Tryckimpregnerad altan bra ur miljösynpunkt

Ett trädäck av tryckimpregnerad furu.

Ett trädäck av tryckimpregnerad furu. Foto: Svenskt Trä.

Tryckimpregnerad trall slår både lärk, ipé, betongplattor och komposit miljömässigt på uteplatsen.

Funderar du på att bygga altan i sommar och vill välja en med så lågt globalt klimatavtryck som möjligt? I en ny rapport - en så kallad livscykelanalysrapport från IVL Swedish Environmental Research Institute - jämför man fem olika material med fokus på klimatpåverkan. Tryckimpregnerad furu står sig då bäst i konkurrensen. Bättre än exempelvis både lärk, ipé och komposit. Observera dock att det bara är just fem material som jämförs.

- Trä är ett förnybart material som binder koldioxid. Även om de importerade träslagen ipé och lärk inte avger mycket mer CO₂ än den tryckimpregnerade svenska furun, blir utsläppen för transport till Sverige tydliga i slutresultatet, säger Martin Erlandsson från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Man ser exempelvis att en altan av Kinatillverkad komposittrall avger mer än tio gånger så mycket koldioxid som en altan i tryckimpregnerad svensk furu.

De material som har jämförts är: tryckimpregnerad furu i träskyddsklass NTR/AB, sibirisk lärk, det tropiska träslaget ipé, träplastkompositer tillverkade i Kina respektive Tyskland, samt betongplattor.