Byggahus.se

Något blockerar mitt varmvatten!

Besvarad 27 okt 2015 av Jerker Bengtsson

 1. Hej! Sedan ett par månader tillbaka har jag sysslat med en totalrenovering av mitt kök. I villan byggd 71, ligger koppar rör i gjuten platta.

  När jag rev det gamla, kapade jag de båda rören under diskbänken, satte dit klämringkopplingar och pluggade igen dem.

  Idag, efter mycket arbete var det äntligen dags att koppla på vattnet igen, jag har köpt en FM Mattsson 9000e blandare och allt fungerade jättebra, tills jag vred över till varmvatten. Trycket i vattenflödet är nästan obefintligt. Jag felsökte blandaren i timmar genom att plocka isär, rensa filter, installera om, och om, och om.

  Väl utesluten så började jag titta på rören. Använde avlopps rensvajer för att "kjäppa". Kallvattenröret kunde jag trycka ner hela vajern i (över 10 meter), men i varmvattnet kommer jag bara 20-30cm, sen är det tokstopp.

  Jag försöker förstå mig på vad som orsakar detta, vill inte behöva riva upp hela golvet för att felsöka, och att ha en klämringskoppling som skarv under golvet tror jag inte är lagligt.

  Jag funderar på att plugga röret igen och dra in varmvatten från badrummet, men då står jag med problemet; en jätte lång "återvändsgränd" och stillastående vatten, oroar mig för legionella och annan ohälsa.

  - Vad kan jag göra?
  - Kan man använda sig av specialverktyg för att få ordning på stoppet?
  - Vad kan det vara som orsakar det?

  En tanke jag har, är att dra in varmvatten från badrummet, och koppla det till min nya blandare i köket, och att då även ansluta det blockade röret (som fortfarande har lite flöde) till det nya via T-skarv, för att motverka ett totalt flödesstopp.

  Räcker den lilla vattencirkulationen för att hindra bakteriebildning?

  Väldigt tacksam för all hjälp, tips och råd

  Mvh Johan
   
 2. Svar

 3. Hej
  Det låter som om röret blivit skadat på något sätt. Kan det blivit tillplattat under renoveringen av köket?
  Jag tror att lösningen för dig är att dra en ny ledning till köket.
  MVH
  Jerker
   
  Jerker Bengtsson

  Jerker Bengtsson

  VVS-ingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Vad ska jag välja för uppvärmning till nybyggt hus

  Jag ska bygga ett hus på 100 kvm + loft på 20 kvm ( 1 rum med dörr).Stor del öppen planlösning och tak öppet upp i nock. Husen kommer ligga på en berghäll o stå på plintar.Ska installera en...
 2. Bergvärme som läcker?

  Hej Jerker, Jag har en IVT Greenline S11E-6 som i flera år haft problemet att brinesystemet tappar trycket. Sedan något drygt år har jag också neterat att pumpen endast sänker brinetemperaturen...
 3. Överbliven självdragskanal.

  Hej! Jag håller på att renovera tvättstugan i vårt enplanshus från 1970. När vi köpte huset stod det ett torkskåp där som mynnade ut i ventilationssystemet. Det fanns även en separat...

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer