Fredagshuset

Villa Tjället i Arts and Crafts

Den brittiska arkitekturstilen Arts and Crafts spred sig till Sverige i början av 1900-talet. Ett praktexempel på Arts and Crafts finns i Villa Tjället i Helsingborg.

Entrésida

Foto alla bilder: Valvet Mäklarfirma, Fredrik Ahlbäck

Arts and Crafts är en charmig brittisk arkitektonisk stil som är 150 år gammal. Arts and Crafts-rörelsen uppstod i slutet av 1800-talet, influerad av arkitekten Augustus Pugin, designern William Morris och författaren John Ruskin. 

William Morris som är kanske den mest kända av de tre lär ha sagt ”Ha ingenting i ditt hus som du inte vet är användbart eller tycker är vackert”. I början av 1900-talet hade rörelsen spridit sig till övriga Europa, inklusive Sverige.

Trädgård på framsidan

Denna folkrörelse vände sig mot industriella metoder som man ansåg hade lett till en kvalitetssänkning i byggandet. 

Istället hade Arts and Crafts dessa fem huvudprinciper:

  1. Klarhet i form eller struktur, 
  2. variation av material, 
  3. asymmetri och
  4. traditionella byggmetoder och hantverk.

Då man använde gamla gedigna byggmetoder är det ingen överraskning att Arts and Craftshusen har klarat tidens tand och står kvar än idag.

Läs mer: Fixa stilen - inredning i Arts & Crafts

Trädgård

Ett sådant hus är Villa Tjället byggt 1909  i Helsingborg. Det är ritat av arkitekten Mauritz S:son Claes. Han gjorde studieresor till Storbritannien och tog med sig hem Arts and Crafts arkitekturstil, som syns i Villa Tjället.

Fönster med luckor

Huset är byggt i oregelbunden form i 2,5 plan med källare, vilket ger den för Arts and Crafts karaktäristiska asymmetrin. Boytan är 337 kvm, inklusive den inredda vinden.

Putsad fasad

Stommen är uppbyggd av kanalmurar av tegel. På fasaden sitter målad slätputs, varvad med partier av träspån och fiktivt korsvirke. Fönstren är original.

Vardagsrum

På nedre plan finns de sociala ytorna.

Bibliotek

Dörrar som är infällda i väggen leder in till biblioteket.

Öppen spis
Matsal

En matplats.

Kök

Köket.

Toalett

En gästtoalett renoverad i gammal stil.

Arbetsplats

En trappa upp ligger fyra sovrum och två badrum. Här är ett litet utrymme med perfekt plats för ett litet skrivbord.

Inredd vind

På vindsvåningen finns plats för tonårsboende.

Sovrum

Anledningen till att vi får inspireras av bilderna på detta hus i arkitekturstilen Arts and Crafts är att det just nu ligger till salu hos Christina Larsson på Valvet för 20 000 000 kr.

Parkliknande trädgård

Tomten är på 1 602 kvm och trädgården är anlagd i en parkliknande stil som matchar huset. Här finns gräsmattor, grusgångar, träd, buskar och rabatter.

Terrass

Korgmöbler på den stenlagda uteplatsen.

Hus från 1909

Rörelsen Arts and Crafts sysslade också med sociala reformer. Med ledning av John Ruskins samhällskritik, trodde förespråkarna för Arts and Crafts att den industriella revolutionen hade lett till "servilt arbete" och avkvalificering av arbetskraften.

Entré med rundad trappa

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett hus som ligger till salu. Vi skriver om husen för att inspirera och lära oss något nytt. Artiklarna är inte sponsrade.