, vilket är ovanligt här i trakten.
Läs mer: Bygga hus av KL-trä
Håkon Matre Aasaröd
Deras arkitekt Håkon Matre Aasaröd är lite som Norges svar på Gert Wingårdh, en känd norsk småhusarkitekt som också är programledare. Anne Marit är bekant med honom.
Gert Wingårdh tar ett snack med Håkon, som berättar att han var inspirerad av Ralph Erskins Lådan när han ritade huset. På avstånd ser det bara ut som en låda, men när du kommer närmare är den full av underliga påfund och detaljer.
Vi får se några norska kända arkitektritade hytter (fritidshus), både traditionella, experimentella och moderna.
De visar bilder på Cabin Bjellandsbu (Snöhetta), Woodnest (Helen&Hard), Tverrfjellhytta (Snöhetta), Straume (Knut Hjeltnes) och Fordypningsrommet Fleinver (Tvin Tegnestue Architects).
Gert menar att Hakon har ritat den här hytten med intensitet och inlevelse. Han är mycket imponerad.
Corona slår till precis när bygget ska påbörjas
Tre veckor senare stänger Norge gränserna mot Sverige pga Corona. Frode och Anne Marit sitter fast i Oslo. Det gör att de får mer tid att diskutera med arkitekten hur de ska bygga upp sin hytte i Värmland.
I augusti 2020 har grund- och markarbetena börjat. De kan inte åka till Sverige utan får följa bygget på distans.
I oktober 2020 får de åka till Värmland igen. Då är plattan klar att gjutas. Arbetet går som smort.
Men snart inför norska UD karantän i 10 dagar för norrmän som korsar gränsen. De bestämmer sig för att jobba på distans från Värmland istället.
Stomresning
De åker till ladan tillsammans med entreprenören och packar upp alla byggelement. Dessa är numrerade.
De börjar med att montera golvbjälklaget och sedan går det snabbt.
Det tar bara en dag att resa huset och följande dag får de på taket.
När fönstren ska på plats är det riktigt busväder med hårda vindbyar och regn. Det största fönsterpartiet väger 1,5 ton. Det är spännande vid monteringen, men det går bra till slut.
I december 2020 är det dags att bygga tornet. De inser att de inte hinner bli klara till jul och får snabbt åka tillbaka till Oslo eftersom nya regler för karantän ska införas.
I februari 2021 är de tillbaka i Värmland. Det tar tid att bygga eftersom huset är så utsatt för väder. Mycket av snickarnas tid går åt till att väderskydda, berättar snickaren Tobias Landström.
Parallellt med bygget jobbar de med tomten. De vill ha en underhållsfri naturtomt. De ordnar också med en brygga nere vid vattnet.
Inne i huset bygger de även inredningen av massivt trä: två dubbelsängar, en sovalkov, en dagsäng, ett köksbord och ett utebord.
Huset klart
Sommaren 2021 står huset klart och programledarna avsynar resultatet.
Gert är helt betagen av huset som de har målat vinrött, även om det inte är falurött som både arkitekt Håkon och Gert hade förordat.
Anne Marit och Frode är också jättenöjda med sitt hus.
På insidan är väggarna klädda med massivt trä.
Gert tycker att huset blev bättre i verkligheten än på pappret. De har hittat den absolut rätta tomten för det. Det pekar framåt. Det visar på korslaminerat trä i tunna dimensioner.
Cirkeln är ett återkommande tema i huset. Hål i väggarna är runda, liksom ett takfönster på toaletten.
– Det tror jag är framtiden, säger Gert.
– Det finns en intellektuell spänst i det här huset som andra hus saknar. Det är väl genomfört och inte ett speciellt dyrt hus.
Arkitekt Håkon dyker också upp i slutscenerna. Han berättar att den höga delens bredd egentligen är precis som den andra delen på högkant. Mellanrummet mellan husen är ett slags portal, som gör att när du kommer ner till hytten ser du nästan ingenting, när du kommer runt hörnet öppnar sig utsikten.
Det skulle tagit nio månader men tog till slut 18 månader. Slutkostnaden hamnade på någonstans mellan 3,6 och 3,7 miljoner kr.
Gert tycker att huset är perfekt och ger det tio av tio möjliga poäng.
Kommentarer
71