Tomt

Villaägarnas: "Elektriska ljudskrämmor är en bluff"

Ljud som skrämmer bort möss? Nej, det fungerar inte så konstaterar Villaägarnas Riksförbund.

Illustration: Anders Svernsjö.

Illustration: Anders Svernsjö.

Nu är det kallt ute och med kylan växer problemen med skadedjur och behovet av fällor. En vanlig syn i handeln är så kallade ljudskrämmor. Men ljudet från elektriska ljudskrämmor fungerar inte avskräckande, i alla fall inte enligt Villaägarnas Riksförbund.

- Om man har problem med skadedjur, är elektriska ljudsskrämmor inget effektivt sätt att bli av med dem. Ljud är djurens språk, men ljudskrämmorna talar helt enkelt inte skadedjurens språk. Möss och råttor struntar därför helt enkelt i ljudskrämmorna, säger chefjurist Ulf Stenberg.

Förbundet har granskat forskning på området. Den visar att för att en ljudskrämma ska fungera måste ljudet vara biologiskt relevant, exempelvis en annan djurart som djuret ifråga fruktar.

Elektriska ljudskrämmor kopplas till eluttaget och ger ifrån sig ljud som människans hörsel inte kan uppfatta. Däremot kan exempelvis möss höra ljudet. Det är dock inte biologiskt relevant.

- Jag har hittills inte sett någon fungerande ljudskrämma, som lyckas få bort skadedjur med att använda sig av icke biologiskt relevant ljud. Vetenskapliga studier har inte heller visat på någon effekt hos apparaterna i handeln, säger Nicholas Aflitto, doktor vid Cornell University i USA.

Kommentera gärna om dina egna erfarenheter av den här produktgruppen.