Trädgård för hälsan

Trädgård för hälsan

Det är sedan länge bevisat att tillgången till trädgård och grönområden gör att vi upplever mindre stress och mår bättre. När du utformar din egen trädgård är det viktigaste att du känner efter vad du behöver och vill ha.

Anna-Maria Pálsdottir är trädgårdsingenjör och hortonom och doktorerar just nu på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) om trädgårdens betydelse för hälsan. Hon berättar om en studie av Ulrika Stigsdotter.

– Den visar att de som har trädgård upplever mindre stress än de som inte har eller de som bor i lägenhet utan tillgång till trädgård eller kolonilott. Avsaknaden av tillgång till grönområde gör stor skillnad. En annan studie som jag har gjort på Island visar samma sak, att de som bor nära grönområden upplever lägre stress.

På Alnarp finns en rehabiliteringsträdgård som tar emot människor med utmattningssymptom. Trädgården hjälper dem att bli friska.

– De är trötta och orkar inte med krav. Jag har gjort en stor intervjuserie med deltagarna och de vill vara i en grön och vildvuxen natur. De vill inte ha ordning och reda med klippta häckar och gräsmattor för då upplever de krav, berättar Anna-Maria.

När det gäller villaträdgården menar hon att det viktigaste är att du känner efter vad just du behöver och vill ha, för att trädgården ska verka för att just din hälsa ska vara god. Vill du ha en trädgård att pyssla och jobba i? Eller vill du ha en trädgård att ta det lugnt i?

– Vill du inte jobba får du välja växter som sköter sig själva och fylla rabatterna så det inte blir så mycket ogräs. Du ställer själv kraven, säger Anna-Maria.

Variationerna över året är något som många tycker är viktigt, att det alltid händer något i trädgården. Anna-Maria menar att många är fokuserade på det som händer april till september, men med rätt växter så kan man skapa en trädgård som lever och förändras året om.

– Till exempel kejsarolvon och vinterjasmin som är väldigt tidiga sorter. Lökväxter är också bra, de kommer tidigt på våren. De är små, graciösa och fragila, men syns eftersom det inte händer så mycket annat i trädgården då.

I sina intervjuer med deltagarna har hon också kommit fram till att många gillar färg, men det ska inte vara färg överallt i trädgården.

– Man vill ha en plats i trädgården som man kan gå till och titta på färg, men annars gillar man de mjuka gröna färgerna och mjuka former. Men i vår rehabträdgård har vi även områden där det finns fräcka och spetsiga växter eftersom en del grupper vill gå och titta på dem också. Som villaägare får man känna vad man själv har för behov när det gäller färg och form.

När det gäller trädgårdens utformning så är det som allmänt gäller för människors välmående att vi vill ha en trygg rygg, men kunna överblicka området. Vi vill alltså kunna ha ställen där vi kan komma undan och känna oss trygga och skyddade, men samtidigt ha utsikt.

– Vissa har helt inhägnade trädgårdar, men andra har trädgårdar där folk på gatan kan titta in och då är det viktigt att man bygger rum där man kan gömma sig, men ändå se ut.

Det är också viktigt att tänka på att ha sittplatser på lite olika platser i trädgården.

– Vi vill inte sitta ner och titta på en scen hela tiden, utan kunna gå runt i trädgården och sitta på olika ställen, avslutar Anna-Maria.