Byggahus.se

Beskära thuja rejält

Besvarad 31 jul 2019 av Cajsa Lundin

 1. Hej
  Vi har en tujahäck på vårt nya landställe. Den är väldigt hög och spretig, gissningsvis 8 meter hög. Vi skulle vilja kapa den rejält, gärna till hälften. Kan den tåla det? Den har väldigt mycket kottar nu.
  Mvh
  Rutred
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Många kottar kan bero på att den har det tufft. Sörj för att ni vattnar ordentligt särskilt vid torkperioder, och gödslar med t. ex. kogödsel på påse varannan vår. Tujor vill inte stå torrt!

  Rena arten Thuja occidentalis sätter mer kottar än sorterna (vanligast 'Brabant' och 'Smaragd'). Torra bruna kottar gör intrycket brunt och risigt. Eftersom tuja blommar på fjolårsved så vet jag med säkerhet att ni inte är klippt sidorna på länge. Klipper man regelbundet blir det alltså inga kottar.
  Vill man inte klippa kan man vänta till kottarna ramlar av. Nya gröna skott döljer kottarna så småningom, om tillväxten är god.

  Du kan klippa in sidorna rejält, men lämna alltid kvar lite grönt innanför snittet. (dvs klipp inte in till de tomma partierna inuti, eftersom tuja har svårt att bryta nytt på gammal ved). Detta kommer att se glest och tråkigt ut just efter klippning, men blir bättre redan nästa år. Håll efter sidorna så blir den tätare och tätare. (delar sig vid varje snitt). Man kan klippa tujor när som helst, men jag skulle undvika torraste perioderna samt senvår/försommar och sent på hösten. Bra för minnet är att tänka A-månaderna, dvs april och augusti (slutet av) för beskärning av tujor. Man behöver dock inte göra det två gånger per år.

  Självklart är det allra bäst att börja toppa tujor så fort de är några decimeter under önskad höjd! (en uppmaning till andra tujahäcksägare). De fortsätter ändå växa i höjd något. Detta missas ofta, tyvärr. Det går att kapa höjden drastiskt nu när det "gått för långt", men snittet blir stort och försvagar plantan. Den har självklart svårt att "valla över" snittytorna på en grov stam. Men istället för att ta bort alla tycker jag ni kan testa att kapa. Lägg snitten rejält snett så vatten rinner av. Det kommer att se tomt ut i toppen ett tag, men nya grenar kommer på sidorna och täcker över.

  Lycka till!
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. D
  Dalastuga ·
  man kan måla över på större snittytor med plastfärg ...
  Mvh Anton
   

De senast besvarade frågorna

 1. Beskära thuja rejält

  Hej Vi har en tujahäck på vårt nya landställe. Den är väldigt hög och spretig, gissningsvis 8 meter hög. Vi skulle vilja kapa den rejält, gärna till hälften. Kan den tåla det? Den har väldigt...
 2. Smaragdthuja

  Hejsan, Men nu får du lugna dej, Cajsa. Vitsen med en Thuja 'Smaragd' är att den är friväxande i både sida och topp. Det du nämner med ojämna toppar i olika höjd är själva vitsen med en Smaragd...
 3. Skillnad på thuja brabant och thuja smaragd?

  Hej! Vi ska köpa en thujahäck och har sett att det finns brabant och smaragd. Men vad är det för skillnad på dom? Spelar det någon roll vilken vi tar? Hoppas du kan hjälpa oss snabbt Supertack!...

Visa alla frågor