Fredagshuset

Tidstypiskt 60-talshus i Stocksund

Veckans fredagshus är byggt 1964, men är renoverat med sikte på att bevara 60-talsstilen.

Fasad i vitt tegel

Fasad i vitt tegel, sk mexisten. Alla foton: Magnusson Fastighetsmäkleri

På Krusbärsstigen 6 i Stocksund ligger denna enplansvilla med källare, byggd 1964. Angela Gustafsson Redén och hennes man köpte huset för cirka två år sedan av en ägare som bott där i över 50 år, och har sedan renoverat det med sikte på att bevara 60-talsstilen.
– Jag försökte gå tillbaka till det tidstypiska, säger Angela Gustafsson Redén. 

Hall med teakdörr

Hall med teakdörr.

Det första mötet med huset är ytterdörren, som signalerar 60-tal, med sidoljuspartiet med ogenomskinligt mönstrat glas. På 1960-talet var det vanligt med pressglas i olika mönster och gult eller grönt buteljglas.

– Det är en originaldörr. Jag skulle gissa på teak. Sidorutan är också original, jag ville bevara flaskbottenmönstret, säger Angela Gustafsson Redén.

Klinkergolvet i hallen är sandstensfärgat och har golvvärme.

60-talskök

60-talskök.

Angela berättar att när de tillträdde huset var det mesta i originalskick, men köket var ett åttiotalskök. Det bytte de ut mot ett Classic kök från Uno form. Det är ett modernt kök, men i 60-talsstil, då Arne Munchs designklassiker ritades 1968.

Öppen planlösning kök matplats

Öppen planlösning mellan kök och matplats.

Köket ligger i öppen planlösning med matplatsen. Vitvarorna i köket är från Gaggenau (diskmaskin AEG) och bänkskivan är av marmor. Fiskbensparketten i köket är nylagd.

Marmorbänkskiva

Marmorbänkskiva.

Här syns det att huset är byggt i vinkel. Den öppna dörren leder ut till den stora altanen.

Trädäck

Målad liggande panel.

Utvändigt har de gjort tidstypiska färgval.

– Grannen tyckte också det var jättekonstigt att jag målade den liggande panelen ut mot altanen brun istället för vit. Men det var ju också för att bevara stilen.

Trädäck med kvällsbelysning

Trädäck med kvällsbelysning.

Villan är 341 kvadratmeter stor och rymmer 6 sovrum. Tomten är på 1250 kvadratmeter. Huset har en stomme och bjälklag av lättbetong, och taket är av papp. Fönstren är 2-glas och det utvändiga plåtarbetet är gjort i koppar.

Matplats

Matplats och ingång till vardagsrum.

Från matplatsen tar man sig in i det ljusa vardagsrummet, som har burspråk och fönsterpartier med utsikt över altanen. Vardagsrummet har även öppen spis. Huset har tre fungerande öppna spisar. Annars värms det upp av en luft/vatten-värmepump. Enligt energideklarationen ligger energianvändningen på 21200 kWh. Ventilationen sker med självdrag.

Vardagsrum

Vardagsrum med öppen spis.

– Det bästa med huset är ljuset. Speciellt ljuset i vardagsrummet, med de stora fönsterpartierna. Ljuset kommer från alla håll i och med att huset är format som ett L, säger Angela Gustafsson Redén.

Vardagsrum med elementskydd

Tidstypiska elementskydd.

Elementskydden som syns i flera av rummen är också original från 60-talet.

Sovrum

Sovrum med vävd 60-talstapet.

Även invändigt har de noga tänkt igenom färgvalen.

– Jag försökte gå tillbaka till det tidstypiska, säger Angela Gustafsson Redén. Exempelvis genom att välja gråa 60-talstapeter, en vävd tapet med lite struktur.

Josef Frank tapet

Josef Frank-tapet.

I det stora sovrummet sitter tapeten Eldblomman av Josef Frank.

Badrum

Ett av husets badrum.

Huset har flera badrum och toaletter.

Fasad i vitt tegel

Anledningen till att vi har fått möjlighet att studera originaldetaljerna i det här välbevarade 60-talshuset är att det är till salu hos Linn Frölin på Magnusson Fastighetsmäkleri. Utgångspriset är 14 850 000 kronor.

Uteplats i kvällsljus

Uteplats i kvällsljus.

Artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på ett intressant hus till salu. Artiklarna är inte sponsrade. Vi skriver om dem för att lära oss något nytt och inspireras.