Tomt

Se upp för oseriösa asfaltsläggare

De kringresande asfaltsläggarna dyker upp när snön tinar, akta så att du inte blir lurad.

Asfalt.

Asfalt. Foto: Colourbox

Nu närmar sig våren med stormsteg, och med den kommer också de oseriösa asfaltsläggarna. Varje år luras husägare att köpa deras tjänster, ofta till förskottsbetalning och utan kontrakt. Resultatet är i bästa fall ett undermåligt arbete - men många gånger förekommer inget arbete alls.

- Det är inte sällan som stämningen mellan de oseriösa asfaltsläggarna och kunden blir mycket hätsk och hotfull, säger Erik Thulin, informatör Polisen Östergötland.

Ofta förekommer dessa grupperingar sedan tidigare i polisens register. De räknar bland annat upp stöld, bedrägerier och miljöbrott som exempel på vilken annan brottslighet som kan förekomma. Det kan också vara så att de som utför arbetet får arbeta under slavliknande förhållanden.

Upptäcker du oseriösa asfaltsläggare i ditt område, tacka tydligt nej till deras erbjudande och varna dina grannar, tipsa även polisen.

Vill du asfaltera finns det seriösa företag med f-skattesedel som du kan anlita istället. 

Polisens råd:

  • Ta reda på egna referenser på företaget och på utförda arbeten. 
  • Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort. 
  • Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar. 
  • Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden. 
  • Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant – utan till företagskonto.
  • Tänk på att: Om erbjudandet låter för bra för att vara sant, så är det troligtvis det.