Telia bryter mot ARN:s rekommendation

Fibermodem.

Fibermodem. Foto: Marlén Eskilsson

Husägare skulle ha fått fiber men Telia drog sig ur avtalet, och följer heller inte ARN:s rekommendation - igen.

Ett antal husägare i Höör tecknade avtal om fiberanslutning med Telia, men efter att en markägare i området ställt till problem valde Telia att bryta avtalen.

Enligt Telia blir det för dyrt att runda markägarens domäner, denna vill inte att de gräver på dess tomt. Men husägarna menar på att ett avtal är ett avtal.

Allmänna Reklamationsnämnden delar husägarnas syn på situationen. De rekommenderar Telia att fullfölja avtalet. Men eftersom deras beslut är just bara rekommendationer finns det ingeting tvingande i dem, företag kan välja att gå emot nämndens beslut. Det har Telia valt i detta fallet.

Råd och Rön har i sin tur frågat näringsminister Ibrahim Baylan hur det kommer sig att ett delvis statligt ägt bolag inte följer nämndens beslut. De fick då till svar att man ser detta som ett operativt beslut och hänvisar till Telia för uttalanden. De säger i sin tur att de försöker att alltid följa nämndens beslut men att det ibland inte är möjligt - såsom i detta fallet då det skulle bli för dyrt.

Det är inte första gången som Telia bryter fiberavtal och sedan får Allmänna Reklamationsnämnden emot sig. För en tid sedan hände samma sak ett stort antal husägare på Ringsö. Även där valde Telia att gå emot nämndens beslut.