Mulltoa - allt du behöver veta

En mulltoa kan vara perfekt att ha i sommarstugan.

En mulltoa kan vara perfekt att ha i sommarstugan. Foto: Medlemmen sommarstugetjej

Mulltoa är den vanligaste typen av torrtoaletter som används i stugor utan avlopp. Här får du veta mer om vad mulltoa är och hur systemet fungerar.

Mulltoan - en komposttoalett

Mulltoa är egentligen ett specifikt varumärke på en torrtoalett, men används också som en generell benämning på toalettsystem där avfallet förmultnar och blir färdig kompost. För att inte förväxla varumärket och det generella systemet brukar man i handeln numera använda begreppet ”komposttoalett”.

biolan komposttoalett

Biolan komposttoalett.

Funktionen hos en mulltoa

Förmultningsprocessen hos en mulltoa/komposttoalett brukar antingen ske i själva toalettutrymmet, eller i en separat kompostkammare (även kallad multrum). I det förstnämnda fallet rörs avfallet runt för att påskynda processen, ofta med värmetillskott. Komposten töms via en utdragbar låda under toan.

I det senare fallet, multrummet, brukar förmultningsprocessen i stort sett ”sköta sig själv” utan tekniska hjälpmedel. Du kan även välja system där komposten inte alls behöver tömmas.

Praktiska förutsättningar för mulltoa

För ett större hushåll är det ofta nödvändigt att välja en kompostkammare (multrum) istället för en traditionell mulltoa. Om det är praktiskt möjligt kan du placera kammaren under golvet till toaletten. Ett enklare alternativ är att låta hela mulltoan stå i en separat byggnad – likt ett traditionellt utedass. Byggnaden bör ha god ventilation med eventuellt kompletterande uppvärmning under vintertid. Tömningen av komposten beror på vilken förmultningsteknik som används, men brukar vanligtvis göras 1-2 gånger per år.

En mulltoa

En mulltoa, original.

Att tänka på!

Fyll på kammaren regelbundet med lite spån eller kolhaltig material, då blir komposten porös och nedbrytningen fungerar bättre. Sanitära problem med lukt och flugor brukar vara ett tecken på för hög fuktnivå i komposten. Det går ofta att få bukt med detta problem med hjälp av urinseparering.

Pris på mulltoa

Det finns många typer av mulltoasystem, vilket gör att priserna varierar mycket. De enklaste och billigaste modellerna kostar 5 000-10 000 kr, medan större och mer avancerade system kostar kring 20 000-40 000 kr. Förutom själva toan bör du tänka på att det tillkommer driftkostnader för uppvärmning, fläkt med mera.

Exempel på varumärken:
Mulltoa, Clivus Multrum, Compostera, Ekosanic, Mullis, Biolan