Byggahus.se

Trädgårdsmästaren kapade thuja brabant

Besvarad 16 maj 2023 av Cajsa Lundin

 1. Hej.

  Vi har en 50 m häck med thuja brabant. Den planterades i aug -21 och vissa (23 st) -22, då dom var dåliga el brutna. Häcken är mellan 100-180 cm, relativt gles, men började äntligen växa till sig nu.
  Igår anlitade vi en ”trädgårdsmästare” för att ansa/beskära. Jag ville inte att han skulle röra topparna, utan bara beskära sidorna. När jag kommer hem från jobbet får jag panik! Han har kapat hela häcken till ca 60 cm i höjd.
  Företaget hävdar att det är så man gör & dom har idag dubbelkollat med både Blomsterlandet och Plantagen och båda säger att den kommer att växa på som vanligt enligt dom.

  Jag har lusläst nätet och alla skriver att den i stort sett slutar växa om man kapar toppen. Vet du? Jag är så besviken, då vi lagt så mycket tid och pengar på att få en superfin häck.

  Min största önskan är att bli överbevisad.

  mvh / Malin
   
 2. Svar

 3. Nej, den slutar inte växa på höjden, men man får fortare önskad höjd om man väntar tills den har ett par dm under den önskade höjden. Den kommer att bilda nya toppskott. Tujahäck blir snyggast om man jämnar häcklinjen i topparna som naturligt växer sig olika höga. Men man brukar inte börja på i 60 cm höjd med just tuja. Kanske fanns anledning till det.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. B
  Bogeymannen ·
  En trädgårdsmästare som frågar Blomsterlandet och Plantagen?
   
 6. D
  Denimhead ·
  Ett sånt här pensionärsföretag? Varför skulle en trädgårdsmästare fråga plantagen.
   
 7. H
  Henriksberg1903 ·
  Jag skulle vilja ha ett förtydligande av svaret. Visst är det ändå så att den kapade stammen slutar växa? Går det att få upp dessa kapade tujor till exempelvis tre meters höjd (om nu frågeställaren skulle vilja det)?
  Att det bildas toppskott låter som att formen och karaktären på tujan förändras?
   
 8. J
  JAJansson ·
  Toppar naturligtvis när de nåt önskad höj.
  Det ät ingen trädgårdsmästare som utfört jobbet.

  Fins ingen trädgårdsmästare som ringer blomsterlandet / Plantagen och frågar hur klipps en thuja häck.
   
 9. S
  Ställmästarn ·
  Jag har tujor som blivit delvis uttorkade av vårsolen så hela eller delar av en stam vissnat. Sen har vi vid flera tillfällen haft påhälsning av en råbock som fejat hornen på nån tuja som då varit mer eller mindre förstörd. Men efter att det döda eller skadade klippts bort så tar dom sig på nytt. Faktiskt är den senast demolerade tujan nu till form och yvighet den allra finaste vi har. Tilläggas bör att de står med några meters mellanrum, alltså inte planterade som tät häck.
   
 10. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Henriksberg1903 Den kapade stammen kommer inte att växa ut från snittet, men sidogrenar längs stammen söker sig uppåt. Den har inprogrammerat att bilda en en topp och fortsätta växa i höjd för all framtid. Men det går inte lika fort som en genomgående stam från marken rakt upp.
   
 11. M
  För mig är det solklart.

  Thujan kommer växa till sig men det kommer ta många år extra mot vad som först var tänkt.

  Sedan är det skillnad på Smaragd och Brabant.

  Jag skulle tveklöst kräva företaget på ersättning för alla plantorna med nya från kruka med en höjd av 100-150 cm samt omplantering. De kan få behålla de kapade tujorna.

  Inkompetens och att de inte accepterat beställarens krav (inte kapa topparna).
   

De senast besvarade frågorna

 1. Hur slippa grannens katter?

  Vad ska vi göra för att bli av med grannarnas katter i vår rabatt ?
 2. Trädgårdsmästaren kapade thuja brabant

  Hej. Vi har en 50 m häck med thuja brabant. Den planterades i aug -21 och vissa (23 st) -22, då dom var dåliga el brutna. Häcken är mellan 100-180 cm, relativt gles, men började äntligen växa till...
 3. Rådjur äter upp allt

  Hej! Jag har rådjur i min trädgård som både bajsar och äter upp alla gröna blad. Vad kan jag göra??

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.