Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Spelar ”W” någon roll vid val av solpaneler?

Besvarad 22 aug 2022 av Robin Toneby

 1. Hej!
  Har fått olika offerter på installation av solpaneler.,Den ena m 400w och den andra 535W.
  Har det någon avgörande skillnad?

  Den ena föreslår solpaneler på vara syd/väst-sida och den andra på den andra sidan av taket också (67% ljusinsläpp).

  den ena rekommenderar batteri. Den andra inte, då det funkar bra att sälja överskottsel.

  Det är så svårt att förstå/sätta sig in i allt detta att jag nästan avstår. Kan du hjälpa förklara?

  Hälsningar Kerstin
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Det har betydelse! Om de är lika stora och kostar lika mycket per panel får du en kraftigare anläggning med de paneler som har 535w. Om de i övrigt är lika bra och man räknar med att du har 10 paneler produceras 4000kWh kontra 5350kWh el per år - om man använder en generell tumregel.

  Ibland vill man sätta paneler i väderstreck som är "sämre" men ger mer produktion morgon eller kväll då man ofta har stor egen användning då - och slipper köpa lika mycket från nätet.

  Har du elavtal med timdebitering bör batteri vara vettigt. Vanligt rörligt elpris betalar du ett snitt för månadens alla olika priser. Tror det kan vara bra att åtminstone ha koll med den andra installatören om det är möjligt att lägga till detta sedan.

  Folksam har en vägledning som jag varit delaktig i. Relativt kortfattad information. https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/test-av-solceller

  Stora beslut kräver en hel del inläsning. Du bör komma en bit på vägen om du läser igenom länken - även frågor och svar som innehåller en del matnyttigt.
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. S
  Sötsnöret ·
  Tack! Har läst länken! det kommer nya inspel hela tiden. Idag läste jag en annan tråd där men rekommenderade att avvakta valutgången? Och att elnätet skulle bli fullt i det området men bor?

  Något du kan kommentera?
   
 6. Robin Toneby
  Robin Toneby ·
  Hej!
  Jag antar att man i tråden pratade om bidragen kring solenergi på ett eller annat sätt. Har svårt att tro att bidragen stoppas direkt - finns nog hetare valfrågor... Det kan också handla om framtiden för skattereduktionen man får på den el som säljs in till elnätet. Den tror jag med tiden försvinner - därför viktigt att man är noga med att anläggningen kan förses med batterier i framtiden om det behövs.

  Vad jag vet är nätägaren skyldig att se till att du som mikroproducent kan ansluta din solcellsanläggning, kostnadsfritt. Men det kan nog bli knöligare i framtiden då jag misstänker att nätägarna inte är så glada. De kommer nog också vara rätt långsamma att göra eventuellt nödvändiga förstärkningar: https://konsumentforum.ei.se/org/en...natsforetaget-ratt-att-neka-min-solcellsanla/
   
 7. O
  OlaAnd ·
  Hej
  Skillnaden mellan 400 W och 535 W: Du får klura lite. Den på 535 W är större. Kolla på databladet så finns det något som heter moduleffektivitet. Ju högra % desto bättre. För den som är på 535 W är större till ytan, men behöver inte ha bättre effektivitet för det.
  På båda sidorna: Räkna ut vad varje sida producerar per kvadratmeter.
  Sedan kan det vara så att även den sidan som är lite mindre effektiv kan vara lönsam. Det är beroende på vad det kostar att installera och vad elpriset är på.
  Batteri: Jag ser inte nyttan med batteri. Man får bra betalt för elen när man säljer (till och med mer än när man förbrukar elen direkt), och batterier är brandfarliga och har osäker kvalitet. Om du vill gardera dig - ta en växelriktare som är förberedd för batteri så kan du komplettera senare.
  Räkna på det - du får spotpris + 60 öre/kWh för elen du matar ut, plus lite till. Skillnaden mellan köpt och såld el måste vara stor för att betala av batteriet. Och det är snarare tvärtom.
   
 8. S
  Sötsnöret ·
  Stort tack för bra svar! Har beställt mina paneler (535watts) men skall kolla moduleffektivitet. Växelriktare förberett för batteri och ditt svar kändes tryggt! TACK!
   
 9. O
  OlaAnd ·
  Vad bra. Då är det bara att köra på.

  Råd: håll koll på installationen.
  Håll koll på ditt tak och så att det är fortsatt tätt.
  Be dem visa sina planer och beräkningar.
  Håll koll så att de jobbar säkert.
  Se till så att du får intyg på att det är föranm,lt och godkänt av nätagaren.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Koppla frånluftsvärmepump Nibe till Uplink, hur optimera?

  Hej, Bor i ett nybyggt hus med en frånluftsvärmepump från Nibe och funderar på att koppla upp den via deras Uplink. Vi sitter på ett obundet och rörligt elavtal och bor i elprisområde 4. Vad hade...
 2. Klimatpåverkan, fritidshus

  Hej! Vi avser att bygga ett fritidshus på ca 70 kvm. Med tanke på den klimatsituation vi befinner oss i så undrar jag hur stor klimatpåverkan huset har. Jag tänker främst på att bygga och...
 3. Luftvärmepump Panasonic slutat ge värme

  Hej! Vi har en luftvärmepump av märket Panasonic Sverigepumpen. Den är 10 år och har nu slutat ge värme. Hur ska vi tänka? En tekniker har sagt att det blir dyrt att komma ut och felsöka( kan vara...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.