Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Klimatpåverkan, fritidshus

Besvarad 17 sep 2022 av Robin Toneby

 1. Hej!

  Vi avser att bygga ett fritidshus på ca 70 kvm. Med tanke på den klimatsituation vi befinner oss i så undrar jag hur stor klimatpåverkan huset har. Jag tänker främst på att bygga och färdigställa (och inte på att värma det mm då huset väl är klart då detta är lättare att förstå). Jag har har hört att bygge i stort ger en CO2 påverkan på 0,3-1 ton per kvm. Jag skulle gärna vilja veta på ett ungefär hur stort avtryck det ger vid byggande av ett fritidshus och vilka större val som är viktiga att göra för att få så litet avtryck som möjligt. Tacksam för kommentar!
   
  Redigerat av moderator
 2. Svar

 3. Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. H
  HenJoh ·
  Tack för svar och generellt tips Robin!! Och tack för länk, ska läsa på om detta!
   
 6. P
  Perha ·
  Jag tänkte på liknande sätt när vi byggde ut vårt fritidshus och försökte hitta motsvarande siffror. Dock hittade jag istället snarare att det gav en positiv påverkan pga trät binder CO2, vilket inte känns helt rätt även om jag förstår poängen. Valde istället att köra så miljö- och klimatvänligt som möjligt vilket betydde: lite betong (endast plintarna till huset), isolering av återvunnit papper (icell) och sen i princip bara rena trämaterial (inget MDF, plywood, eller annat skivmaterial). Köket byggdes i rakt igenom massivt trä för lång hållbarhet och samtliga vitvaror (med hög energiklass), innerdörrar och vvb köptes begagnat. Satsade även på fönster med relativt lågt U-värde för låg energiförbrukning.
   
 7. H
  HenJoh ·
  Tack Perha!

  Bra och konkreta saker att tänka på, fint att du delar med dig!
  Intressant och lite märkligt att faktan vi båda var är ute efter är så svår att få fatt i.
   
 8. F
  fribygg ·
  Om du har möjlighet ger ett trähus av lokalt virke sannolikt minst utsläpp och påverkan på miljön. Kan du bygga ett timmerhus på plitgrund av natursten binder byggnaden en massa koldioxid för lång tid och orsakar inte en massa transporter och utsläpp under byggtiden Bygger du en konstruktion som tål att kallställas kan du spara en massa energi när du inte är i stugan och att inte ha en uppvärmning som står och drar el 24/7 är rätt skönt i dessa tider med höga energipriser.
   
 9. H
  HenJoh ·
  Tack Fribygg för bra kommentar; både att ha lokalt virke och att kunna kallstänga låter mkt bra! Känns mer och mer som att det inte är helt lätt att gå till en husbyggare och beställa ett hus om man tänker i dessa banor?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Koppla frånluftsvärmepump Nibe till Uplink, hur optimera?

  Hej, Bor i ett nybyggt hus med en frånluftsvärmepump från Nibe och funderar på att koppla upp den via deras Uplink. Vi sitter på ett obundet och rörligt elavtal och bor i elprisområde 4. Vad hade...
 2. Klimatpåverkan, fritidshus

  Hej! Vi avser att bygga ett fritidshus på ca 70 kvm. Med tanke på den klimatsituation vi befinner oss i så undrar jag hur stor klimatpåverkan huset har. Jag tänker främst på att bygga och...
 3. Luftvärmepump Panasonic slutat ge värme

  Hej! Vi har en luftvärmepump av märket Panasonic Sverigepumpen. Den är 10 år och har nu slutat ge värme. Hur ska vi tänka? En tekniker har sagt att det blir dyrt att komma ut och felsöka( kan vara...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.