Byggahus.se

Hur fungerar ventilationen?

Besvarad 2 feb 2024 av Robin Toneby
Hej,

Bor i ett stort hus på 3 etage byggt 1976. Huset är byggt m blåbetong o när vi köpte det installerade min man ett ventilationssystem på vinden och med ”kanaler” till varje rum (utsågat i taken) tyvärr frågade jag för lite o var inte heller intresserad så jag kan inget om denna ventilation.

Min man är sjuk i alzheimer sedan några år och kommer nu inte ihåg någonting om denna. Eftersom det just nu är väldigt kallt ute undrar jag om jag kan stänga av den under de kallaste dagarna Vi har bara direktverkande el som uppvärmning och jag tycker det är kallt inne med en temp på ca 18 grader.

Vad kan denna ventilation heta? Om jag vill kontakta ngn betr ev service hur ska jag säga vilken typ av ventilation vi har. Det är ju inte lätt för er heller att veta men kanske jag kan få några tips.
 
Redigerat av moderator:

Svar

Hej!
Svårt att säga men kanske det finns någon enhet på vinden där det sitter någon märkskylt eller något emblem som kan ge infon. Vet ju inte hur enkelt du kommer åt att komma upp på vinden.

Går inte det skulle jag kontakta en lokal ventilationsfirma och beskriva anläggningen så får de göra en service/genomgång. Bra att få en prisindikation innan.

Vanligen ska man inte stänga av ventilation - speciellt inte när riskmaterial finns i huset.
 

Kommentarer

Appendix ·
Jag skulle säga att det är kontakta en ventilationsfirma som gäller.

Jag rekommenderar inte gamlingar att klättra på vinden och försöka förstå aggregat.

Men rekommendationen att inte stänga av aggregat är kritisk och viktig.

Till frågeställaren. Lycka till!
 
TommyC ·
Vårt ventilationsaggregat (från 1981) har möjlighet att styra fläktens hastighet med ett manuellt skjutreglage. Fråga ventilationsfirman om ert aggregat har den möjligheten eller om det är möjligt att komplettera om det saknas. Vi har full fart på fläkten i samband med dusch eller bastu men drar ner luftflödet under större delen av dygnet.
 
Evert Winnberg ·
Vid den här tiden fanns det ett system som hette Rexovent. Hade själv ett sådant i ca 35 år innan det byttes. Det var ett FTX-aggregat med tillhörande spiskåpa där varvtalet kunde ökas för ökad ventilation vid matlagning. Under många år stängde jag av det vid sträng kyla eftersom innesluten blev så torr. Det gick bra många vintrar i Halland men en vinter frös systemet (kondensvatten) men gav inga bestående problem. Aggregaten på den ouppvärmda vinden hade filter som byttes en gång/år samtidigt som värmeväxlarenheten togs ut och rengjordes i badkaret. Den hade elpatron som förvärmde ventilationsluften.
Kewin
 
etompau ·
Tolkar frågan som att vent.systemet är eftermonterat pga radon.
Jag skulle säga att du kan stänga av utsuget/fläktsystemet under kalla dagar utan någon större påverkan.
Hör med någon lokal vent.firma/byggare för mer råd. De kan då snabbt avgöra vilken typ av system som du har.
 
NoiseMaker ·
Det är väl ingen fara att vara utan ventilation i några dagar eller veckor, oavsett radonrisk. Allra minst på vintern då luften rör på sig som mest på natorlig väg. Om det skulle råka vara en roterande VVX så kan den ju frysa, men det mer troligt att det är en korsströms-VVX så det är nog lugnt.
 

De senast besvarade frågorna

Halvkalla element

24 feb 2024
Hej vi bor i ett 59 tals hus med vatten buren värme och pellets panna. Det är endast den övre delen av elementen som blir varm skall det vara så? Inloppet är jätte varmt utloppet ner till är kallt.

Hur minskar vi bäst energiförbrukningen?

25 feb 2024
Hejsan, I höstas köpte vi en 2 våningsvilla utan källare, i trä, byggt 1966 på 131kvm(Kramfors). Idag finns en Ctc elcomi panna med elpatron som funnits med sen start. Vi har ej besiktigat...

Vilken temperatur ska man dimensionera efter?

15 feb 2024
Ska ju funka från +15 till -39 (förra veckan)?

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.