Trädgård, Växthus

Orangeri i grönt paradis

Det började med att Byggahus ville skriva en artikel om Lennarts orangeri. Men när vi kom till fastigheten visade sig orangeriet vara toppen av ett isberg; det var bara en av alla guldklimpar som döljer sig bakom den höga täta bokhäcken i Värpinge.
Den gula skånelängan sedd från utsidan

För sex år sedan köpte Lennart med familj en gammal skånelänga utanför Lund, byggd 1876. Lennart har ett stort intresse för byggnadsvård och är händig själv. Idag är skånelängan totalrenoverad i tidsenlig stil, liksom trädgården. Foto: Per Eskilsson

Tomt med stengångar och blomsterrabatter

Tomten är ca 1500 kvm stor och Lennart har anlagt den med massor av stengångar och blomsterrabatter, allt i gammal stil som passar till huset.

Trädgårdsbild med redskapsbod

Även redskapsbodarna är renoverade för att gå i stil med huset.

Formad buxbom i trädgården

Lennart formar sina buxbom själv.

Lekstuga i trädgården i samma stil som huset

Lekstugan matchar huset perfekt.

Buxbomhäck

Totalt finns 300 meter buxbom planterad på tomten.

Orangeriet sett från utsidan

Det senaste av Lennarts alla projekt är ett orangeri som han inte bara har ritat själv utan också byggt.

Orangeriet sett från utsidan

När Lennart började skissa på orangeriet 2008 satte han upp en budget på 35 000 för projektet. Han skulle satsa mycket på återvunnet byggmaterial, fynd på Blocket etc.

Orangeriet sett från utsidan

Under arbetets gång har han dock fått revidera budgeten uppåt. Hittills har han spenderat 55 000 kr på orangeriet.

Orangeriet sett från utsidan med entrén

- Ibland är jag snål, ibland dumsnål. Det enda motorverktyg som jag använt på orangeriet är en skruvdragare och en motorsåg att fälla ett par träd med. Annars är allt handgrävt och handgjort. Jag har inte ens efter alla år som jag renoverat köpt eller lånat en cementblandare utan har blandat allt bruk och betong för hand, berättar Lennart.

Detaljbild av fönstret på orangeriet

- De mindre fönstren till gaveln låg på vinden här i huset när vi köpte det, säger Lennart.

Glasdörr

Dörren kommer från en av de gamla byggnaderna på Lunds sjukhus.

Handslaget tegel som golv

Som golv i orangeriet har Lennart lagt gammalt handslaget tegel som har varit en vägg. Han fick det från dottern Lovisas dagiskompis som bor uppåt gatan när de rev ner en vägg.

Gamla fönster från ett slottsannex

De stora fönstren kommer från ett slottannex i Skåne.

Taket är byggt av överblivet furugolv

Taket har Lennart byggt av överblivet furugolv från när han la golv inne. - Hela bygget har jag försökt att använda upp alla "bra att spara på-saker" som blivit över från husrenoveringen, berättar Lennart.

Buxbom

De här bilderna är tagna i juni 2011. En tråkig nyhet som når oss i mitten av augusti är att Lennarts buxbom har drabbats av en svampsjukdom och att han håller på att gräva upp sina 300 meterbuxbom.

Buxbom

Lennarts buxbom fick smittan av 10 plantor som han köpt på Skåneplantor i våras. - Det är ett jättejobb och otroligt deprimerande att behöva gräva upp allt detta. Köp inte buxbom utan ta sticklingar från eget material, uppmanar Lennart alla som vill ha buxbom i trädgården.