Montering solceller plåttak

Besvarad 3 feb 2023 av Robin Toneby
Hej!
Jag har beställt solceller som kommer att monteras i mars. Jag har plåttak från Planja, min fråga är om fastsättningen av solcellerna på plåttaketet.
Leverantören vill poppnita fast fästskenerna men jag tycker att det skall skruvas i regel under plåttaket. Vad trycker du blir bäst?
 

Svar

Hej!
Om möjligt i plåten. Leverantören skall ju bedöma och beräkna hållfasthet, last m.m. Tänker mest på att man utsätter takpapp osv.minimalt då.

Enklast är att du ber att få reda på vilket monteringssystem som man vill använda och gå igenom anvisningen. Där skall framgå vilken infästningsmetod som skall användas för det specifika systemet.
 

Kommentarer

Nissens
Nissens ·
Popnit är ju knappast vattentäta så det tycker jag är ett dåligt råd. Måste vara bättre att skruva fast med något som tätar utifrån, liknande så som farmarskruvar fungerar tex.
 
useless ·
Det finns vattentäta nitar. Dock skulle inte jag lita på att det blev tätt över tid på ett tak som utsätts för stora temperaturskillnader och snölast.
 
lindsmik ·
Skruva måste ju vara det bästa.
Plåtskruv med neoprenbricka eller liknande.
Skalle med sexkantfattning så man dra med moment ”lagom”.
En skruv är avsevärt lättare att demontera om det skulle behövas.
Finns inga popnitar som är täta.
 
Rickard.
Rickard. ·
Det finns popnitar/blindnitar som är tryck och vattentäta upp till ett par tiotal bar så det är knappast det som är problemet utan det är hur bra hållfasthet är i jämförelse. Förr när man hade mer tid än pengar så popnitade man både tak och plåtfasader.
 
Redigerat:
Nissens
Nissens ·
De säger att popnitarna är täta, men jag skulle aldrig lita på det över tiden. En vacker dag börjar det läcka och det är omöjligt att veta vilken/vilka nitar det är som läcker. Skruvar utifrån med bricka typ farmarskruv som skruvas i stabilt underlag ger helt andra möjligheter och håller garanterat mycket längre än popnit.
 
hp73 ·
Alla verkar oroliga över läckage men jag tror det är det minsta problemet. Man har ju fortfarande tak papp under plåten. Vad jag skulle vara orolig över är hållfastheten. Har använt Planja tak plåt själv tidigare och plåten är ganska mjuk och tunn. Väder och vind orsakar vibrationer i infästningen och jag skulle inte lita på att popnitarna inte kommer att ”äta” sig igenom plåten.
 
Fredde1973 ·
Det framgår inte vilket typ av plåttak det gäller. Är det en bandtäckning eller klicktak finns det klämfästen att montera på falserna. Är det nån typ av korrugerad plåt skruvar man fästena i topparna på plåten, med gummi mellan fästen och takplåt.
 
Peter2400 ·
Ja, det verkar helt galet att endast fästa i plåten.
En plåtskruv i tunn plåt håller inte för många kilo och efter några år
med rörelse kommer den vara helt lös.

Man brukar anse att infästning i råspont inte håller utan det ska vara i
takstolarna.
Vågar påstå att en korrekt dimensionerad träskruv i 20 mm råspont håller för 5-10 gånger högre belastning än en plåtskruv.
 
Nova07 ·
Att montera skenor med popnit på plåttak skulle jag inte rekommendera. Skruv med tätning mot underliggande bärläkt skulle enligt min mening vara mer fackmannamässigt.
 
Nike.1972 ·
Skruva fast med farmarskruv! Mellan fäste och plåt har du en bitumenmatta! Annars kan du få läck mellan fäste o plåt! Popnitar släpper väldigt lätt! Och är inte täta! Även om du använder trycktäta nit så är det inte tillräcklig hållfasthet i dom!
 
Bosse M ·
Beställde anläggning av Vattenfall 2021 för montering på lada med trapetsplåt 0,6 mm. Jag ifrågasatte montering i plåt med 200 mm långa aluminiumklossar med gummiundersida. Hellånga aluminiumreglar med skruv mot regel 45/90 föresvävade mig. Jag skulle önskat mig dokumentation med typgodkännande av fästsystemet.
 
Robert-san01 ·
Är det TRP så kommer man att fästa i topparna. Det oavsett skruv eller nit.

Det är bara stockskruv man sätter om man skuvar i takstol men det har marknaden gått ifrån då det kan innebära att man måste fästa i dalen med risk för läckage.
 
Ove Fredriksson ·
I trapetsformad stålplåt (TRP) med minsta tjocklek 0,5 mm skruvar man fast montageskenorna i topparna på plåten och ganska tätt samt med tätning både under balken och under skruvhuvudet. Varje ås nära kanten, 2-3 st, sedan varje eller varannan ås beroende på tätheten mellan åsarna men bara på ena sidan av balken, varannan gång på ovansidan, varannan gång på nedersidan. Stålplåt kan verka tunn men är mycket stark.

Att skruva genom plåten i reglarna under är ingen bra idé. Då måste man ändå täta kring hålet i plåten. Plåten kan deformeras om man drar skruven hårt, och svårt att täta om man skruvar i dalen där balken inte ligger an.

Stockskruv används bara om man måste, t.ex. på lador med alu-plåt eller tunn plåt och/eller där råspont saknas. Och då måste man kunna se ovanifrån var takstolen går, vilket brukar vara svårt om man har en heltäckande råspont och bärläkt. Och även om man vet var takstolen går är det lätt att stockskruven hamnar på sidan och fläker upp balken, som då måste repareras eller förstärkas inifrån, vilket oftast inte är helt lätt.
 
jannebmw ·
fins fästsytem för typ plannja plåttak som klämms på topparna
har ett sånt själv
skulle inte tolerera genomförning på plåttaket
 

De senast besvarade frågorna

Varför stämmer inte mina förbrukningsdata?

26 maj 2025
Hej, jag bytte i februari min gamla bergvärmepump mot en Nibe S1256 3-13 kW. Det fungerar utmärkt och jag får en större besparing än jag hade trott. Jag har data att jämföra med; förbrukning gamla...

Byta värmepumpen från 2012?

22 maj 2025
Vi har en IVT bergvärmepump från 2012 som hittills fungerat utan problem. Nu märker vi dock att vi får slut på varmvatten snabbare och att det tar längre tid för huset (130 kvm) att bli varmt. Vi...

Kan man dämpa effekttopparna genom att använda ackumulatortank?

20 feb 2025
Hej. Har ett äldre hus,trästomme/sågspånsisolering/tilläggsisolerad, med 2m³ ackumulatortank och en bergvärmepump. Tidigare har jag fått höra att det är en dålig idé att köra pump över acctankarna...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.