Test robotdammsugare - bästa robotdammsugaren 2024
Byggahus.se har testat åtta av de bästa robotdammsugarna för att hitta vilka som är bäst just nu.
Robotdammsugare utvecklas i en rasande fart mot att bli både mer effektiva och mer bekväma. Vi har testat åtta modeller där de flesta är både självtömmande och har moppfunktion. Efter testet tävlar vi ut robotdammsugarna i forumet så att medlemmar får långtidstesta dem.
Bäst i test: Dreame X40 Ultra och Roborock S8 MaxV Ultra
Bästa köp: Roborock Q5 Pro+
- 1. Testmetod - så testade vi robotdammsugarna
- 2. Dreame X40 Ultra - bäst i test
- 3. Roborock S8 MaxV Ultra - bäst i test
- 4. Roborock Q5 Pro+ utsedd till bästa köp
- 5. Philips Homerun 3000
- 6. Philips Homerun 7000
- 7. iRobot Roomba Combo J5
- 8. iRobot Roomba Combo J7+
- 9. iRobot Roomba J9+
- 10. Resultat och diskussion
- 11. Tabellöversikt
Testmetod - så testade vi robotdammsugarna
Testet utfördes i ett gammalt hus med en modern tillbyggnad, där det finns trösklar, trappor, vinklar och vrår. Dessutom bor det två katter här, vilket möjliggjorde inte bara test av robotarnas förmåga att dammsuga upp katthår, utan också hur de kunde undvika matskålar på golvet, men ändå plocka upp maten som hamnat vid sidan om.
I ett av rummen på 15m2 spred vi ut smuts i olika storlekar: kaffepulver, kattsand, ris och krossade salta pinnar längs väggar, på matta, under stolar och i hörn. Tre föremål var även placerade i ett hörn av rummet för att testa robotarnas föremålsigenkänning.
Ett par smutsiga stövlar märkte tre avtryck vid rummets ingång. Varje robot skannade rummet innan städningen började. Samtliga robotar testades med sitt “standardläge”.
Därefter satte vi betyg 1-5 utifrån fyra punkter:
- Underhåll
- Intelligens & noggrannhet
- Sugkraft
Vi bedömde även moppfunktionen och hur prisvärda var och en av robotdammsugarna är, men räknade inte in detta i totalbetyget.
Underhåll
Hur stor arbetsinsats kräver robotdammsugaren av dig som ägare? Hur ofta behöver du tömma dammbehållaren, fylla på med vatten och ladda ner de senaste uppdateringarna? Hur ofta fastnar den i olika föremål så att du behöver ingripa?
Intelligens & noggrannhet
En bra robotdammsugare kan skanna och manövrera rummet på ett effektivt sätt så att den hittar all smuts och dammsuger eller moppar upp den.
Sugkraft
Sugkraften är viktig för att kunna ta upp långa hårstrån eller större smuts på mattor. Roboten ska inte bara sopa runt smutset, utan även kunna suga upp det och hålla kvar det i sin behållare.
Dreame X40 Ultra - bäst i test
Dreame X40 Ultra är en noggrann robotdammsugare med en imponerande sugkraft på 12000 Pa. Den är utrustad med både LiDAR, kamera, 3D-strukturerat ljus och AI-teknologi för att navigera och har två väl fungerande självtvättande moppar som gör att den städar bäst av alla robotdammsugare i detta test.
Fördelar:
+ Noggrann
+ Bra sugkraft
+ Minimalt underhåll
+ Moppar tills det blir glansigt
Nackdelar:
- Dyr
- Saknar inbyggd röststyrning
Betyg: 4,5/5
Anledningen till att den är så bra är att den inte bara städar väldigt bra, den tar också hand om sig själv. Den har den största vatten- och dammbehållaren i detta test. När den är klar går den tillbaka till stationen och tömmer smuts och smutsvatten, som enligt uppgift (dock ej testat) ska behöva tömmas efter 75 dagar.
Vid laddstationen finns rejäla damm- och tvättmedelsbehållare samt två behållare för rent och smutsigt vatten, varför du inte behöver fylla på i första taget.
Dreame X40 Ultra dammsuger och moppar bra runt hörn, stolsben och längs väggar med hjälp av den utfällbara moppen och borsten.
Appen DreameHome är lättanvänd med många finesser. Du kan ställa in olika våningsplan, no-go zoner och konfigurera hur tyst respektive högljudd städning du vill ha, ställa in i vilka rum du vill att den ska moppa i och även schemalägga städningen.
Den är exceptionellt bra på att upptäcka föremål och påpeka störningar i städningen, t ex när ligger en leksak under soffan. Du kan även ställa in hur mycket eller lite vatten den ska använda när den moppar, eller om du vill att den ska städa extra mycket någonstans.
En annan trevlig bonus är att du med hjälp av kameran via appen kan fjärrstyra din robot och använda den som ett övervakningssystem för hemmet för att upptäcka eventuella inkräktare eller prata med din hund.
Den klarar dock inte att åka över trösklar som är högre än 2 cm. Den klarar inte heller att mappa rum med speglar ner till golvet så bra, däremot kan den dammsuga i rummen med speglar utan problem.
Kinesiska Dreame är relativt nya på den svenska marknaden. Bolaget ägs i alla fall till viss del av Xiaomi. Kan det vara därför dessa båda robotdammsugare är så likvärdiga i kvalitet och prestation?
Roborock S8 MaxV Ultra - bäst i test
Roborock S8 MaxV Ultra är en smart, avancerad och väl utrustad robotdammsugare som städar effektivt med hög sugeffekt. Därför hamnar den på delad förstaplats och är bäst i test.
Fördelar:
+ Bra sugkraft
+ Minimalt eget arbete
+ Bra moppfunktion
+ Inbyggd röststyrning
Nackdelar:
- Dyr
Betyg: 4,5/5
Roborock S8 MaxV Ultra är Roborocks mest avancerade robot. Den är dyr, men du får många smarta funktioner, både användbara och mindre användbara, på köpet. S8 MaxV Ultra är utrustad med både LiDAR och kamera, kombinerat med en fantastisk mjukvara som gör att roboten hittar smutsen, städar effektivt och inte fastnar i några hinder. Den har en stark sugeffekt på 10 000 Pa och suger upp nästan allt smuts i testrummet.
Vid laddstationen finns en stor damm-, vatten- och vattenbehållare för smutsigt vatten. När Roborock S8 MaxV Ultra sätter igång och städar tvättas mopparna med varmt vatten, tills de blir rena och vattenbehållaren i roboten fylls med vatten. Sedan börjar den städa längs väggar och vid hörn, vilket den klarar galant med sin utfällbara borste och sidomopp.
Sedan suger den upp all smuts i rummet och moppar med sin vibrerande mopp efter sig. Eftersom roboten kan åka tillbaka till stationen och hämta mer vatten, snålar den inte med att fördela vatten på moppen under städningen. Vi tycker dock att den vibrerande platta moppen presterar lite sämre än Dreames roterande mopp.
Den här roboten har inbyggd röststyrning - du kan be den dammsuga genom att säga “Hello Rocky, vacuum here” så ser den dig via kameran och dammsuger där du står. Du kan även be den åka tillbaka till laddstationen om du tycker att den stör, vilket är väldigt smidigt.
Via Roborocks app kan du ställa in no-go zoner, dela upp rum och skapa anpassade och schemalagda städningar. Du kan även använda den som ett övervakningssystem, eftersom du på distans kan titta runt i hemmet via kameran, styra roboten och kommunicera via dess högtalare och mikrofon.
Appen är lätt att använda och har många finesser som ger dig möjlighet att anpassa din städning precis som du vill.
Roborock Q5 Pro+ utsedd till bästa köp
Roborock Q5 Pro+ navigerar med hjälp av PreciSense LiDAR och är en smart och kraftfull dammsugare som är mycket dammsugarrobot för pengarna, även om den inte moppar bra. Den får utmärkelsen Bästa köp av oss.
Fördelar:
+ Prisvärd
+ Dammsuger noggrant och kraftfullt
Nackdelar:
- Dålig moppfunktion
- Fastnar i föremål
Betyg: 4/5
När Roborock Q5 Pro+ städar täcker den alla delar av rummet, dess navigationssystem fungerar bra. Den dammsuger bra längs väggar, i hörn och runt stolsben. Sugeffekten ligger på 5500 Pa på maxläget, vilket är tillräckligt för att få upp den mesta smuts vi strött ut.
Laddstationen har automatisk dammtömning, vilket minimerar din egen arbetsinsats.
Moppen är en standard passiv platt mopp med väldigt liten vattentank, vilket gör att man måste fylla på vatten ganska ofta.
Den här modellen klarar inte av sladdar och fastnar ibland i föremål såsom skor eller vid kattens matskål, något som ett par av de dyrare konkurrenterna klarade.
Roborock Q5 Pro+ har en enkel app där du bland annat kan ställa in hur starkt den ska dammsuga och sätta upp no-go zoner.
Har du inga problem med att tömma dammbehållaren manuellt istället för att ha en större dammbehållare vid stationen, så kan du köpa Roborock Q5 Pro+ för 1000 kr mindre.
Philips Homerun 3000
Philips Homerun 3000 är testets näst billigaste robotdammsugare med en jämförelsevis blygsam sugeffekt på 4000 Pa, men kompenserar detta till viss del med bra navigation.
Fördelar:
+ Täcker hela rummet
+ Bra i hörn och kanter
Nackdelar:
- Liten vattentank
- Dålig moppfunktion
Betyg: 3/5
Philips Homerun 3000 lyckades navigera till alla delar av rummet tack vare sin LiDAR-teknik. Men trots det så dammsög den inte riktigt upp allt. Den presterade bra i hörn och längs väggar med hjälp av sin långa borste, man hade bara önskat att den hade lite högre sugeffekt än 4000 Pa.
Vill man använda Homerun 3000 som husets mopp får man vara beredd på att fylla på med vatten ofta eftersom den har en väldigt liten vattentank. Vattnet fördelas inte heller ut på moppen ordentligt så att hela moppen blir blöt. Den saknar dammbehållare vid stationen och dammbehållaren behöver därför tömmas ofta.
I Philips Homeruns app kan man starta/stoppa roboten, ställa in rengöringsscheman, no-go och moppfria zoner samt sätta upp virtuella väggar.
Philips Homerun 7000
Philips Homerun 7000 tömmer sig själv och kommer med högre sugeffekt än lillebror Homerun 3000, men kostar också dubbelt så mycket.
Fördelar:
+ 3D ToF sensor
+ Stor dammbehållare
Nackdelar:
- Liten vattentank
- Kan ej undvika sladdar
Betyg: 3,5/5
Philips Homerun 7000 är utrustad med LiDAR och en 3D ToF sensor, vilket ska göra att den kan undvika föremål, men det kan den tyvärr inte. Men, sugeffekten 5000 Pa är högre än 3000-serien vilket gör skillnad. Homerun 7000 har en stor dammbehållare som tömmer dammsugaren automatiskt, men en alltför liten vattenbehållare.
Moppen är en vibrerande platt mopp som behöver tvättas för hand. Den tog upp mer smuts än roboten i 3000-serien, däremot hade vi förväntat oss mer när den kostar dubbelt så mycket.
I Philips Homeruns app kan man starta/stoppa roboten, ställa in rengöringsscheman, no-go och moppfria zoner samt sätta upp virtuella väggar.
iRobot Roomba Combo J5
Roomba Combo J5 är en jämförelsevis ganska enkel men dyr robotdammsugare som navigerar endast med hjälp av kameror och kräver en del arbete av sin ägare.
Fördelar:
- saknas
Nackdelar:
- Täckte inte hela rummet
- Dyr
- Klarar inte sladdar och föremål
- Mycket manuellt arbete med både mopp och damm
Betyg: 1/5
Alla iRobots J-modeller använder kameror för att navigera. Den här varianten har inte ett + efter siffran, vilket betyder att det inte finns en dammbehållare vid stationen. Det gör att du behöver tömma roboten oftare.
Roomba Combo J5 är en jämförelsevis ganska simpel robotdammsugare som kräver en del manuellt arbete. Combo betyder att det medföljer en mopp-modul som man byter ut dammbehållaren med så att den kan moppa och dammsuga samtidigt.
Den lyckades inte städa hela rummet, fastnade hela tiden i sladdar och slog bort mycket av smutset som den skulle dammsuga upp.
iRobot har en enkel app där den skannar in rummet med hjälp av kameran. Den gjorde dock en mer ofullständig mappning av vårt testrum än övriga testade robotar.
Appen fungerar bra för att starta dammsugaren på distans eller sätta upp ett städschema.
För 8 699 kr hade vi förväntat oss mer än såhär. Denna dammsugare lämnade mest smuts kvar efter testet av alla modeller. Slutresultatet efter städningen var medelmåttigt.
Vi konstaterar att den är dubbelt så dyr och ungefär hälften så bra som Roborock Q5 Pro+.
iRobot Roomba Combo J7+
Roomba Combo J7+ navigerar med hjälp av kameror samt har höj- och sänkbar mopp och dammbehållare vid stationen. Den är marginellt bättre än J5, men samtidigt 3000 kr dyrare.
Fördelar:
+ Bra sugkraft
+ Undviker föremål
+ Höj och sänkbar mopp
+ Dammbehållare
Nackdelar:
- Täcker inte hela rummet
- Liten vattenbehållare
- Dåligt tryck på moppen
Betyg: 3/5
Roomba Combo J7+ navigerar med hjälp av kameror samt har höj- och sänkbar mopp och dammbehållare vid stationen. Även den här modellen navigerar med hjälp av kameror och lyckas inte heller ta sig till alla hörn av rummet, däremot tog den upp mer smuts än J5-modellen. Där den väl kom åt dammsög den bra och kraftfullt.
Den klarar även att undvika sladdar, till skillnad från J5-modellen.
Den höj- och sänkbara moppfunktionen var opålitlig och moppade inte överallt där den hade dammsugit. Moppen har inte tillräckligt med tryck mot marken och dessutom dålig vattentillförsel. Man hade förmodligen fått samma effekt om man satte fast en trasa bak på roboten.
Combo J7+ har samma app som J5, men jag upplever att den är lite bättre på att mappa upp rummet. Den har samma finesser i appen som J5, man kan alltså sätta på och av den på distans och dela upp och namnge rummen och schemalägga städningen. Du kan även ha olika städprofiler där du väljer om du vill moppa och dammsuga eller bara dammsuga hemmet.
iRobot Roomba J9+
iRobots värstingmodell Roomba J9+ har lite bättre sugkraft än småsyskonet, för 700 kr mer.
Fördelar:
+ Bra sugkraft
Nackdelar:
- Dyr
- Täcker inte hela rummet
- Klarar ej sladdar och föremål
- Saknar moppfunktion
Betyg: 2/5
Roomba J9+ är iRobots mest avancerade variant i det här testet med bättre sugkraft, trots detta lyckas den inte täcka alla delar av rummet. Den är kraftfull och suger upp mycket av smutset där den kommer åt, men slår även bort mycket av smutset till andra delar av rummet. Hinderdetekteringen fungerade visserligen ibland, men maskinen slingrade fast sig i sladdar allt för ofta.
Detta är inte en Combomodell, vilket betyder att den inte har en mopp som de två andra Roombarobotarna har.
Den använder sig av iRobots mobilapp. Där kan du schemalägga städningen, dela upp rum och starta och stoppa städningen på distans.
Resultat och diskussion
Generellt är robotdammsugare fortfarande ett komplement till den traditionella golvdammsugaren, men dammsugarna som är bäst i detta test har definitivt tagit ett steg närmare en komplett städare av golv i hemmet, med mycket liten arbetsinsats av ägaren. Det finns dock ingen robotdammsugare som klarar att städa trappor.
Hög sugkraft är avgörande för robotdammsugarens förmåga att få med sig all smuts. Det var tydligt att robotarna med hög sugkraft fick med sig mycket mer smuts, vilket bidrog starkt till Dreame X40 Ultras och Roborock S8 MaxV Ultras toppresultat. Det är märkligt att iRobot inte uppger sugkraften för någon av sina Roomba-modeller, men den var uppenbarligen svag hos Combo J5, men lite bättre hos J7+ och J9+.
Intelligens och en väl fungerande navigation är en annan avgörande faktor för robotdammsugarens effektivitet. Även här utmärker sig Dreame X40 Ultra och Roborock S8 MaxV Ultra - båda är utrustade med både LiDAR och kamera vilket verkar vara ett vinnande koncept. Philips modeller var inte lika intelligenta, även om de fastnade mer sällan och hittade mer smuts än iRobot Roomba-modeller.
En tillhörande station för självtömning är en bra funktion som gör roboten ännu mer bekväm och underhållsfri. Dreame X40 Ultra och Roborock S8 MaxV Ultra är båda självtömmande och har stora vatten- och dammbehållare, vilket har resulterat i pluspoäng för dem. Samtliga robotar i testet kan köpas med en station med dammbehållare, utom Philips XU3000. Även Roomba Combo J5 testades utan självtömning.
Moppfunktionens effektivitet varierar kraftigt mellan modellerna. Dreames testvinnande robotdammsugare har en tillräckligt bra moppfunktion för underhållsstädning, den moppar verkligen hela golvet. Moppfunktionen fungerar något sämre hos Roborock S8, även om den också är klart godkänd. Vi rekommenderar dig som köper en robotdammsugare annan än de två testvinnarna, att inte ha allt för höga förväntningar vad gäller moppning.
Samtliga testade robotar har en mjukvara som förbättras efter hand, så det är möjligt att vissa funktioner förbättras under tiden du äger robotdammsugaren.
Tabellöversikt
Bästa köp: Roborock Q5 Pro+
Modell | Dreame X40 Ultra | Roborock S8 MaxV Ultra | Roborock Q5 Pro+ | Philips XU3000 | Philips Homerun 7000 Aqua | iRobot Roomba Combo J5 | iRobot Roomba Combo J7+ |
iRobot Roomba J9+ |
Pris | 15 990 kr | 13 988 kr | 4 490 kr | 3 695 kr | 10 192 kr | 7 290 kr | 10 999 kr | 11 739 kr |
Pris (vid testtillfälle) | 15 999 kr | 16 999 kr | 3 990 kr | 5199 kr | 11 499 kr | 8 699 kr | 11 999 kr | 12 699 kr |
Sugeffekt (maximalt vakuum) | 12 000 Pa | 10 000 Pa | 5 500 Pa | 4 000 Pa | 5 000 Pa | Uppges ej av iRobot | Uppges ej av iRobot |
Uppges ej av iRobot |
Navigering | LiDAR & kamera | LiDAR & kamera | LiDAR | LiDAR | LiDAR & 3D sensor | Kamera | Kamera | Kamera |
Identifiera hinder | Ja | Ja | Ja | Nej | Ibland | Nej | Ibland | Ibland |
Automatisk tömning | Ja | Ja | Ja | Nej | Ja | Nej | Ja | Ja |
Automatisk vattentank | Ja | Nej | Nej | Nej | Nej | Nej | Nej | Nej |
Moppningsteknik | Roterande cirkulära moppar | Vibrerande platt mopp | Passiv platt mopp | Passiv platt mopp | Vibrerande mopp | Passiv platt mopp | Platt mopp | Ingen mopp |
Höj och sänkbar mopp | Ja | Ja | Nej | Nej | Nej | Ingen mopp | Ja | Nej |
Färgval | Vit | Svart eller vit | Svart | Svart | Svart eller vit | Svart | Svart | Svart |
Batterikapacitet | 6 400 mAh | 5 200 mAh | 5200 mAh | 4800 mAh | 5 200 mAh | 2 210 mAh | 4 460 mAh | 4 400 mAh |
Förlängningsbar sidoborste | Ja | Ja | Nej | Nej | Nej | Nej | Nej | Nej |
Vattenbehållare kapacitet | 200 ml | 200 ml | 180 ml | 300 ml | 240 ml | 210 ml | 210 ml | x |
Vattenbehållare vid station | 4,5 liter | 3 / 2.5 liter | x | x | x | x | x | x |
Volym dammbehållare | - | 350 ml | 770 ml | 350 ml | 260 ml | 276 ml | 313 ml | 400 ml |
Volym dammpåse | - | - | 2.5 liter | x | 3 liter | - | - | x |
Stannar vid trappor | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Klarar normala trösklar | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Antal våningsplan | fler än 1 | 4 | 4 | fler än 1 | fler än 1 | fler än 1 | fler än 1 | fler än 1 |
Städning i en laddning | 210 min | 180 min | 180 min | 200 min | 200 min | 75 min | 90 min | 180 min |
Vakuumpumpningsområde | 280 m2 | 280 m2 | 300 m2 | 185 m2 | 185 m2 | 170 m2 | 185 m2 | 280 m2 |
Ljudnivå | 58 dB | 67 dB | 67 dB | 66 dB | 66 dB | 60 dB | 68 dB | 68 dB |
Betyg: | Dreame X40 Ultra | Roborock S8 MaxV Ultra | Roborock Q5 Pro+ | Philips XU3000 | Philips Homerun 7000 Aqua | Roomba Combo J5 | Roomba Combo J7+ | Roomba J9+ |
Underhåll | 4 | 4 | 2 | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 |
lntelligens & noggrannhet | 5 | 5 | 4 | 2 | 3 | 1 | 3 | 2 |
Sugkraft | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 1 | 3 | 4 |
Moppfunktion* | 3.5 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | Saknas |
Prisvärd* | 3.5 | 3 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 |
Totalt | 4.7 | 4.7 | 3.3 | 2.0 | 2.6 | 1.0 | 2.3 | 2.3 |
Bäst i test:
Dreame X40 Ultra 15 990 kr.
Roborock S8 MaxV Ultra 13 988 kr.
Bästa köp:
Roborock Q5 Pro+ 4 490 kr.
Kommentarer
10