Byggahus.se

Nibe 310p utbyte?

Besvarad 19 okt 2023 av Robin Toneby
Hej Robin, vi bor idag i ett enplanshus i trä från Älvsbyhus byggt 2009 på 166kvm(Södertälje). En Nibe 310p frånluftsvärmep. har funnits med sen start.
Vad för värmesystem skulle vara mer effektivt att byta till när det gäller dagens teknik?
Sitter 2st avfuktare i krypgrunden.
Ca.21000kwh förra året.
Det är en djungel att förstå sig på alla olika system som finns.
Tack på förhand.
Mvh / Gabriel
 

Svar

Hej!
De vanliga utbytesmaskinerna till den maskinen är NIBE F370 eller IVT/Bosch Vent 402. IVT har lite bättre spec då det är en nyare maskin. Ca 90-100k kr
Annars är det frånluftsvärmepumpar typ NIBE S735/F730 som är betydligt dyrare men ger bättre besparing. Kräver mer vid installation då man måste kondensisolera. 150k kr
Sen finns alternativ med bergvärme och frånluftsmodul. Generellt än bättre besparing men också ännu dyrare. 200-220k kr

Jag vet inte vad avfuktarna drar - men spontant kan jag tänka mig att S735 kan ge god återbäring på kostnaderna. Men begär in energikalkyler på de olika alternativen. Det är enda sättet att få en grund att fatta beslut på.
 

Kommentarer

AndersbcD ·
ett hus från 2009 med den storleken har ett årligt energibehov (i Södertälje) på ca 17500kWh. En S735 har under bästa förhållanden ett cop på 4,75 och drar då 6-700kWh mindre el per år. Säg att elen kostar 2,50 då blir det ca 1500kr/år. Denna besparing räcker inte ens till att betala räntan på merkostnaden för en S735. Merkostnaden är ca 40-45 000 mot om du i stälket köper en Nibe F370 alt Bosch 3800 för 73000kr i Sthlm/S-tälje! Samt en bra Luft-luft VP ca 23-25000kr.
 
Riverground ·
Jag bytte min 310P mot en F370, och har satt in en luftvärmepump som komplement (och stängt av elementen till de utrymmen dit luftvärmepumpen når.
 
F
Fideliox ·
Man undrar varför priserna dragit iväg så mycket på de högpresterande FLVP? Inga småhus byggs ju? Vi bytade vår 310 mot en luftvatten för 100k och en fläkt. Vår förbrukning gick från ca 18 000kwh per år till 8000kwh per år.

Jobbiga med att stänga av element är om man har älsbyhus, som har enrörs system.
 
Fiskebäck1 ·
Jag bytte ut min nästan nya Nibe frånluft mot en luftvatten med frånluftsmodul och jag sparade 40% i energiförbrukning. Modulen hade inte någon värmeåtervinning och ändå sparade jag så mycket på elförbrukningen.
I huset satt en Nibe 370 när jag köpte huset och när pumpen var fem år gammal insåg jag att den inte gav den besparing som jag skulle kunna få.
Rekommenderar alla som har plats för en utedel att byta sin frånluft mot en luftvatten
 
Mikael Karlsson4999 ·
Om man i ett befintligt frånluftssystem byter till vätskepump-berg--luft-vatten, kan man då skicka ner avluften i krypgrunden(isolerad-oisolerad) istället för ut genom takventilationen. Skulle i så fall kunna vara Win-Win.
 
F
Fideliox ·
Skulle väl behövts nån värmeväxling? Inte så najs att skicka ner fukt, matos, diverse mögelsporer i krypgrunden?
 
Fiskebäck1 ·
Inomhusluften är säkert fuktig och varm och kan kondenseras när den kommer i en kall krypgrund så skicka inte in den under huset
 
Mikael Karlsson4999 ·
En isolerad tät krypgrund har ju ett klimatskal som ett kylskåp eller hus och kommer då väl att värmas upp precis som huset som inte möglar. Har ni räknat på det innan ni är tvärsäkra på det ?, det finns ju redan nu system med varmgrunder ? Värt att räkna på dock.
 
Mikael Karlsson4999 ·
Matos finns ju redan i hela huset där man vistas, speciellt om man inte använder köksfläkten, hur tänker du om det oset ?
 
HeadQuaker ·
Tror inte du vinner på att byta, vi hade en sådan tidigare och den var ju riktigt bra. Bytte efter att man drog fjärrvärme i området. Har också Älvsbyhus från 2009.
 
Bygg23 ·
Tack för alla svar.
Vet ej om en ny frånluftsvärmepump skulle vara större besparing än en luft-vatten. Jag håller på att ta in offerter på både FLVP och luft-vatten, med energikalkyler enligt Robin.
Varför ha en luft-luft också med en FLVP? Extra kostnad?
 
annanders ·
AndersbcD, jag tror du har fått en nolla för lite i din kalkyl. Du sparar nog 5-6 tusen kWh med en S735 jämfört med F370. Har precis fått offert på utbyte av en F410P mot en S735 kompletterad med en tilluftsmodul S42. Ca 170 tkr. Dessutom får man räkna in att F370 bygger på en gammal föråldrad teknik med kolvkompressor, medans S735 har en modern skrollkompressor. Har fått byta kompressorn 2 gånger på vår 410P, du ska nog räkna in ett kompressorbyte på en F370 i kalkylen också.
 
AndersbcD ·
Nej ”tyvärr” har jag inte räknat fel,men jag har en F370 + en LLVP! Tycker du ska kolla på motsvarande. Dvs 470 + LLVP. Vad gäller tekniken, byter jag hellre en kompressor i en F370 (för 25-30k) än att jag gör dito eller inverter till en S735, har sett rysare på rep av invertermaskiner på upp mot 100k efter 6-7år. ”Simple is beautiful”
 
PFO ·
Jag stod i samma sitts för tre år sedan och valde bergvärme och FTX, det mer än halverade energiförbrukningen för uppvärmning/vv på vårt hus (12000 kWh/år till 4700 kWh/år), det är numera lågenergihus med energiklass B trots 22 grader C inomhus, var tidigare klass E med frånluftpumpen. Räknar man in beräknad längre livslängd på bergvärme och stigande elpriser så går kalkylen ihop. Var dock en investering på 200 kkr med bergvärme, borrning, installation och FTX.
 
AndersbcD ·
Investerade 23kkr, mitt hus har också enrgiklass B med en Nibe f370 + LLVP. Din gamla FLVP vartrasig och då är det inte rättvist att jfr med en ny BV-pump + FTX!
 
F
Fideliox ·
Vi hade också klass E med 310. Har dock inte brytt mig om att klassa om.
 
PFO ·
Svar AndersbcD, nej flvp var ej trasig när den byttes ut, den fungerade precis som den var designad för, bara dålig energieffektivitet med kalluft som tillfördes byggnaden och bara återvinning av värme utan att tillföra ny förutom elpatron som är principen för flvp.
 
PFO ·
Bägge energideklarationerna (flvp & bvp+ftx) är utförda ett år efter nyinstallation av anläggning. Så de är likvärdigt nya anläggningar som jämförs. Ej gammal utsliten mot ny.
 
AndersbcD ·
Betvivlar starkt att du gått från 12000 med en fungerande flvp till 4700 mef bv-vp + ftx. Det stämmer liksom inte.
 
PFO ·
Jo det stämmer, flvp var Autoterm 490 (idag ivt) med max värmeeffekt 2 kW från kompressor resten elpatron, bvp är Daikin 8 kW från kompressor där elpatron aldrig aktiveras.
 
AndersbcD ·
Och hur stort hus? Var i landet? Har du golvärme eller radiatorer?
 
PFO ·
220 kvm a-temp, huddinge, golvvärme, välisolerat, byggår 2008. PID flödesreglering av golvärmeslingor.
 
PFO ·
Bvp använder ca 75% av kapacitet vid - 15 grader vilket är dut.
 
Skyflakes ·
Jag har ett vinkelhus Älvsbyhus Ägir.
Jag bytte ut Nibe 310P mot en Bosch 3800EW. Det kostade 53000kr installerat och klart för 4 år sedan.
Den är klart bättre än Nibes motsvarighet. Jag har innetempgivare i rummet längst bort i vinkeln och har kompletterat med en Mitshubishi LN35 i vardagsrummet och systemen jobbar bra ihop tack vare innwtempgivaren. Vi har 23 grader i vardagsrum och 21 grader i sovrum och årsförbrukningen är 9500kwh . 4 personer i hushållet plus elektrisk motorvärmare till bil. Vi har tätat grunden och drargit kondensvatten till dagvattenavlopp så det räcker med en kondensavfuktare. Bor i småland.

Ni har väldigt hög förbrukning. Kolla bakåt i tiden om förbrukningen plötsligt ökat. Jag tror er kompressor varit sönder ett tag. Det är vanligt på nibe. Jag har två grannar som haft så och kört ut 27 grader på taket😅
 
PFO ·
Beräkning säger att bvp klarar ner till ca - 20 grader utan elpatron tillskott, och går konstant med ca 5 i cop oavsett utetemp.
 
AndersbcD ·
Kanon, jag bor i Vega, sthlm. Ditt hus har ett energibehov på ca 20000kWh, med en fungerande flvp typ 490 har du ett scop på >3, dvs en årlig förbrukning på ca 6500-7000kWh. Grattis du har för en merinvestering på ca 175kkr sparat1800-2300kWh. Om du köpt en llvp för 25kkr, hade skillnaden varit försumbar. Tyvärr.
 
AndersbcD ·
Cop för en BV-pump beror mkt på vilket värmesystem man har. Helt klart kan det ge ett cop på 5, men beror som sagt på. Och en flvp typ 490 + en llvp ger ett cop på >4, och detta oavsett värmesystem.
 
PFO ·
Men värmeeffekten från en 2kw flvp räcker inte till särskilt kallt väder utan elpatron, så ja cop skulle vara ca 3 på kompressorn, men klarar inte ens 0 grader i utetemp. Sedan resten av värmen kommer från elpatron med cop 1. Så medel cop hamnar under 2 med den flvp och a-temp 220 kvm och dut - 15 grader. Idag har jag cop 5 med 8kw tillgänglig värmeeffekt.
 
PFO ·
Det är nästan inga llvp som ger cop 4 vid - 15 grader utetemp. Jag har en komplement byggnad med llvp på 7 kW för 40 kvm, vid - 15 är cop ca 2,5. Den är ny Daikin xrh 40.
 
AndersbcD ·
Helt rätt, men cop vid normal temp i sthlm ligger på ca 5. Men vid -7gr (som inte är så många dagar) så är cop 2,5. Men vid +10gr är cop kanske 6.
 
AndersbcD ·
Tror snarare ditt cop (med de siffror du anger) är ca 4,25. Inte 5
 
PFO ·
Tillsamman med vv hamnar jag troligen på ca 4,25 då cop går ner drastisk till att värma högre temp jämfört med golvvärmen.
 
PFO ·
Jag jämför energiförbrukningen på komplement byggnaden med llvp och elpatron för vv och huvudbyggnaden med bvp över helåret så lönar sig investeringen helt klart.
 
AndersbcD ·
Säger fortfarande 12000’kwh i ditt hus med en 490, då är den trasig!
 
PFO ·
Men komplement byggnaden skulle det aldrig löna sig att ha bvp då värmebehovet är för litet, det är stor skillnad på värmebehov på a-temp 40 kvm vs. 220 kvm.
 
PFO ·
12000 kwh/år var värme+vv, det var inga fel förutom för lite värmeeffekt från kompressor. 2kw är ingenting nästan.
 
AndersbcD ·
Tyvärr, med en fungerande 490 blir inte förbrukningen 12000kWh i det hus du beskriver. Då är den trasig! Fullt rimligt mtp den ålder du anger.
 
PFO ·
Hur ska 2kw värmeeffekt kunna täcka värmebehov för 220 kvm +vv? Det är 9w/kvm-vv, normal välisolerade villa behöver värme på mellan 35-50 w/kvm+vv. Med så låg täckningsgrad från kompressor och resten elpatron så är det rimliga siffror. Kompressorn i flvp täckte ungefär vv behov, huset värmde mest på elpatron. Så jag tycker det var låg förbrukning med så låg täckningsgrad. Nu har jag 120% täckning av kompressor oavsett utetemp.
 
PFO ·
Kört bvp i 3 år och varierar i elförbrukning mellan 4500 till 4800 kwh/år för värme + vv, har separat elmätare på bvp för att se exakta förbrukningen på den.
 
AndersbcD ·
Du tänker delvis rätt, en fungerande 490 ger i ditt hus 2,5kW. Huset förbrukar vid DVUT 7,5kW. Detta ger i sthlm en årlig förbrukning med en fungerande 490 på 6500-7000kWh. Det är rätt att pumpen är för liten för ditt hus, rimligt hade varit en Nibe F750 eller S735 som ger 6kW. Men oavsett kan detta ”räddas” med en llvp på 5 resp 1,5kW. En sån kostar 20-35kkr.
 
PFO ·
Tycker det är roligt med energieffektivisering och vill veta var alla kwh går åt, så har 5 st elmätare installerade för olika mätpunkter och allt loggat i Excel, det gör det möjligt att se alla eltjuvar i hemmet och jämföra olika värmesystem.
 
AndersbcD ·
Synd du inte loggat din 490 innan den gick sönder…..
 
PFO ·
Ja men din beräkning är bara för uppvärmning och inte vv, så underdimensionerad lite sliten flvp + vv ger 12000 kwh/år med innetemp på 22 grader och tonårsduschar+bubbelbad, samma förutsättningar med korrekt dimensionerad bvp ger 4700 kwh/år, besparing på 7300kwh/år med stigande elpriser är guld värt.
 
PFO ·
Lägg till 8000 kwh i elproduktion från solpaneler så har nästan elräkningen försvunnit, det känns bra! Och lcc kalkylen går ihop.
 
F
Fideliox ·
Bara för att inflika. Vi hade 18000kwh/år med vår 310. Väldigt hög förbrukning med tanke på att det handlar om 120 kvadrat i skåne. Efter bytet till luftvatten och en kanalfläkt fick vi ner förbrukningen till 6000kwh/år.

Om gamla pumpen var trasig så kostade ju en ny 70 000kr. Skulle jag då kompletterat med en LLVP för 30 000kr vore i alltså uppe i 100 lax(enligt offert från IVT). Samma pris som luftvatten kostade. Så valet blev enkelt. Det är inte ens lönt att skaffa FTX rent ekonomiskt för oss. En 5kw typ 730 kostar ju över 100 000kr de också och det har också varit stor brist på FLVP överlag.
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Solpaneler med glapp i produktionen

4 dec 2023
Hej ! Vi fick 2017 solpanelet monterade på taket, men kort efter upptäcktes produktionsbortfall speciellt efter regn. Vid torka fungerar allt. Vi påpekade detta men inget hände. slutligen 2022...

Dålig värmefördelning övervåning undervåning

29 nov 2023
Vår villa är byggd 1958 med en boyta på 291 kvm + biyta ca 90 kvm i två plan, vilket inkluderar även ett varmgarage. Den tidigare ägaren installerade NIBE bergvärmepump 2000 vilket vi bytte ut...

Hur väljer man storlek på värmepump?

19 okt 2023
Kolla tråden "Hur väljer man storlek på värmepump" Vad tycker du ? Är jag rätt på det eller har jag fel faktor som jag har räknat med. /Jan

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.