Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Solcellspergola med "bifaciala" paneler — rimlig investering?

Besvarad 18 jan 2023 av Robin Toneby

 1. Hej!

  Vi funderar på att sätta upp en solcellspergola i anslutning till huset, ca. 15kvm takyta i söderläge lite högre än vårt innertak. Bor i Umeå. Det blir mkt sol men lutningen kommer inte bli helt optimal. Enligt en solkarta finns det förutsättningar för 2 - 2,5 kwh/år, uppemot 40% av vår årliga elanvändning. Vill att det hela vilar på en betongplatta så det blir kanske i praktiken en uteplats med solcellstak.

  Eftersom det blir en liten anläggning vill vi få ner de fasta kostnaderna så mkt som möjligt.

  Skulle en sådan anläggning kunna bli märkbart billigare än en jämförbar anläggning på taket om vi bygger större delen av konstruktionen själva? Vi får en uteplats "på köpet" och installatörerna slipper byggställningar, takklättrande osv.

  Och tänker vi rätt om vi tänker att man i en sådan anläggning skulle kunna ha nytta av sk. "bifaciala" solpaneler? Tänker att de skulle kunna låta anläggningen alstra el under fler timmar på året än vanliga paneler i och med mkt snö, och kanske även alstra lite mer el än vanliga mha ett ljust golv (eller snö) under.

  Tacksam för all hjälp, det skulle verkligen göra det lättare att prata med ev. solcellsfirmor i stan!

  Mvh
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Det bör bli en hel del billigare per m2 solcellsyta om ni kan slippa byggställningar m.m. Många moment som förenklas.

  Viktigt att pergolan anpassas till de valda solcellerna och infästning av dessa.

  Med snö eller så under får ni såklart en fördel av bifaciala. Hur stor den fördelen är vet jag inte. Beror en del på vinklar både på celler och sol. Jag tänker att solcellsfirmorna bör ha beräkningsutrustning där ni kan få ungeförliga bedömningar för att kunna jämföra.

  Om det är en pergola - dvs öppen uppåt - bör ni väl kunna vinkla panelerna mot solen. Men samtidigt skriver ni att det i praktiken blir en uteplats med solcellstak. Där får ni väl fundera på vad som är bäst utifrån funktion på solceller kontra utseende på pergola/uteplats.

  Är det en uteplats kanske något sånt här kan vara nåt (Ingen aning om kvalité eller funktion)
  https://www.uteprodukter.se/park-oc...PmH0QGgm8RxR9uL0eZ2cyTfYywdErlURoCFdgQAvD_BwE
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. D
  Daniel 109 ·
  En pergola blir liksom inte en pergola om man monterar solceller på den. Vad är det frågeställaren egentligen menar?
   
 6. M
  MsTake ·
  ”det blir kanske i praktiken en uteplats med solcellstak”
   

De senast besvarade frågorna

 1. Solceller

  Hej! Jag har beställt solceller som kommer att monteras i mars. Jag har plåttak från Planja, min fråga är om fastsättningen av solcellerna på plåttaketet. Leverantören vill poppnita fast...
 2. Värt att byta ut LLVP från 2009?

  Hej, Vi bor i ett 1,5 våningshus på totalt cirka 100 kvadrat. Det värms upp med kamin, llvp och elradiatorer. LLVP:en är en Sanyo från 2009 med en effekt på 4,2 kWh för uppvärmning. Dock känns det...
 3. Plåttak och solceller

  Hej! Skrev t dig i annan slinga ang värmepump i byggd hus KL trä 75 kvm med 30 gr taklutning. Planerar plåttak men skulle vilja ha förutsättningar för att sätta solceller på tak. funderar på...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.