Dessa trädetaljer är mest populära i hemmen

Rapporten Trä i hemmet - En undersökning i sju europeiska länder om inredningsstilar och intresset för svenska interiöra furuprodukter till hemmet är baserad på studie genomförd inom forsknings- och utvecklingsprogrammet BioInnovation.

Rapporten Trä i hemmet - En undersökning i sju europeiska länder om inredningsstilar och intresset för svenska interiöra furuprodukter till hemmet är baserad på studie genomförd inom forsknings- och utvecklingsprogrammet BioInnovation. Foto: Svenskt Trä.

Svenskar är väldigt lika polacker och norrmän när det kommer till vår syn på trä i hemmet.

Att svenskarna gillar mycket vitt och grått vet vi sedan länge, men en stor del av detaljerna ska ändå helst vara i trä - dock inte nödvändigtvis träfärgade. Bland annat föredrar vi trälister, träluckor i köket och trägolv, detta visar en forskningsstudie som genomförts vid Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet. Studien är genomförd inom forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation, tillsammans med branschorganisationen Svenskt Trä, för att ta reda på hur snickeriindustrin kan växa så att vi samtidigt får ett effektivt utnyttjande av biobaserade material.

Undersökningen visar att Sverige skiljer sig en del från andra länder. Exempelvis är det vanligare med stengolv i Spanien. Svenskarna vill helst ha ett trägolv med synlig kvist. Dock är synlig kvist något som samtliga som föredrar trägolv är positiva till.

- Intressant är att i samtliga länder är det fler som gärna har synlig kvist i trägolv och väggpanel än de som föredrar kvistfritt. Synlig kvist ses alltmer som en intressant inredningsdetalj, säger Björn Nordin, chef för Interiör och design på Svensk Trä.

Av resultatet kan man även utläsa att vi föredrar dörrar och fönster av trä här i Sverige. När det kommer till köksluckor vill 60 procent av de tillfrågade att dessa är av trä. Likaså är det en majoritet som önskar trägolv i vardagsrum och sovrum. I köket är det däremot kakel, klinker och sten som är det mest populära alternativet.

Mest lika - när det kommer till vårt tycke och smak gällande trä - är vi Norge och Polen.

- Det är endast 16 procent som föredrar trälister i Spanien jämfört med snittet på 46 procent. I Polen däremot är det generellt vanligt förekommande med interiört trä, liksom i den skandinaviska stilen, förklarar Olof Broman, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

Frankrike befinner sig i andra änden av skalan, där väljer man hellre bort trä.

En kul detalj är att i samtliga länder som undersökningen genomförts är den skandinaviska stilen näst mest populär, och följer strax efter den moderna stilen.