Byggahus.se

Test av vattenkranar?

Besvarad 7 maj 2015 av Jerker Bengtsson

 1. För några år sedan renoverade vi 2 duschrum, och lät sätta in vattenkranar av märket HansGrohe i såväl handfat som duschar. Allt fungerar mycket bra och det tar bara någon sekund innan man får varmt vatten.
  När vi därefter renoverade köket så valde vi en vattenkran till diskbänken av annat märke, mest beroende på utseende. Men där tar det upp till 30 sekunders spolande att skifta mellan varmt och kallt vatten eller omvänt.
  Alla kranar sitter på ungefär lika avstånd från varmvattenberedaren.
  Nu står vi inför renovering av tvättstuga och därmed val av vattenkran igen och undrar om det finns test av vattenkranar, så att vi kan välja något energismart.
  Jag tycker att kökets spolande av vatten för att skifta mellan varmt och kallt i upp till 30 sek är slöseri när duschrummen klarar det på 1 - 3 sekunder.
  Några tips?
   
 2. Svar

 3. Hej
  Att välja energismarta blandare, är ofta att välja snålspolande blandare. Ju mindre flöde man har i sin blandare, ju längre tar det för varmvattnet att komma fram.
  De flesta av de vanligt förekommande fabrikaten i Sverige, är idag med snålspolande funktion.
  Om det inte är så att era Hans Grohe blandare har ett betydligt högre flöde än er köksblandare, så skulle jag tro att problemet ligger i sträckan på rörledningar som skiljer sig rätt markant åt.
  Att välja blandare är en djungel. Det finns nästan ett oändligt utbud. Jag skulle rekommendera att ni väljer ett känt fabrikat med god reservdelshållning och bra service. Skillnaden idag ligger mest på design och pris.
  Lycka till
  med vänlig hälsning Jerker
   
  Jerker Bengtsson

  Jerker Bengtsson

  VVS-ingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Vad ska jag välja för uppvärmning till nybyggt hus

  Jag ska bygga ett hus på 100 kvm + loft på 20 kvm ( 1 rum med dörr).Stor del öppen planlösning och tak öppet upp i nock. Husen kommer ligga på en berghäll o stå på plintar.Ska installera en...
 2. Bergvärme som läcker?

  Hej Jerker, Jag har en IVT Greenline S11E-6 som i flera år haft problemet att brinesystemet tappar trycket. Sedan något drygt år har jag också neterat att pumpen endast sänker brinetemperaturen...
 3. Överbliven självdragskanal.

  Hej! Jag håller på att renovera tvättstugan i vårt enplanshus från 1970. När vi köpte huset stod det ett torkskåp där som mynnade ut i ventilationssystemet. Det fanns även en separat...

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer